Smiley face

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Ψάχνουν αλλοδαπό που απείλησε ότι θα μας κάψει!


"Εναν λιθουανό εργάτη, ο οποίος διέμενε τα τελευταία 24ωρα σε σκήτη του Αγίου Ορους κοντά στα σύνορα με την Ουρανούπολη, αναζητούν οι Αρχές στη Βορειοανατολική Χαλκιδική ως ύποπτο για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαιγε και τη χθεσινή νύχτα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δάσους στα σύνορα της αθωνικής Πολιτείας. Συνολικά η φωτιά έκαψε 25.000 στρέμματα".

Αυτό αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", ενώ η φωτιά μέχρι αργά το βράδυ είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, καίγοντας ωστόσο δύσβατη έκταση στην ανατολική πλευρά του τρίτου ποδιού, με κατεύθυνση τον οικισμό Κομίτσα κοντά στα Νέα Ρόδα, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αξιολογούν ως σοβαρές μεταξύ άλλων μαρτυρίες μοναχών, βόρεια της Μονής Χιλανδαρίου, ότι ο λιθουανός εργάτης επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης τη σκήτη και ζήτησε δουλειά. Οι καλόγεροι απάντησαν ότι δεν χρειάζονται εργάτες και τότε ο νεαρός φέρεται να απείλησε ότι θα βάλει φωτιά στο δάσος για εκδίκηση.


Λίγες ώρες αργότερα, εμφανίστηκε η πρώτη μεγάλη εστία κοντά στο σημείο. Οι Αρχές, πάντως, εξετάζουν το ενδεχόμενο η φωτιά να ξέσπασε με φυσική ανάφλεξη στο πυκνό δάσος, που δεν έχει καθαριστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο άνεμος και η νύχτα, που καθήλωσαν τα καναντέρ και τα ελικόπτερα, είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει χθες τα ξημερώματα τα σύνορα του Αγίου Ορους και κινούμενη βόρεια να περικυκλώσει την Ουρανούπολη.

"Ξύπνησα στις 5 και ο ουρανός ήταν κόκκινος. Οι φλόγες έγλειφαν τον αρχαιολογικό χώρο της πρώην Μονής Ζυγού ακριβώς στα σύνορα της αθωνικής Πολιτείας. Οι φλόγες κατέβηκαν προς τη θάλασσα, φθάνοντας τα πρώτα σπίτια", περιέγραψε στα «ΝΕΑ» ο φύλακας αρχαιοτήτων Ανδρέας Λαζανάς.

"Προσπαθούσα να σβήσω με το λάστιχο τη φωτιά που έφτασε στο κτήμα μου. Κινήθηκε πολύ γρήγορα", ανέφερε στην εφημερίδα ο Αντώνης Δημητράκος. Ο γείτονάς του Γιάννης Λάμπος έφτιαξε με το τρακτέρ αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι του για να το σώσει. "Μέχρι να φτάσουν οι πυροσβέστες, ήμασταν μόνοι. Ευτυχώς εμφανίστηκαν τα καναντέρ κι έσωσαν την Ουρανούπολη", λέει.

Η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη με επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να την θέσουν υπό έλεγχο. Οπως δήλωσε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, δεν κινδυνεύουν μοναστήρια.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, δήλωσε το πρωί στην δημόσια τηλεόραση ότι η κατάσταση στην περιοχή της Ουρανούπολης δεν εμπνέει πλέον καμία ανησυχία, ωστόσο οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Από το πρωί συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή παραμένει ισχυρή δύναμη πυροσβεστών με την συνδρομή και του στρατού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος