Smiley face

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές...



Έχει γίνει... μόδα η καταδίκη της φοροδιαφυγής! Είναι αδύνατο να μη διαβάσεις εφημερίδες χωρίς να ξεχωρίσεις 4-5 άρθρα που την καταγγέλλουν με γενικολογίες. Σε σημείο που αναρωτιέμαι μήπως οι αρθρογράφοι επιδεικνύουν απλά τη νομιμοφροσύνη τους. (Αφού αρθρογραφούν εναντίον της φοροδιαφυγής, άρα είναι ηθικοί και τίμιοι...).   Εγώ πάλι έγραψα επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις για τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και παρέθεσα πρακτικούς τρόπους για τήν καταπολέμηση του προβλήματος.  


Διαπιστώνω όμως - κυρίως από κυβερνώντες - να κυριαρχεί η κενολογία και η αοριστολογία πασπαλισμένες με μπόλικες ηθικολογίες  

Ε, λοιπον, οσον αφορά τα καρτέλ η δράση τους έχει καταγγελθεί περισσότερο από κάθε τι άλλο. Ειδικά τώρα που μειώθηκαν οι μισθοί, τα ενοίκια και το κόστος παραγωγής, είναι προκλητικό οι τιμές να παραμένουν στη λιανική, υψηλές και να "αναθεωρούνται" μόνο προς τα πάνω!

Και επειδή εγώ δέν είμαι της μόδας ούτε επιδίδομαι σε ηθικολογίες, προτείνω πάλι συγκεκριμένα, τον έλεγχο τών τιμών αγοράς τών θυγατρικών πολυεθνικών από τις μητρικές εταιρίες και σύγκριση με τις τιμές χονδρικής στις χώρες παραγωγής (το έχω ξανακάνει στο παρελθον voria.gr αλλά χωρις θεαματικά αποτελέσματα)

Μόνο ετσι θα αποδειχθεί περίτρανα ότι συστηματικά οι μητρικές υπερτιμολογούν τις Ελληνικές θυγατρικές τους, ώστε τα κέρδη να μένουν στις χώρες τους και να γλυτώνουν εφορία από τα κέρδη τους και ΦΠΑ! Πόσο; Έγκυροι οικονομολόγοι το προσδιορίζουν 5 δις ετησίως! 

Το ΣΔΟΕ αναλώνεται στο κυνήγι του υδραυλικού και οι ηθικολόγοι στο συμμάζεμα της κοινωνίας. Όμως, μεταξύ μας,  τα μεγάλα πολυεθνικά ψάρια κολυμπάνε ελεύθερα στή θολή λίμνη της οικονομίας μας, στήνοντας καρτέλ. Και δέν είναι ορατό, ούτε το πτερύγιο τους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος