Smiley face

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Eπιστολή δικαστικού σε άρθρο μου...

Δικαστικός της Θεσσαλονίκης, διαβάζοντας το άρθρο  μου (δείτε εδώ: http://www.karfitsa.gr/2013/08/19/etsi-tha-aposymforithoyn-ta-dikastiria/) για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την αποφυγή αποφυλακίσεων λόγω 18μηνου – που έχει ως αποτέλεσμα να αποφυλακίζονται ακόμη κι αυτοί που έχουν ομολογήσει το έγκλημα τους – απέστειλε σχετική επιστολή που επιβεβαιώνει τα σοβαρα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης και για τις τολμηρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την άμεση αντιμετώπιση τους.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Κυρία Καραπαναγιωτίδου
Διάβασα το άρθρο σας στην karfitsa – (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ: http://www.karfitsa.gr/2013/08/19/etsi-tha-aposymforithoyn-ta-dikastiria) αναφορικά με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Στις εύστοχες παρατηρήσεις σας (αναφορικά με τον ποινικό συμβιβασμό) , που θίγουν μια μικρή πλευρά του προβλήματος, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω επιγραμματικά και ενδεικτικά τα ακόλουθα:
1)Η σύγχρονη ανακριτική (και προναακριτική) διαδικασία απαιτούν, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας των διαχειριζομένων θεμάτων, οργάνωση των σχετικών δομών με επιτελική διάρθρωση και στελέχωση -υποστήριξη των ανακριτικών αρχών από τη πλειάδα δημοσίων υπαλλήλων (διαφόρων ειδικοτήτων) .
Έτσι η δικογραφία , χωρίς καθυστερήσεις , θα διαχειρίζεται από την ίδια εξειδικευμένη ομάδα υπό την εποπτεία εισαγγελικών λειτουργών και δεν θα «ταξιδεύει»στα προανακριτικά γραφεία και διάφορες πόλεις .
Κρίνω απαραίτητη τη θεσμοθέτηση ενός προσταδίου , με την ολοκλήρωση της δικογραφίας και προ της τυχόν παραπομπής στο ακροατήριο, προκειμένου να διακριβωθούν οι προθέσεις των μερών αναφορικά με την επίτευξη ενός δικαστικού συμβιβασμού ο οποίος ,μάλιστα,μπορεί να περιλαμβάνει και αστικές αξιώσεις.
2)Ο μηχανισμός απονομής της δικαιοσύνης καταπονείται αρκετά με δικογραφίες απλών αδικημάτων που θα μπορούσαν να επισύρουν μόνο διοικητικές ποινές (π.χ. πρόστιμα,αφαιρέσεις αδειών λειτουργίας καταστημάτων , πταισματικές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ , απλές φορολογικές παραβάσεις κ.τ.λ).
3)Γνωρίζω ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης , διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συσταθεί και εργάζονται επιτροπές για την αναμόρφωση του Ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Ευελπιστώ ότι δεν θα είναι μια αποσπασματική και εκ του προχείρου μεταρρύθμιση , αλλά θα επιφέρει βαθιές τομές με την ενσωμάτωση πορισμάτων και συμπερασμάτων που προκύπτουν από την καθημερινή πρακτική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος