Smiley face

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Iστορίες για βορείους #21

Mε μετακινήσεις ειδικών γιατρών από άλλα νοσοκομεία και δομές υγείας της Θεσσαλονίκης θα στελεχωθεί η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο κέντρο αναφοράς του covid19 για τη βόρεια Ελλάδα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μέχρι τώρα προσπάθειες -βλ προκηρύξεις προσλήψεων- δεν υπάρχει ενδιαφέρον γιατρών με ειδικότητες απαραίτητες για τέτοιου είδους νοσηλεία (εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, παθολόγους κ.α.) με αποτέλεσμα το υπουργείο υγείας να προχωράει σε αναδιάταξη δυνάμεων ώστε να μη χαθεί κι άλλος  χρόνος

«Η διαδικασία πρόσληψης ιατρών είναι απλή. Κάθε Υγειονομική Περιφέρεια τηρεί κατάλογο αιτούντων ιατρών, ο οποίος επικαιροποιείται καθημερινά. Σε αυτό τον κατάλογο, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ. Όσον αφορά στους επικουρικούς ιατρούς του ΕΚΑΒ, οι αντίστοιχες αιτήσεις υποβάλλονται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας (βλ www.moh.gov.gr)»μας απάντησαν από το υπουργείο για τη διαδικασία των προσλήψεων γιατρών που όπως φαίνεται έχει πολλές… δυσκολίες.

Μηχάνημα ανίχνευσης του ιού της Κίνας, παρόμοιο με αυτό του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ,  ετοιμάζεται να προμηθευτεί το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.  Όπως φαίνεται ο covid19 έχει και τα… «καλά» του, αφού δείχνει να «κατατρώει» και… γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών. Το μηχάνημα αυτό στοιχίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ που λόγω ανωτέρας βίας, πιθανότατα θα εγκριθεί σε  χρόνο ρεκόρ.

Στην παιδιατρική, δίπλα στην παιδογκολογική του ΑΧΕΠΑ, μεταφέρονται εδώ και μέρες τα ύποπτα κρούσματα παιδιών. Στην αρχή διακομίζονταν μαζί με τους… ενήλικες στην Α΄ Παθολογική Κλινική (στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και παρακολούθησης) όπως είχε γίνει με το πρώτο -και δεύτερο- κρούσμα την 38χρονη και το δεκάχρονο παιδί της. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ανήλικο, ωστόσο όπως μας είπε μητέρα ύποπτου κρούσματος «είναι απορίας άξιο γιατί μπαινοβγαίνουν τόσοι πολλοί ειδικευόμενοι και όχι ειδικοί γιατροί στο χώρο, χρησιμοποιώντας κάθε φορά για ευνόητους λόγους πολύτιμο υγειονομικό υλικό -βλ στολές, μάσκες, γάντια- βγάζοντας και ανεβάζοντας στα socialmediaτις ανάλογες selfies» 

Ο υφυπουργός υγείας κ. Κοντοζαμάνης είπε για τις 500 κινητές μονάδες ότι… έρχονται. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο με ταχείες διαδικασίες εγκρίθηκε και είναι στη φάση υλοποίησης. «Αν από αυτές τις εκατοντάδες μονάδες υγείας έρθουν ορισμένες στη Θεσσαλονίκη δεν έχει γίνει γνωστό όμως οι προσδοκίες δεν είναι πολύ μεγάλες…» σχολίαζαν στη στήλη γιατροί και νοσηλευτές

Επιστολή στον υπουργό πολιτικής προστασίας έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών υπαλλήλων για ελλείψεις σε προστατευτικά μέσα κάνοντας λόγο για παρατεταμένη έκθεση στον ιό και κίνδυνο οι αστυνομικοί να τον διασπείρουν στην κοινότητα. Αρκετοί ένστολοι στη Θεσσαλονίκη σχολίαζαν σκωπτικά ότι «… ευτυχώς (!) δεν θα χρειαστούν πολλά γάντια και μάσκες επειδή οι τακτικές μεταθέσεις για ενίσχυση της ΕΛΑΣ στην πόλη, δεν θα ξεπερνούν τους… πέντε και αυτοί από Σεπτέμβριο» όπως είχε αποκαλύψει το makthes.gr

Απορία: ‘Ένα εκατομμύριο προστατευτικές και χειρουργικές μάσκες και άλλα ιατρικά αναλώσιμα παραδόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες του ΕΣΥ. Οι 500.000 είναι δωρεά της κινεζικής Κυβέρνησης και οι 500.000 της κινεζικής εταιρείας, State Grid, στρατηγικού εταίρου της ΑΔΜΗΕ. Από αυτές πόσες στάλθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας; Πόσες βγήκαν εκτός Αττικής;


Μελ. Καρ. 

Aναδημοσίευση από την Μακεδονία της Κυριακής


Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ιστορίες για βορείους #19

Μέχρι στιγμής μόνο εκατό γιατροί έχουν προσληφθεί για να ενισχύσουν το ΕΣΥ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, πόσες είναι οι αιτήσεις των επικουρικών. Αντίθετα το υπουργείο υγείας γνωστοποίησε ότι «κατατέθηκαν… 45.076 αιτήσεις για θέσεις που αφορούν σε νοσηλευτικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, γενικών καθηκόντων κ.α.)». Από αυτούς τους χιλιάδες υποψηφίους έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής πεντακόσια άτομα. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ιατρούς, συνεχίζεται στο www.moh.gov.gr

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του makthes.gr για επιβράβευση των υγειονομικών από την κυβέρνηση. Στην αρχή της εβδομάδας έγραψε ότι το Μαξίμου συζητά να δώσει άμεσα bonusσε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ιού. Στο διάγγελμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση επεκτείνοντας την και σε όσους προσφέρουν στην Πολιτική Προστασία.

Θα αλλάξουν τα προγράμματα και ο σχεδιασμός πολλών νοσοκομείων της Β. Ελλάδος. "Εφόσον δεν γίνονται παρά μόνο τα αναγκαία χειρουργεία, οι περισσότεροι χειρουργοί θα μετακινηθούν σε ΤΕΠ (Τακτικά Επείγοντα Περιστατικά) ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην περίθαλψη των πολιτών". Πιθανότατα ανάλογες αλλαγές θα γίνουν και για άλλες ειδικότητες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο.

«Αγώνας δρόμου» για να γίνουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β. Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικητές των νοσοκομείων «τρέχουν και δεν φθάνουν» τις τελευταίες ημέρες ώστε να δημιουργήσουν με συγχωνεύσεις τμημάτων χώρους ΜΕΘ ή να εξοπλίσουν… σχεδόν έτοιμες μονάδες που δεν είχαν παραδοθεί επί... χρόνια, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και μάλλον θα τα καταφέρουν. Για τη στελέχωση των μονάδων μάλλον θα πρέπει να κάνουν αγώνα μετ εμποδίων…

Ελπιδοφόρο μήνυμα από έναν μικροβιολόγο και πρώην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο Δημήτρης Τσάμης θέτει στα socialmediaθέμα κυκλοφορίας μέσα στα νοσοκομεία αλλά παράλληλα μιλά και για νίκη κατά του ιού «Ο αγώνας θα κερδηθεί. Είναι σίγουρο. Ο ιός θα ηττηθεί. Οργάνωση και προτεραιότητες. Οι πρωταγωνιστές είναι αναμφίβολα οι ιατροί του ΕΣΥ, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με χαμηλές αποδοχές και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων με σχολαστική οργάνωση των μετακινήσεων μέσα στα νοσοκομεία και την εξασφάλιση επαρκών μέσων ατομικής προστασίας για όλους, η απολύμανση κλινικών, εργαστηρίων και κοινόχρηστων χώρων αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας των νοσοκομείων».

Φωτογραφία με τους συνεργάτες του ανέβασε, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς του covid19 για τη βόρεια Ελλάδα και αν. καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Συμεών Μεταλλίδης, στην Α΄Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ. Τα συγχαρητήρια πολιτών και συναδέλφων «έπεσαν βροχή» ενώ σχόλια έκαναν και άνθρωποι που η ίδια -σχεδόν- επιστημονική ομάδα τους έσωσε από τον Η1Ν1 πριν από αρκετά χρόνια στο ίδιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Μελ. Καρ.


 



Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Μια μεγάλη απώλεια για όλους...




Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και πλήθος κόσμου, επώνυμοι και ανώνυμοι, συνάδελφοι εν όπλοις στον αγώνα του για υγεία και ζωή, αλλά και ασθενείς του - μεταμοσχευμένοι, φίλοι και φυσικά Φλωρινιώτες (γιατί Φλωρινιώτης ήταν και ένοιωθε και ο ίδιος) τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία με πραγματική συντριβή. Ήταν τόσα πολλά όσα λέχθηκαν στους επικηδείους του, που εξήραν την κατάρτιση, τον αγώνα του για την πρόοδο του τομέα της μεταμόσχευσης στην Ελλάδα, την προσήλωσή του στην επιστήμη, το πάθος, το ήθος, την ενέργειά του που περνούσε σε ασθενείς και οικείους, που μπόρεσαν στ’αλήθεια να σκιαγραφήσουν έναν ακάματο εργάτη της ιατρικής, που έσωνε καθημερινά ζωές, δίδοντας δεύτερες ευκαιρίες σε ανθρώπους καταδικασμένους.
Στον δικό μας Γιάννη όμως, όχι τον αξεπέραστο γιατρό αλλά στον άνθρωπο χρωστούμε το δικό μας αντίο. Φλωρινιώτης από την μητέρα του και ο κυρίως  Φλωρινιώτης στη ψυχή, ποτέ δε σταμάτησε να λαχταράει τον τόπο του. Εδώ πέρασε τα μαθητικά του χρόνια, εδώ έπαιξε και έκανε φιλίες που άντεξαν στο χρόνο, εδώ και οι τάφοι των γονιών του, Παύλου και  Τζένης. Εδώ επέστρεφε με την οικογένειά του, τη σύζυγό του Μαρία (επίσης καθηγήτρια στο ΑΠΘ) και την κόρη του Αριάδνη  (ιατρό που ειδικεύεται στην χειρουργική), στις ελάχιστες αποδράσεις του. Για εδώ όλες του οι αναφορές.
Σπάνιος άνθρωπος, χαρούμενος, γελαστός, ανοιχτός και με χιούμορ. Αισιόδοξος  πάντα, γέμιζε με θετική ενέργεια τον χώρο κι ’ας ήταν η πορεία του για την αναγνώριση, όχι απλά δύσκολη αλλά εξαντλητική. Τίποτε δεν του χαρίστηκε για να φθάσει στην ανώτατη Ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή της Ιατρικής και του Προέδρου την Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων. Διότι ήταν αυτό το κάθετο ορεσίβιο ήθος του, το αφιλοχρήματον που τον διέκρινε, η ολοκληρωτική του προσήλωση στον ασθενή και η δυσανεξία του σε πρακτικές κάθε εκμετάλλευσης, που ούτε αγαπητό, ούτε δημοφιλή, σε συγκεκριμένα κέντρα τον έκαναν.  Πολέμησε όσο τίποτε άλλο την αναξιοκρατία, την αναρρίχηση με αλλότριες βοήθειες και  την παρασυναλλαγή και βρέθηκε απόλυτα δικαιωμένος, αλλά και τόσο πολύ κουρασμένος.
 Τούτο, διότι το τίμημα που πλήρωσε γι’ αυτό ήταν η έλλειψη κάθε προσωπικής στιγμής. Η ιδιότητά του, τού απαγόρευε να προγραμματίσει το παραμικρό και εμείς οι φίλοι και συγγενείς του το γνωρίζαμε καλά. Πάντοτε, νύχτα – μέρα με το νυστέρι έτοιμο, έφευγε από κάθε ταξίδι ή εκδήλωση να πάρει το στρατιωτικό αεροπλάνο, να μεταβεί άμεσα εκεί όπου υπήρχε μόσχευμα, να το αφαιρέσει, να σιγουρευτεί για τη μεταφορά (στην κυριολεξία στην αγκαλιά, αφού ζωή κρατούσε στα χέρια του) και να το μεταμοσχεύσει σε πολύωρες, πολυσύνθετες και εξαντλητικές 10ωρες και πλέον εγχειρήσεις. Και μετά από αυτό είχε την δύναμη να διατηρεί το χιούμορ του, να στηρίζει οικείους, να τους αποφορτίζει και με πρωτόγνωρη ζωτικότητα να τρέχει στο επόμενο περιστατικό, δίχως πραγματικό ύπνο, δίχως ανάπαυση. Αυτά ζούσαν όσοι βρίσκονταν εγγύτερα σε έναν Γιατρό, αφοσιωμένο στον άνθρωπο.
Χαρακτηριστικό που λίγοι γνώριζαν αλλά δείχνει το πόσες ατελείωτες ώρες μόχθησε για το συνάνθρωπο σε εκείνη την πραγματική αλυσίδα ζωής που στήνεται, όταν προκύπτει δότης οργάνων: Είχε περάσει τόσες ώρες με το ένα χέρι κρεμασμένο από τον ιμάντα του C-130 και το άλλο στο δοχείο με το μόσχευμα, που με τον ίδιο τρόπο κοιμόταν και στο σπίτι του. Τόσο του είχε γίνει δεύτερη φύση, η διαδικασία. Τα υπόλοιπα, όπως η βαθύτατη αγάπη του για τη φύση (ιδίως αυτή του τόπου μας), για το κυνήγι και τα ζώα, τις φιλικές και συγγενικές μαζώξεις, την τοπική και όχι μόνο ιστορία και το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο σε κάθε εκδήλωσή του, μόνο σαν σπαράγματα – ελάχιστες δόσεις προσωπικής χαράς, μπόρεσε να απολαύσει.
Σ ’αυτόν τον πιο ευχάριστο, τον πιο δοτικό, τον πιο ευγενή, προσηνή και χαρούμενο και τελικά τον πιο Γιατρό και συγχρόνως άνθρωπο που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε, μόνο ευχαριστώ έχουμε να πούμε. Και  καλό παράδεισο επίσης, με τη βεβαιότητα ότι αυτός φτιάχτηκε για να υποδεχθεί ακριβώς τέτοιους ανθρώπους.
                                                                                    
ΦΑΝΗ ΧΑΤΖΗΤΥΠΗ ΑΡΜΗΤΚΑΣ

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος