Smiley face

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Βρήκαν μέρα να... διαμαρτυρηθούν!!!


Γράφει η Τ. Μακραντωνάκη / Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μακεδονίας
Σήμερα ανοίγει την αυλαία η 18η Διεθνής Μουσική Έκθεση – WORLD MUSIC EXPO (Womex). Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία η πόλη μας επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει μια τόσο μεγάλη και σημαντική διοργάνωση. Αναμένονται 2700 διαπιστευμένοι συμμετέχοντες να επισκεφτούν την πόλη μας. Δίνεται μια ευκαιρία ανάκαμψης όλων των επαγγελμάτων που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Μια ευκαιρία για την πληγωμένη αγορά της Θεσσαλονίκης και κυρίως του ιστορικού κέντρου που με τα έργα του μετρό και τις συχνές πορείες μεταξύ άλλων βλέπουν το τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα. Με έκπληξη λοιπόν διάβασα την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να κλείσει τα καταστήματα στις 18 του μηνός ακολουθώντας τη γενική απεργία που θα κάνουν οι περισσότεροι κλάδοι στην Ελλάδα.
Προτρέπει δε τα μελή του να σβήσουν τα φώτα μετά τις 9 το βράδυ από τις 17 ως τις 21, τις ημέρες δηλαδή που θα διαρκέσει η έκθεση. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και το μήνυμα που θέλουν και πρέπει να στείλουν. Είναι λυπηρό να βλέπεις κλειστά μαγαζιά στο κέντρο της πόλης. Αποτελεί πλέον άθλο η διατήρηση ενός καταστήματος γι’ αυτό και συμφωνώ με τις δράσεις τους αλλά διαφωνώ με την επιλογή της χρονικής στιγμής. Τα μέλη του συλλόγου είναι αυτά που θα επωφεληθούν από την προσέλευση τόσων ατόμων και θα έπρεπε να αδράξουν την ευκαιρία να τους προσελκύσουν, τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των Θεσσαλονικέων έχει μειωθεί. Πρώτα αυτοί θα ωφεληθούν και μετά η πόλη μας.
Πιο πολύ όμως με στενοχωρούν τα κλειστά φώτα το βράδυ. Θεωρώ άδικο να δείξουμε σε τόσους επισκέπτες, νέους κατά πλειοψηφία στην ηλικία το σκοτεινό μας πρόσωπο. Γνωρίζω ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θέλει να αγκαλιάσει την έκθεση. Γι’ αυτό και προβλέπει την έκδοση τουριστικών χαρτών και φυλλαδίων. Όμως δεν εξιλεώνεται έτσι ούτε προς τα μέλη του ούτε προς τους κατοίκους αυτής της πόλης, ούτε ακόμα προς τους φορείς που πασχίζουν να καταστήσουν την Θεσσαλονίκη έναν διεθνή προορισμό και όχι ένα πέρασμα για την Χαλκιδική. Είναι πραγματικά κρίμα να μεταφέρουν το μήνυμα της διάλυσης καθώς θα γίνουν μάρτυρες της γενικής απεργίας και επιπλέον θα δουν μια Θεσσαλονίκη που κι εμείς πρώτη φορά θα αντικρύσουμε.
Η πόλη μας πρέπει να είναι φιλόξενη και να παραμερίσει για λίγο τα αισθήματα αγανάκτησης που δικαίως την διακατέχουν. Η Womex δεν είναι μια έκθεση για την κρίση, είναι μια έκθεση που γίνεται πάρα την κρίση, μια έκθεση δημιουργίας και αισιοδοξίας και ως τέτοια πρέπει να την υποδεχτούμε. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε κλάδους που η απεργία θα επηρεάσει τη διαμονή των επισκεπτών θα ήταν καλό γι’ αυτούς πρωτίστως να την αναστείλουν.
Υπάρχουν κι άλλες μέρες για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες. Αν τρεις χιλιάδες επισκέπτες φύγουν από την πόλη μας με σβηστά φώτα, τότε σύντομα δεν θα σβήσουν από επιλογή, αλλά από ανάγκη.
http://www.thinkfree.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος