Smiley face

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΔΕΘ και ο φόβος της...μετάβασης.



Η ΔΕΘ ήταν – ή αν θέλετε είναι ακόμη- στην ουσία και στην κυριολεξία ένα εμπορικό και βιομηχανικό γεγονός, όπου οι εκθέτες από όλες τις χώρες παρουσιάζουν ή θα έπρεπε να παρουσιάζουν τα νέα τεχνολογικά προϊόντα τους.


Επειδή όμως στον τοπο μας, παντού  έχει παρεισφρήσει η πολιτική, από εμπορική έκθεση μετατράπηκε σε πολιτικό γεγονός ή αν προτιμάτε σε
πολιτικό πανηγύρι! Πανηγύρι επίδειξης και ισχύος…

Το κακό ξεκίνησε oταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, επέβαλε την... παράδοση που ήθελε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει παροχές και ρουσφέτια στο λαό, από το βήμα του εθνικού εκθεσιακού φορέα! (Και μετα εκπροσωποι και των δυο πλευρών να γεμίζουν τα νυχτομάγαζα για να το γιορτάσουν κιολας!)

Δυστυχώς την νοοτροπία αυτή ακολούθησαν και οι επόμενοι πρωθυπουργοί, όμως δεν θα υποστηρίξω ότι η ΔΕΘ παρήκμασε εξαιτίας τέτοιων «παραδόσεων» και «νοοτροπιών» Με πράξεις και κυρίως παραλείψεις – οι οποίες δεν τιμωρούνται - μειώθηκε το εμπορικό ενδιαφέρον, καθιερώνοντας οπως ειναι γνωστό,  «σπαστές» (κλαδικές) εξειδικευμένες εκθέσεις σε Αθήνα και όχι μόνο.

Βέβαια με το που έπαψε το τεχνολογικό - βιομηχανικό εκθετήριο, προέκυψε η ανάγκη – κομματικών στελεχών κυρίως -  να συντηρήσουν το χαρακτήρα της πολιτικής φιέστας. Έτσι «εμπλουτίσθηκε» η ΔΕΘ με περίπτερα της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής, των ΔΕΚΟ κι αλλων κρατικών, επιδοτούμενων και δημοσιων οργανισμών.

Κι όλα αυτά για να τηρηθεί η παράδοση και να εμφανίζεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός για λιγα 24ωρα προκειμένου να μοιράσει υποσχέσεις, θέσεις εργασίας, λεφτά και κυρίως ελπίδες. Φρούδες, ελπίδες όμως.

Με το ταξίδι αστραπή του σημερινού πρωθυπουργού, ίσως να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για τη Θεσσαλονίκη και την Έκθεση της! 

Η ΔΕΘ να αγωνισθεί να  ξαναγίνει Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η Θεσσαλονίκη να προσπαθήσει να βγει από το… λάκκο που την έριξαν  φίλοι και «εχθροί» στην προσπαθεια τους να την "αναβαθμίσουν" …

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος