Smiley face

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ζητούνται 100.000… «κοράκια»!


“Τα ακίνητα στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλές τιμές κι αυτό αποτελεί στρέβλωση” απεφάνθη πρόσφατα η τρόικα κι άρα κάτι πρέπει να γίνει…χθες!

Μήπως να βγάλουν οι τράπεζες στο σφυρί 100.000 ακίνητα, ώστε να...


λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης και να πέσουν; Γιατί όχι, συμφώνησαν οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί κι έτσι ξεκίνησε ο νέος γύρος  προβληματισμού και ανάλυσης, περί κατάρρευσης της κτηματαγοράς.

Όμως ας δούμε και κάποια άλλα στοιχεία που ίσως διαφεύγουν της προσοχής της τρόικας, που απ ότι βλέπω καθημερινά την αποτελούν άνθρωποι σαν κι εμάς και συμπεραίνω ότι μπορεί και να κάνουν λάθη ή και ορισμένοι εξ αυτών να έχουν μπει στο ΔΝΤ με …μέσον! 

Εξηγούμαι:
1.   Πωλούνται ήδη 250.000 ακίνητα νεόδμητα και παλιά. Οι τιμές κατρακύλησαν 20% και σε ακραίες περιπτώσεις 50% , όμως πάλι οι αγοραπωλησίες είναι πενιχρές.

2.   Αυτά τα 100.000 ακίνητα που είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες δεν είναι τόσο εύκολο να πωληθούν. Θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι περί πλειστηριασμών (σύμφωνα με τα άρθρα του κώδικα πολιτικής δικονομίας). Αυτό σημαίνει έξοδα δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών,ειρηνοδικεία, δικαιώματα, παράβολα, επιδόσεις,δημοσιεύσεις προγραμμάτων στον τύπο,ανακοπές επί πλειστηριασμών κτλ. Δηλαδή με απλά μαθηματικά: 1500 ευρώ έκαστο Χ 100.000 ακίνητα = 150.000.000Ε.

3.   Τα ακίνητα σύμφωνα με το νόμο πρέπει να βγουν στο σφυρί με τιμή εκκίνησης την αντικειμενική τους αξία το λιγότερο. Σήμερα πωλούνται χιλιάδες ακίνητα είτε στην αντικειμενική ή και λιγότερο χωρίς… αγοραστές! Άρα άκαρπος ο πρώτος πλειστηριασμός και πάμε για δεύτερο. Άλλα 150.000.000Ε  έξοδα.  

4.   Μετά τους δύο άκαρπους πλειστηριασμούς έχει δικαίωμα ο πιστωτής( στην προκειμένη περίπτωση η τράπεζα) να ζητήσει με ασφαλιστικά την μείωση της αξίας του ακινήτου. (Ασφυξία και κατάρρευση του δικαστικού συστήματος). Νέα έξοδα και …100.000 δικαστήρια.

5.   Εφόσον ο δικαστής μειώσει την τιμή πλειστηριασμού( συνήθως 20%), ο δικαστικός επιμελητής πρέπει να καταρτίσει νέο πρόγραμμα με όλα τα ανωτέρω έξοδα εκ νέου, δηλαδή άλλα 150.000.000Ε!

6.   Εάν και πάλι δεν τα πάρει κανείς που είναι και το πιθανότερο -γιατί δεν είναι ότι καλύτερο να αγοράζεις ακίνητα ως «κοράκι» - θα υπάρξει νέο πρόγραμμα πλειστηριασμών με άλλα 150.000.000Ε  Μετά νέα αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων (περαιτέρω ασφυξία δικαστηρίων) για να μειωθούν αυτή τη φορά 40% οι τιμές!

7.   Με πρόχειρους υπολογισμούς μαζί με τα δικαστήρια για να έχουμε μείωση 40% θα πρέπει να ξοδευτούν περισσότερα από 1 δις ευρώ. Χωρίς να υπολογίζουμε ανακοπές επί του προγράμματος πλειστηριασμών. ( Ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στα πρωτοδικεία όλης της χώρας).




Ας πούμε στους απεσταλμένους της Τρόικας – δεν είναι ντροπή -  ότι η κτηματαγορά στην Ελλάδα έχει «κάτσει» όχι γιατί οι τιμές είναι υψηλές αλλά για δύο άλλους λόγους:

α) γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα, 1.100.000 άνθρωποι είναι άνεργοι, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχασαν το μισό εισόδημά τους από περικοπές και φοροεπιδρομές, οι επιχειρήσεις βιώνουν αφανισμό, οπότε μόνο ακίνητα δεν σκέφτονται να αγοράσουν και

β) διότι έχει καταστεί τόσο ασύμφορη η επένδυση σε ένα ακίνητο με φόρους, χαράτσια, τεκμήρια και πόθεν έσχες, που μόνο ένας αδαής από οικονομικά θα έβγαζε τις οικονομίες του από την τράπεζα με αποδόσεις… 5-5,5% για να τα τοποθετήσει σε ακίνητο που δεν μπορεί να το νοικιάσει (δείτε γύρω σας) και μόνο προβλήματα θα του δημιουργούσε, ακόμη κι αν το έπαιρνε για ένα κομμάτι ψωμί… 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος