Smiley face

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου
(Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ)


(Μετά την απομάκρυνση των Ελληνικών στρατευμάτων από την Σμύρνη στις 27 Αυγούστου 1922 και την είσοδο στην πόλη των Τούρκων «ατάκτων» αρχικά και του τακτικού τουρκικού στρατού υπό τον Τούρκο στρατηγό Νουρεντίν πασά αμέσως στη συνέχεια , ακολουθούν βάρβαρες βιαιότητες από τους Τούρκους κατά των Ελλήνων και Αρμενίων κατοίκων της πόλης με αποκορύφωμα τον...
μαρτυρικό θάνατο του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου . Στη συνέχεια οι Τούρκοι προχωρούν στο επόμενο στάδιο του σχεδίου τους που είναι η πυρπόληση και καταστροφή ολόκληρης της πόλης και η εξόντωση του χριστιανικού πληθυσμού της) .

«Το σχέδιο της πυρπόλησης τέθηκε σε εφαρμογή με συστηματικό τρόπο το βράδυ της 30ης Αυγούστου 1922 από τη αρμενική συνοικία που συνόρευε με την αγορά της Σμύρνης καθώς και από τις ελληνικές συνοικίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής . Όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες η πυρκαγιά επεκτάθηκε ραγδαία τις επόμενες ώρες και στις υπόλοιπες ελληνικές συνοικίες καταστρέφοντας τα πάντα .

Σύμφωνα με διασταυρωμένες περιγραφές ξένων και Ελλήνων που έζησαν τα γεγονότα , Τούρκοι στρατιώτες μετέφεραν συνεχώς δοχεία με πετρέλαιο και βενζίνη και αφού κατέβρεχαν με αυτά τα κτίρια άναβαν τις φωτιές με εμπρηστικές χειροβομβίδες ενώ οι κάτοικοι έτρεχαν με απόγνωση και πανικό να σωθούν προς την προκυμαία όπου είχαν συγκεντρωθεί και χιλιάδες άλλοι σε αλλόφρονη κατάσταση στην στενή παραλία της πόλης . Πολλοί τότε απελπισμένοι , έπεφταν μάλιστα στη θάλασσα για να σωθούν ενώ άλλοι κολυμπώντας προσπαθούσαν να φτάσουν στα πολεμικά σκάφη των τέως «συμμάχων» της Ελλάδας Γαλλίας , Αγγλίας και Ιταλίας για να ζητήσουν άσυλο και προστασία . ΄

Οσοι κατόρθωναν όμως να φτάσουν στα σκάφη και σκαρφάλωναν σ΄αυτά για να σωθούν , οι ναύτες τους πετούσαν βίαια ξανά στη θάλασσα...»


(Απόσπασμα από το υπό έκδοση νέο βιβλίο του κ Παπαγιαννόπουλου : «Από το Μάντζικερτ στο Σαγγάριο – Η Καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού»)



ΑΥΡΙΟ : 31.8.1922 Η ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ! …

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος