Smiley face

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Της πρωτοβουλίας μέσα στην Πρωτοβουλία του Μπουτάρη!





"Μέχρι σήμερα είχα την εντύπωση ότι τα τρία πρόσωπα που απάρτιζαν έως τώρα την καλλιτεχνική επιτροπή των Δημητρίων ήταν της προσωπικής επιλογής του κ. Πέγκα. Με έκπληξη ακούω τώρα τον ίδιο να μιλά για τον κακό χαρακτήρα μίας εκ των τριών, της Ιφιγένειας Ταξοπούλου».
Ηταν αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του
δημοτικού συμβουλίου, όταν η παρατήρηση αυτή του προέδρου του Σώματος, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, «ξύπνησε» πολλούς.

Ο πρόεδρος είχε μιλήσει για μια ακόμη φορά. Με το... γάντι είχε και πάλι θίξει τα πεπραγμένα ενός εκ των αντιδημάρχων της «δικής» του παράταξης, της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη», υπό τον Γιάννη Μπουτάρη.

Αυτή τη φορά, η προσωρινή νηνεμία που επικράτησε τελευταία (φαινομενικά τουλάχιστον) στο εσωτερικό της παράταξης που διοικεί το δήμο Θεσσαλονίκης διερράγη με τις παραιτήσεις εν μέσω θέρους δύο εκ των τριών μελών της καλλιτεχνικής επιτροπής των Δημητρίων, που στην ουσία κατηγόρησαν τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Σπύρο Πέγκα, για παρεμβάσεις στο καλλιτεχνικό τους έργο. Οι παραιτήσεις αυτές στάθηκαν η αφορμή για ένα ακόμη «επεισόδιο» στο σήριαλ των... αψιμαχιών και των αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών της παράταξης που διοικεί το δήμο Θεσσαλονίκης

Μέσω facebook
Λίγες μέρες πριν, για το ίδιο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε ρίξει τα βέλη του δημοσίως και μέσω Facebook. «Μέσα σε λίγες μέρες μού κοινοποιήθηκαν οι παραιτήσεις δύο εκ των τριών μελών της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Δημητρίων, της κυρίας Ιφ. Ταξοπούλου και σήμερα του κυρίου Γ. Λαζαρίδη. Οταν αποκολλώνται σημαντικές ψηφίδες της δημιουργικής προσπάθειας που αναλάβαμε ως ''Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη'' για να αλλάξουμε τα πράγματα στην πόλη, τότε, πιστεύω ότι είναι ώρα για μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση εφ' όλης της ύλης», έγραφε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, προκαλώντας ποικίλα διαδικτυακά σχόλια.

«Μερικές φορές, το σιγάν κρείττον εστί του λαλείν», σχολίαζε λίγες μέρες μετά, στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος, ο οποίος στην ουσία εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ήταν άστοχο ο αντιδήμαρχος να χαρακτηρίζει κακότροπο το χαρακτήρα ενός προσώπου που ο ίδιος επέλεξε, πρόσωπο που έτυχε της ψήφου των δημοτικών συμβούλων και της στήριξης της «Πρωτοβουλίας».

Μάλιστα, σε δύο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν την αντιδημαρχία Αθλητισμού υπό την Μαρία Πασχαλίδου, ο πρόεδρος ψήφισε «λευκό», με αποτέλεσμα να αρχίσουν και πάλι ψίθυροι και να εκφράζονται ερωτηματικά. «Οι σχέσεις μου με την κ. Πασχαλίδου, εκ των παλαιότερων μελών της ''Πρωτοβουλίας'' είναι άριστες. Οι δύο λευκές ψήφοι μου στα συγκεκριμένα θέματα δεν υπέκρυπταν το παραμικρό, απλώς δεν τα γνώριζα καλά», έσπευσε να εξηγήσει ο κ. Αβραμόπουλος σε ερώτηση λίγο αργότερα.

Χωρίς περιστροφές
Πάντως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Αβραμόπουλος στράφηκε κατά των αντιδημάρχων, χωρίς να υπολογίζει επιπτώσεις και παράπονα. Ο Χασδάι Καπόν, η Καλυψώ Γούλα, ο Θανάσης Παππάς και τώρα ο Σπύρος Πέγκας έχουν ακούσει διάφορα σχόλια για τις κινήσεις τους στους τομείς αρμοδιότητάς τους από τον κ. Αβραμόπουλο, και μάλιστα δημοσίως και χωρίς περιστροφές. «Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης, έχουν ιδρύσει την ''Πρωτοβουλία'' και ως εκ τούτου προσπαθούν να υπενθυμίζουν στη διοίκηση τη φυσιογνωμία, αλλά και το πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο της παράταξης, χάρη στην οποία κάποιοι είναι σήμερα στη θέση αντιδημάρχου», σχολιάζουν με νόημα μέλη της «Πρωτοβουλίας».
Η διαφορετική οπτική στη διαχείριση της εξουσίας και στην άσκηση της πολιτικής μεταξύ των μελών της ηγετικής ομάδας του δήμου είναι εμφανής και έχει εκφραστεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Από τη μια πλευρά, η πιο τεχνοκρατική ομάδα των αντιδημάρχων (με «ισχυρό» πόλο τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Χ. Καπόν) και από την άλλη, η παλιά «φρουρά» των Ανδρέα Κουράκη και Παναγιώτη Αβραμόπουλου, που συγκεντρώνει την προτίμηση του συνόλου σχεδόν της δημοτικής ομάδας, που δεν έχουν όμως θέση αντιδημάρχου.

Τα πιο πρόσφατα «επεισόδια»
Η πεζοδρόμηση τμήματος μόλις 50 μέτρων της οδού Προξένου Κορομηλά, όπου παρεμπιπτόντως βρίσκεται και λειτουργεί μπιστρό που μέχρι πρότινος ανήκε στον κ. Καπόν, είχε προκαλέσει το τελευταίο διάστημα ποικίλα σχόλια εντός της παράταξης. Ορισμένοι σχολίασαν αρνητικά ακόμη και το γεγονός ότι στην υπόθεση μετατόπισης των τεσσάρων περιπτέρων στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Τσιμισκή εμφανιζόταν -ως καταγγέλλουσα- συγγενής του συγκεκριμένου αντιδημάρχου. Από την άλλη, οι γνωρίζοντες τα δημοτικά πράγματα μιλούν για διαφορετικές εισηγήσεις των δύο ομάδων στο θέμα του χειρισμού του αναψυκτηρίου στην παραλία (πρώην Ιντέρνι), ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για διαφορετικές εισηγήσεις στο θέμα των μετακινήσεων-τοποθετήσεων των νέων προϊσταμένων στις διευθύνσεις των υπηρεσιών του δήμου.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μέχρι πρότινος προϊσταμένου του Τμήματος Μελετών Αρχιτεκτονικών Εργων, Κωνσταντίνου Μπελιμπασάκη, (ο οποίος στην ουσία «έστησε» και ισχυροποίησε το όλο Τμήμα), για τον οποίο ο καθ' ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης είχε εισηγηθεί να μη μετακινηθεί. Ωστόσο, κατόπιν απόφασης του ίδιου του δημάρχου, ο κ. Μπελιμπασάκης τελικώς μετακινήθηκε...

«Δήμαρχος θα είμαι εγώ»
«Ψυχή» και ισχυρός άντρας της παράταξης εξακολουθεί φυσικά να αποτελεί ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης, που μερικές φορές δείχνει ότι θεωρεί ήσσονος σημασίας αυτές τις αντιπαραθέσεις."Δήμαρχος και την επόμενη τετραετία θα είμαι εγώ" είχε πει προ ολίγων συνεδριάσεων από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο ίδιος, στέλνοντας (από τότε) ένα σαφές μήνυμα με πολλούς, πολλούς αποδέκτες.

πηγή aggelioforos.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος