Smiley face

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ο γραμματέας της ΝΔ δεν θα πρέπει να κυνηγά κρατικές θέσεις...



Του Δημήτρη Τσάμη*

Μετά σαράντα χρόνια εξέλιξης, συμβιβασμών, προκοπής, εκμαυλισμού, βολέματος, απογοητεύσεων, με κρίση διαρκείας και άρνηση κάθε ευθύνης, καταλήξαμε στην ετυμηγορία : « ένοχα τα κόμματα ». Σωστή απόφαση. Ήταν και  εξακολουθούν να είναι
ένοχα τα κόμματα για τη σημερινή κατάσταση.

Αυτάρεσκα παραδόθηκαν στο επιφανειακό, εστίασαν στο παρόν, αδιαφόρησαν για το μέλλον. Αυτιστικά μορφώματα χωρίς επαφή την πραγματικότητα.


Σήκωσαν ψηλά τα χέρια στην ιδιοτέλεια όταν σαν το σαράκι άρχισε να τα τρώει. Απείχαν ολοένα και περισσότερο από κάθε σοβαρή συζήτηση, ανάλυση, σχεδιασμό, εκσυγχρονισμό. Από οργανισμοί – κύτταρα της δημοκρατικής λειτουργίας, κατάντησαν κυψέλες αδειανές .

Ένοχα λοιπόν, αναμφισβήτητα. Σε αναζήτηση - μάταιη προς το παρόν –εξιλεωτικής ποινής και δρόμου σωτηρίας. Όσοι απομείναμε ρομαντικά εγκλωβισμένοι σε αυτά αναζητούμε διέξοδο δημιουργική. Οι παγίδες ανακύπτουν καθημερινά. Η ιδιοτέλεια εξακολουθεί να δίνει καθημερινά το παρόν, οι μεγαλοστομίες δεν κρύβουν τις σκοπιμότητες αλλά και η σιωπή αδυνατεί να σκεπάσει τις ευθύνες. Ο λαϊκισμός καραδοκεί. Η σελίδα της ιστορίας της Νέας Δημοκρατίας γύρισε από την επομένη των εκλογών. Κομματικός οργανισμός δεν σημαίνει μόνο διακυβέρνηση.

Κομματική λειτουργία είναι δράση και αγωνία, είναι συνέπεια και συμμετοχή. Μπροστά στην άγραφη ακόμη νέα σελίδα της κομματικής ιστορίας, η εκλογή του νέου γραμματέα της πολιτικής επιτροπής. Η εκλογή, είτε θα είναι μια κλειστή αδιάφορη ενδοκομματική μάχη κυνηγών τίτλων είτα θα είναι μια αφετηριακή ευκαιρία - κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία - για την ριζική ανασυγκρότηση και στελεχιακή ανανέωση. Άλλωστε μεγάλο μέρος των ξεπερασμένων, των φανατικών έχει ήδη εγκαταλείψει το σκάφος αναζητώντας στέγη και βολικές υπερβολές αλλού.

Ο στόχος δεν μπορεί να είναι ο επαναπατρισμός τους αλλά η δημιουργία ενός φρέσκου σχηματισμού που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων όσων έχουν αναγκαστικά επιλέξει την απόσταση, την απόσυρση και την αποχή. Όλων εκείνων που δεν περιμένουν να τους ανταποδώσει κάτι η πολιτική, δεν παριστάνουν τους φιλάνθρωπους, τους υπερευαίσθητους, τους ευσυγκίνητους. Αρέσει δεν αρέσει η Νέα Δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες και βαριά ιστορία. Με καλές και κακές στιγμές έχει αφήσει το ίχνος της στη μεταπολίτευση. Ακόμη και όσοι την εγκαταλείπουν την ιστορία της επικαλούνται. Όμως το μέλλον δεν θα το γράψουν οι ιστορικοί αλλά οι αποφασιστικοί.
Οι αποφασισμένοι να το ξεπεράσουν.

Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς με την ωριμότητα της διαδρομής του δίνει τον τόνο.
Αναδεικνύει το αναγκαίο σε εφικτό.

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία έχει απόλυτη ανάγκη από ρηξικέλευθο γραμματέα που θα συντονίσει τη μεγάλη ανασυγκρότηση, στηρίζοντας την κυβέρνηση ως ζώσα συνείδηση και όχι ως κυνηγός κρατικών θέσεων.



(Το άρθρο του προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονικης και αντιπροέδρου του Ιατρικου Συλλόγου Θεσσαλονίκης  δημοσιεύθηκε στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής").

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος