Smiley face

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ξεκαθάρισμα "λογαριασμών"


«Δημοσιογράφος είσαι;» με ρωτούν, γνωστοί κι άγνωστοι, γιατί κάτι τους θυμίζω (βλ ΕΤ3) και εγώ «μούγκα», δεν απαντώ, μέχρι να καταλάβω αν είναι έτοιμοι να «με φάνε» ή να με… συμπονέσουν!

Οι δυο αυτές κατηγορίες είναι που παίζουν πια, στην κοινωνία της πληροφορίας και της ενημέρωσης (λέμε τώρα…) Από τη μία οι συνάδελφοι… αστέρια κυρίως της Αθήνας - με καταθέσεις στο εξωτερικό - κι όλοι οι υπόλοιποι που «την ακούμε» χρόνια τώρα, διότι εμάς βρίσκουν στους δρόμους – κυριολεκτικά και μεταφορικά – και εμάς «κυνηγάνε»!

Δυστυχώς η λάμψη του star system των ενημερωτικών ΜΜΕ έχει τυφλώσει τους περισσότερους «θεατές» με αποτέλεσμα να μη διακρίνουν ποιοι είναι με ποιους. Ποιοι έχουν μερίδιο ευθύνης για τη κατάντια της ενημέρωσης (και των δημοσιογράφων) και ποιοι δεν ήξεραν και δεν τολμούσαν να ρωτήσουν διότι με τη ταχύτητα φωτός (ή τηλεορασης) απλώς νόμιζαν οτι ακολουθούσαν έμπειρους και καταξιωμένους συναδέλφους (αστέρες).

Ναι έπρεπε κι ακόμη πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι επιχειρηματίες τύπου και ποιοι λειτουργοί του τύπου. Ποιοι κάνουν μπίζνες με "Ακηδες" και ποιοι χρησιμοποιούνται – με ή χωρίς συναίνεση – από μπίζνεσμαν για "Ακηδες".

Οι ενώσεις, με όλον αυτόν τον αχταρμά, περα από δίκαια ασφαλιστικά και συντεχνιακά ζητήματα – οφείλουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να υπερασπιστούν τη χαμένη υπόληψη μας.

Διαφορετικά, είναι βέβαιον ότι χωρίς υπόληψη δεν θα υπάρχουμε αργά ή γρήγορα και ως... δημοσιογράφοι! Ασε που δεν θα υπάρχουν ούτε ενώσεις, αλλά μόνο υποψήφιοι που θα ψηφίζονται από άλλους υποψηφίους σε «κλαμπ» εκλεκτών και προνομιούχων οι οποιοι λογω ακριβώς αυτης της συνδικαλιστικής ενασχολησης και κυρίως θέσης, θα διατηρούν εσαεί κι όλες τις υπόλοιπες!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος