Smiley face

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτό να γίνει τούρκικο... σήριαλ!


Του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου
Συγγραφέα

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955 : ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΠΟΓΚΡΟΜ» ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗ…

Μετά την στημένη «προβοκάτσια» των Τούρκων στην αυλή του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και την τοποθέτηση μικρού εκρηκτικού μηχανισμού από τον ίδιο τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου τα μεσάνυχτά της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 1955 , οι Τούρκοι περνούν στο επόμενο στάδιο του σχεδίου τους που ήταν η εκδήλωση ενός χωρίς προηγούμενο «πογκρόμ» από τον φανατισμένο τουρκικό όχλο σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Πρώτα κινείται η τουρκική οργάνωση «Kibris Turktur» (Η Κύπρος είναι τουρκική) , οργάνωση-πρόγονος των «Γκρίζων Λύκων», η οποία ετέθη επικεφαλής ενός –δήθεν- «φοιτητικού συλλαλητηρίου» το οποίο όμως απαρτιζόταν από 150.00 τραμπούκους και «αγανακτισμένους» Τούρκους , οπλισμένους με λοστούς , καδρόνια και ρόπαλα ομοιόμορφου τύπου που διανεμήθηκαν από τους διοργανωτές του «πογκρόμ» και είχαν μεταφερθεί με 40 φορτηγά αυτοκίνητα στην πλατεία Ταξίμ του εμπορικού τομέα της Κωνσταντινούπολης . Και εκεί , αφού εκφωνήθηκαν εμπρηστικοί λόγοι κατά των Ελλήνων και του Πατριαρχείου , το φανατισμένο πλήθος ξεχύθηκε στον κεντρικό δρόμο του Πέραν , στην λεωφόρο Ιστικλάλ , την πλέον εμπορική της πόλης , και άρχισε να καταστρέφει με μανία και να λεηλατεί αποκλειστικά τα σημαδεμένα από πριν καταστήματα των Ελλήνων και καθετί ελληνικό .

Η καταστροφή , η λεηλασία και οι πυρπολήσεις , αμέσως στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στα σπίτια των Ελλήνων με την ίδια μανία και πάθος . Στην επιχείρηση αυτή πρωτοστατούσαν «ομαδάρχες» που ήταν επώνυμα μέλη του «Δημοκρατικού Κόμματος» του πρωθυπουργού Μεντερές οι οποίοι κάθε τόσο κραύγαζαν προς τον όχλο : «Γίκιν , κίριν , γκιαβιρτούρ» που σημαίνει «Σπάστε , ρημάξτε , είναι άπιστοι !...».

Οι καταστροφές γρήγορα επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το Πέραν , στον Γαλατά και το Εμινονού και η έκταση ως τον Βόσπορο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά μετατράπηκε σε φρικτή κόλαση …

Την ίδια τύχη των άγριων βανδαλισμών είχαν και οι ελληνικές εκκλησίες , τα ελληνικά σχολεία , τα γραφεία ελληνικών εφημερίδων , τα ελληνικά νοσοκομεία και τα διάφορα ελληνικά ιδρύματα αλλά και αυτά τα ελληνικά νεκροταφεία .

 Στην πλατεία Ταξίμ πυρπολήθηκε ο ναός της Αγίας Τριάδας και μετατράπηκαν σε σωρούς ερειπίων οι ναοί του Προφήτη Ηλία του Σκουτάρεως , του Γενή Μαχαλά του Βοσπόρου , η Αγία Τριάδα του Πέραν , ο ΄Αγιος Δημήτριος της Ξυλόπορτας , η Παναγία η Μουχλιώτισσα κ.ά. Σε ερείπια μετατράπηκε επίσης το νοσοκομείο του Μπαλουκλή και ξεθάφτηκαν και διαμελίστηκαν σώματα θανόντων Ελλήνων της Πόλης από τα νεκροταφεία του Μπαλουκλή και του Σισλί .

Τα τουρκικά στίφη δεν σταμάτησαν ούτε στα Πατριαρχεία όπου συλήθηκαν πατριαρχικοί τάφοι και διασκορπίστηκαν τα οστά των πατριαρχών της Ορθοδοξίας , ενώ ευαγγέλια , εικόνες , ιερά σκεύη και άλλα χριστιανικά κειμήλια πετάχτηκαν στους δρόμους ή καταστράφηκαν …

Μετά της 12 το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 , οι Τούρκοι με το σύνθημα «Μέχρι της 12 σπάσιμο , μετά τις 12 σφάξιμο» , άρχισαν να επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων που προσπαθούσαν να σωθούν , αναζητώντας απεγνωσμένα ένα ασφαλές καταφύγιο ή προστασία …

ΣΗΜ . Στις 6 Σεπτεμβρίου 1974 , αμέσως μετά τον «Αττίλα» στην Κύπρο, οι Τούρκοι όχι μόνο θυμήθηκαν το φοβερό «πογκρόμ» του 1955 αλλά το επανέλαβαν στην Κωνσταντινούπολη σε βάρος των Ελλήνων που απόμειναν στην πόλη πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να καταφύγουν στην Ελλάδα (κυρίως στη Θεσσαλονίκη).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος