Smiley face

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Οχι ΔΕΝ τρελάθηκε το "αφεντικό"...



Οι αστικοί μύθοι, κάποτε, δημιουργούνταν από στόμα σε στόμα σε καφενεία και εργασιακούς χώρους. Σήμερα τα "social media" ανέλαβαν να διαδίδουν τις εθνικές μας... φαντασιώσεις.Ο σημαντικότερος σημερινός μύθος λέει περίπου τα εξής: “συνωμότησαν οι ξένοι πιστωτές μας, ασκώντας πίεση με το χρέος,προκειμένου να τους παραχωρήσουμε τις ανεκμετάλλευτες πρώτες ύλες μας. Έτσι θα μας πάρουν τον εθνικό μας πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί”.

Αρέσει σε πολλούς αυτo το σενάριο και υιοθετήθηκε αμέσως, ιδιαίτερα από τους ανεξάρτητους Έλληνες και την Χρυσή Αυγή.

Το διαβάζεις σε όλα τα σάιτ και είναι η αγαπημένη κουβέντα σε κομμωτήρια και ταξί. Και επειδή ο λαϊκισμός είναι γλυκός και εύκολος, (αφού λες ότι θέλουν οι άλλοι να ακούσουν) βρέθηκαν οι... πατριώτες που θα αγωνιστούν να μας σώσουν από τους κακούς μειοδότες.

Εγώ πάλι, επειδή ποτέ «δεν κολύμπησα με το ρεύμα» θα σταθώ κόντρα, μήπως "αποδομήσω" τα μυθεύματα ή έστω πω μια άλλη ιστορία, ένα άλλο «σενάριο» απ αυτό που θέλουν να ακούσουν οι πολλοί!
Έστω ότι υποθετικά χαρίζουμε το κοίτασμα πετρελαίου ή χαλκού ή νικελίου της χώρας μας σε Έλληνες επιχειρηματίες ή ξένους ή εξωγήινους. Προσέξτε το τονίζω δεν το πουλάμε αλλά το ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ.

Οι πρώτες ύλες, που ποτέ ως τώρα δεν τις εκμεταλλεύτηκε κανείς βγαίνουν στην αγορά. Από την πώληση το Ελληνικό Δημόσιο παίρνει το 23% ΦΠΑ. Από τα κέρδη το 40%, από τις ασφαλιστικές εισφορές, τα έσοδα της ενέργειας (ΔΕΗ, καύσιμα), την κίνηση της βιομηχανίας (ανταλλακτικά, συνεργεία), δορυφόροι επιχειρήσεις (μηχανουργεία, προμηθευτές) και φορολόγησής τους, ένας απλός φοιτητής λογιστικής εύκολα θα τα υπολογίσει στο 20% του τζίρου.
Και στον συνολικό υπολογισμό αν ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ τα δικαιώματα εκμετάλλευσης το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει το 80% του συνολικού τζίρου. Αυτό κι αν είναι προδοσία!!! Να εισπράττεις 80 στα 100 χωρίς να κάνεις τίποτα!

Θα μου πεις ότι πατριωτισμός είναι να αφήσεις το νικέλιο θαμμένο για πάντα στα βουνά, χωρίς να πάρεις ούτε ευρώ, αλλά έτσι θα νιώθεις περήφανος Έλληνας και δεν ειναι ...λίγο στη συγκεκριμένη συγκυρία!
Υπάρχει βέβαια και καλύτερη λύση. Γιατί να δώσουμε τον εθνικό μας πλούτο στους κακούς καπιταλιστές; Το μοντέλο της Σοβιετικής Ένωσης δεν χρεοκόπησε. Θα αναγεννηθεί στην Ελλάδα. Κρατικές επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν την περιουσία του Ελληνικού λαού. 

Με διαχειριστές αυτούς τους... πανάξιους μάνατζερ δημόσιους υπαλλήλους, που τόσα χρόνια απέδειξαν τις ικανότητές τους στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ και η ΕΘΕΛ. Μαζί και οι αγωνιστές συνδικαλιστές, με τους υπεράριθμους διορισμένους της κομματικής πελατείας, τους παχυλούς μισθούς και τα εργασιακά προνόμια. Είναι το σημείο τομής της λαϊκίστικης αριστεράς με τον λαϊκίστικο εθνικισμό, αυτός ο μύθος.

Και για να γυρίσουμε στην πραγματικότητα, αν υπάρχουν κάποιοι που εχθρεύονται αυτή την χώρα, τότε αυτό που επιθυμούν είναι να μείνουν ανεκμετάλλευτες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της ή να ακολουθηθεί το αποτυχημένο επί δεκαετίες κρατικό μοντέλο διαχείρισης.Εκτός κι αν ξυπνήσουμε από τέτοιους μύθους και συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι επενδύσεις μπορούν να προσφέρουν αυτά που έχουμε ανάγκη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία: ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, έσοδα στα δημόσια ταμεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος