Smiley face

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Φρέσκο χρήμα για ...φάγωμα!


Γράφει ο "επιχειρηματίας"

Η ανελαστικότητα του ευρώ έγκειται στο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της έκδοσης "φρέσκου" χρήματος. Είτε στο τυπογραφείο, είτε μέσω ευρωομολόγων. Και αυτή η οικονομική μέθοδος (έκδοση νέου χρήματος) είναι συνήθως αυτή που συμβαίνει αιώνες, ακόμη και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες τών ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, και της ...
Ιαπωνίας.

Όλοι τυπώνουν και πληρώνουν μέρος των δανεικών τους. Αλίμονο στο νόμισμα που δεν... αυτοδιορθώνεται με μικρές υποτιμήσεις, όταν οι κυβερνήσεις χρωστούν, και αντίστοιχα με υπερτιμήσεις όταν υπάρχει αυτάρκεια κατά το δοκούν.

Αυτό δεν συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα διότι οι χώρες του Βορρά κολυμπάνε σε μία θάλασσα φτηνής ρευστότητας.

Το κόστος χρήματος στην Κεντρική Ευρώπη και τη Γερμανία, έχει σχεδόν μηδενιστεί, τα κεφάλαια ρέουν εκεί άφθονα και οι επιχειρήσεις, οι επενδύσεις, οι συναλλαγές τους ενισχύονται.

Έτσι εις βάρος του Νότου που πρέπει να πληρώσει δυσβάσταχτα σπρέντ και να υποστεί λιτότητα, ένα νόμισμα για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία δεν ανανεώνεται με νέες εκδόσεις.

Αυτή η ετεροβαρής σχέση, μεταξύ πλούσιου Βορά και φτωχού Νότου θα προκαλέσει ανεξέλεγκτα γεγονότα.

Τα πολιτικά συστήματα δοκιμάζονται, οι κοινωνίες των χωρών του Νότου συσσωρεύουν οργή, οι φυγόκεντρες τάσεις πολλαπλασιάζονται.

Το κακό θα γίνει.
Οι κοινωνίες κάποια στιγμή θα σκάσουν και θα απαιτήσουν μαζικά επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. 
Στην περίπτωση αυτή δεν θα γλυτώσει κανένας. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος