Smiley face

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Δημόσιο συμφέρον ειναι το συμφέρον των πολιτών...




10/8/12 “Σύλληψη 80 χρονης γυναίκας στο Σχηματάρι Βοιωτίας για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο. Σχηματίστηκε δικογραφία και η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θηβών για τα περαιτέρω”.

Τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ, δεν έτυχε να καλύψω σύλληψη ηλικιωμένης γυναίκας για χρέη προς το δημόσιο. Ούτε βέβαια την ανάκριση της, από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές! 

Δεν φαντάστηκα καν ότι θα μεταφέρονταν 80χρονη με περιπολικό- κλούβα σε δικαστήριο και στη συνέχεια στο μεταγωγών με χαλασμένο ασανσέρ και θα έπρεπε κούτσα-κούτσα να ανέβει τα...

...σκαλιά!

Δεν μου πέρασε από το μυαλό ούτε πως είναι, να κοιμάται μια 80χρονη σε ψηλό κρεβάτι των κρατητηρίων της ασφάλειας, ούτε και πως καταφέρνει να σκαρφαλώνει σ αυτό!

Ίσως δεν είναι για λύπηση… θα μου έλεγε ο έντιμος φορολογούμενος που δεν ξέρει ή δεν θέλει να κλέψει το δημόσιο! Όμως δικαιούμαι να στενοχωρηθώ για τη χώρα που οδηγεί υπέργηρους στα σωφρονιστικά καταστήματα αν και κανονικά θα έπρεπε να τα γεμίσει μ αυτούς που τα έχουν …τετρακόσια (και σε ευρώ και σε μυαλό) και είναι σε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση!

Οκ, η 80χρονη είναι φοροφυγάς και πιθανότατα την έκανε ο γιος ή η κόρη της, γράφοντας εταιρείες στο όνομα της, στη λογική ότι το σύστημα δεν θα την έβαζε ποτέ πίσω από τα κάγκελα! Όμως ακόμη κι έτσι αν είναι, υπάρχει κοινή λογική και ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα πρέπει να παραβιάζονται για κανέναν λόγο, ούτε καν για τα μάτια της τρόικας!

Το μέτρο της προσωπικής κράτησης για οφειλές δημοσίου, έχει τη «φιλοσοφία» του εξαναγκασμού του υπόχρεου για άμεσες καταβολές, αλλά το να φυλακίσεις και να ταλαιπωρήσεις ηλικιωμένο ισοδυναμεί με πρακτική  μεσαιωνικής κοινωνίας.

Άλλωστε χρειάζεται μεγάλο θράσος από την πλευρά του… κράτους, τη  στιγμή που χρωστά σε ιδιώτες 10 δις ευρώ, να προχωρά σε φυλακίσεις γιαγιάδων!

Ας καταλάβουμε ότι δημόσιο συμφέρον δεν είναι μόνο το συμφέρον του κράτους και των κρατικών υπαλλήλων. Δημόσιο συμφέρον είναι η εξυπηρέτηση και η ωφέλεια των πολιτών.

Θα έπρεπε να υπάρχουν και να εφαρμόζονται νόμοι για τη σύλληψη των υπευθύνων για τη μη καταβολή αυτών των 10 δις ευρώ που έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν μαγαζιά και σπίτια, να καταστρέφονται ελεύθεροι επαγγελματίες, να απολύονται υπάλληλοι και να οδηγούνται στην απόγνωση (και πολλοί απ αυτους στην αυτοκτονία)!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος