Smiley face

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ρουφιάνοι, καρφιά, χαφιέδες κι άλλοι "συνάδελφοι"...


Γνωρίζετε πόσους ελεγκτές διαθέτει το ΣΔΟΕ στην Θεσσαλονίκη;
Προσέξτε όχι διοικητικούς υπαλλήλους, γραμματείς, κλητήρες, αλλά… ελεγκτές; Θα σας ενημερώσω ότι είναι μόλις 152 άτομα.
Γνωρίζεται πόσες είναι οι καταγγελίες πανελλαδικά από πολίτες εναντίον συμπολιτών τους, φοροφυγάδων, επίορκων κτλ; Σαράντα πέντε χιλιάδες περίπου. Το είπε χθες ο Χρυσοχοίδης που τα ξέρει καλύτερα γιατί ήταν και… κορυφαιος υπουργός.
Ο λαός συνηθίζει να χαρακτηρίζει αυτούς πού καταγγέλλουν ως «ρουφιάνους, προδότες, χαφιέδες, καρφιά, ιούδες».
Λαϊκές καταβολές που προέρχονται από την εποχή της τουρκοκρατίας και της κατοχής. Είχα την εντύπωση ότι στις Ευρωπαϊκές χώρες πιο εύκολα εκεί οι πολίτες «καρφώνουν» τον διπλανό τους όταν παρανομεί, αλλά μετά το νούμερο που αποκάλυψε ο Χρυσοχοίδης, άλλαξα γνώμη.
Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε αρκετούς καταγγέλλοντες, ούτε να φτιάξουμε κουλτούρα «ρουφιάνων» ( όπως λέει ο λαός), αφού έτσι κι αλλιώς οι καταγγελίες τους δύσκολα θα αποδώσουν με τόσους λίγους ελεγκτές. Ούτε ζητούμενο είναι να προσλάβουμε περισσότερους υπαλλήλους.
Αυτό που πρέπει να διορθώσουμε είναι τα συστήματα ηλεκτρονικών ελέγχων για να γίνονται όλα ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα.
Στις ΗΠΑ μπορεί να είσαι 35 χρόνια επαγγελματίας και φορολογούμενος και να μην πατήσεις ποτέ το πόδι σου στην εφορία και να μην δεις και να μην γνωρίσεις ποτέ στη ζωή σου εφοριακό.
Το ΦΠΑ ο φόρος εισοδήματος είναι λυμένη ηλεκτρονική υπόθεση. Το ίδιο στην πολεοδομία στο τελωνείο κτλ. Κανείς ( τουλάχιστον όχι χάκερ, άρα το 99,9999% του πληθυσμού), δεν κλέβει το κομπιούτερ!
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα και στη δική μας χώρα. Προσπαθήστε να κλέψετε την Τράπεζα. Να ξαφρίσετε λογαριασμούς, να υπεξαιρέσετε ποσά. Ακόμη κι αν είστε τραπεζικός υπάλληλος
Η τράπεζα έχει τόσα φίλτρα και δικλίδες ασφαλείας που είναι αδύνατον πρακτικά. Και αν συμβεί κάτι στο τέλος της μέρας με την εκκαθάριση θα φανεί. Σημειώστε ότι στο ΙΚΑ Καλλιθέας οι απατεώνες δρούσαν επί χρόνια.
Καθώς επίσης και όσοι εισέπραξαν μαϊμού συντάξεις και επιδόματα. Δεν χρειάζεται σε μία κοινωνία να στρέφεις τους ανθρώπους σε μίση , αντιπαραθέσεις και καταγγελίες.
Όταν τα συστήματα λειτουργούν σωστά δημιουργείται και νοοτροπία νομιμότητας, αφού η παρανομία, είναι δύσκολη και ασύμφορη.
Τα λογισμικά, τα συστήματα και οι δομημένοι θεσμοί θα μας γλυτώσουν από τούς απατεώνες- καταγγελλόμενους και τους ρουφιάνους- καταγγέλλοντες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος