Smiley face

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ιστορίες για βορείους #19

Μέχρι στιγμής μόνο εκατό γιατροί έχουν προσληφθεί για να ενισχύσουν το ΕΣΥ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, πόσες είναι οι αιτήσεις των επικουρικών. Αντίθετα το υπουργείο υγείας γνωστοποίησε ότι «κατατέθηκαν… 45.076 αιτήσεις για θέσεις που αφορούν σε νοσηλευτικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, γενικών καθηκόντων κ.α.)». Από αυτούς τους χιλιάδες υποψηφίους έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής πεντακόσια άτομα. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ιατρούς, συνεχίζεται στο www.moh.gov.gr

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του makthes.gr για επιβράβευση των υγειονομικών από την κυβέρνηση. Στην αρχή της εβδομάδας έγραψε ότι το Μαξίμου συζητά να δώσει άμεσα bonusσε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ιού. Στο διάγγελμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση επεκτείνοντας την και σε όσους προσφέρουν στην Πολιτική Προστασία.

Θα αλλάξουν τα προγράμματα και ο σχεδιασμός πολλών νοσοκομείων της Β. Ελλάδος. "Εφόσον δεν γίνονται παρά μόνο τα αναγκαία χειρουργεία, οι περισσότεροι χειρουργοί θα μετακινηθούν σε ΤΕΠ (Τακτικά Επείγοντα Περιστατικά) ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην περίθαλψη των πολιτών". Πιθανότατα ανάλογες αλλαγές θα γίνουν και για άλλες ειδικότητες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο.

«Αγώνας δρόμου» για να γίνουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β. Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικητές των νοσοκομείων «τρέχουν και δεν φθάνουν» τις τελευταίες ημέρες ώστε να δημιουργήσουν με συγχωνεύσεις τμημάτων χώρους ΜΕΘ ή να εξοπλίσουν… σχεδόν έτοιμες μονάδες που δεν είχαν παραδοθεί επί... χρόνια, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και μάλλον θα τα καταφέρουν. Για τη στελέχωση των μονάδων μάλλον θα πρέπει να κάνουν αγώνα μετ εμποδίων…

Ελπιδοφόρο μήνυμα από έναν μικροβιολόγο και πρώην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο Δημήτρης Τσάμης θέτει στα socialmediaθέμα κυκλοφορίας μέσα στα νοσοκομεία αλλά παράλληλα μιλά και για νίκη κατά του ιού «Ο αγώνας θα κερδηθεί. Είναι σίγουρο. Ο ιός θα ηττηθεί. Οργάνωση και προτεραιότητες. Οι πρωταγωνιστές είναι αναμφίβολα οι ιατροί του ΕΣΥ, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με χαμηλές αποδοχές και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων με σχολαστική οργάνωση των μετακινήσεων μέσα στα νοσοκομεία και την εξασφάλιση επαρκών μέσων ατομικής προστασίας για όλους, η απολύμανση κλινικών, εργαστηρίων και κοινόχρηστων χώρων αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας των νοσοκομείων».

Φωτογραφία με τους συνεργάτες του ανέβασε, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς του covid19 για τη βόρεια Ελλάδα και αν. καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Συμεών Μεταλλίδης, στην Α΄Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ. Τα συγχαρητήρια πολιτών και συναδέλφων «έπεσαν βροχή» ενώ σχόλια έκαναν και άνθρωποι που η ίδια -σχεδόν- επιστημονική ομάδα τους έσωσε από τον Η1Ν1 πριν από αρκετά χρόνια στο ίδιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Μελ. Καρ.


 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος