Smiley face

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Απο το ένα ...άκρο στο άλλο!


Tης Χριστίνας Αβδελά
Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην κοινωνική Ευθανασία των ΑΜΕΑ» δεκάδες άτομα με ειδικές ανάγκες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των ΚΕΠΑ στην πλατεία Αριστοτέλους.
Εκει συναντήσαμε τον Θανάση Τσικρικώνη που ζει 9 χρόνια καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσι. Σε λίγους μήνες θα περάσει για 3 φορα από επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας «θα περάσω από επιτροπη για να δουν αν...φύτρωσε το πόδι!Ζητάω αξιοπρέπεια και να μην μου στερήσουν το δικαίωμα της αυτόνομης διαβίωσης.»
Ολη η Ελλάδα γνωρίζει πλεον τους Μαιμού Τυφλούς της Ζακύνθου.Μετά από χρόνια λειτούργησαν οι μηχανισμοί ελέγχου και εξοικονομήθηκαν χιλιάδες Ευρώ. «Στο κυνήγι των μαγισσών» για τον εντοπισμό των μαιμού συνταξιουχων ταλαιπωρούνται οι ανθρωποι που εχουν πραγματικά ανάγκη.
Περιπου 70.000 δικαιούχοι συντάξεων και επιδομάτων περιμένουν εως και 14 μήνες για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ. Εως τότε τους κόβουν την συνταξη χωρις να ενδιαφερεται το κρατος πως ζουν αυτοι οι ανθρωποι .
Οι επιτροπές των ΚΕΠΑ δημιουργήθηκαν για να γίνει καλύτερος ελεγχος όμως το κράτος δημιούργησε ένα «γραφειοκρατικό τέρας».Φυσικά ποιον αφορούν τα λάθη σε αυτή την χώρα δεν διορθώνονται αλλά ανακυκλώνονται.
Όταν νιώθεις στο πετσί σου το ανάλγητο κράτος που τιμωρεί τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αναρωτιέσαι σε τι κοινωνία ζούμε.
Ολες οι εκκλήσεις τους πέφτουν σε ένα τοίχο. «Νιώθουμε απαξιωμένοι από τον κόσμο και δεν έχουμε διάθεση να φωνάξουμε συμπολίτες μας αλλά κυριως το κρατος αρνούνται να μας δουν και η πολιτεία δεν ρωτάει πως θα ζήσουμε με τις περικοπές».
Τα λόγια του κ.Θανάση ακόμη στροβιλίζουν στο μυαλό μου. Αν το κράτος είναι τόσο σκληρό με τις ευπαθείς ομάδες σκέψου τι μας περιμένει…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος