Smiley face

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Γεγονότα, ένα, δύο, τρια, τέσσερα, πέντε...


Toυ Βαγγέλη Μωυσή-μέλους της ΕΣΗΕΜΘ
Στην παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και Βουλευτης της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας - πραγματοποιώντας μια αποτίμηση της διετίας Μπουτάρη στον δημαρχιακό θώκο - μου δημιουργήθηκε πραγματικά η εντύπωση πως παρακολουθώ απολογισμό… ζημιών σε μια «μπουταρόπληκτη» πόλη!
Και το ερώτημα που τίθεται καλόπιστα είναι: Φταίει ο "υπερβολικός" Κώστας Γκιουλέκας γι` αυτό; Ή μήπως πραγματικά, εδώ και δύο χρόνια, η Θεσσαλονίκη βιώνει τον δικό της παρατεταμένο "τυφώνα"; Έναν ...τυφώνα "Μπουτάρη";
Αναζητώντας την απάντηση, θα περιοριστώ στα γεγονότα που παρουσίασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ομάδα Δημιουργίας":
-Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν μετά βίας τα μισά απορριμματοφόρα από εκείνα που κυκλοφορούσαν πριν την ...προσγείωση Μπουτάρη στην πόλη. Οι εξαγγελίες για μια καθαρή πόλη διαψεύστηκαν οικτρά. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και συνεχίζει να επιδεινώνεται.
-Το ελεγκτικό συνέδριο απορρίπτει το διαγωνισμό για την επισκευή χαλασμένων απορριμματοφόρων, αξίας 2.300.000 δραχμών (οι εργασίες επισκευής και τα ανταλλακτικά), λόγω των παρατυπιών που διαπίστωσε στη συγκεκριμένη διαδικασία.
-Οι κάδοι των σκουπιδιών, καθώς και οι κάδοι της πολυδιαφημισμένης ανακύκλωσης είναι μόνιμες εστίες μόλυνσης. Δεν πλένονται, δεν απολυμαίνονται.
-Με έγγραφό της η Διεύθυνση Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ενημερώνει πως η Θεσσαλονίκη γέμισε ποντίκια (αυξήθηκε εντυπωσιακά ο πληθυσμός τους), λόγω του συνδυασμού κλιματολογικών συνθηκών και συσσωρεμένων εστιών μόλυνσης λόγω των απορριμμάτων.
-Η αντιπολίτευση υπερψήφισε τη διάθεση εκτάκτων κονδυλίων για αγορά νέων απορριμματοφόρων. Υλοποίηση αυτής της απόφασης δεν είδε κανένας.
-Η Θεσσαλονίκη δυσφημίστηκε ως προορισμός ακόμα και στο "προνομιακής σχέσης" της σημερινής διοίκησης Τελ Αβίβ του Ισραήλ, απ` όπου πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες έστειλαν πλήθος φωτογραφιών στον ΕΟΤ μαζί με τις διαμαρτυρίες τους, για το γεγονός ότι σπατάλησαν το χρόνο των διακοπών τους, σε μια πόλη υποβαθμισμένου περιβάλλοντος. -Οδηγεί τη Θεσσαλονίκη σε πλήρη απομόνωση, αφού υποχρέωσε την πόλη σε μια σύμβαση με τη RYANAIR για αεροπορικές συνδέσεις έναντι 350.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που εξόργισε άλλες αεροπορικές εταιρείες που αποχώρησαν. Τώρα απειλεί με αποχώρηση και η RYANAIR γιατί δεν έχει πληρωθεί εδώ και μήνες. Ο τουρισμός στην πόλη έχει μειωθεί κατά 50%.
-Στα οικονομικά, μεγάλα ποσά διατίθενται σε σκοπούς αμφίβολης χρησιμότητας και μάλιστα με το σύστημα των απ` ευθείας αναθέσεων που ο Γιάννης Μπουτάρης κατήγγειλε ως "προοδευτικό" στέλεχος της αντιπολίτευσης στο παρελθόν. -Η διοίκηση του Δήμου παρουσίασε ως μέγιστη προσφορά στις ευαίσθητες ομάδες, την ...μείωση κατά 7% των δημοτικών τελών, αντί να καταργήσει εντελώς τα δημοτικά τέλη για τις πιο αδύναμες ομάδες συμπολιτών (μετρόπληκτους, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα στο όριο της φτώχειας κλπ).
-Για δύο χρόνια δεν λειτούργησε η Στέγη Αστέγων. Αποδείχτηκε εφιάλτης και δυνάστης της αγοράς της Θεσσαλονίκης, βάζοντας ταφόπλακα σε επιχειρήσεις με εξοντωτικά πρόστιμα για πινακίδες, ενώ επιδείνωσε την κατάσταση και στο κυκλοφοριακό προχωρώντας σε αποσπασματικές κινήσεις (πεζοδρομήσεις κ.α.) χωρίς διαβούλευση και χωρίς κανέναν σχεδιασμό.
-Το παρεμπόριο ανθεί, με την ανοχή της διοίκησης Μπουτάρη που μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είχε παραδεχτεί ότι ψωνίζει και ο ίδιος από τους λαθρέμπορους, παρά τις παλαιότερες εξαγγελίες του ότι "θα εξαφανιστούν τα σεντόνια (σ.σ.: του παρεμπορίου) από το κέντρο της πόλης".
-Τα "Δημήτρια" για πρώτη φορά περνούν σχεδόν απαρατήρητα στην πόλη.
-Η συμφωνική ορχήστρα του Δήμου, σχεδόν δεν υπάρχει πια. Δημοτικά γυμναστήρια υπολειτουργούν ή έπαψαν να λειτουργούν. Η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης (που για τον κ. Μπουτάρη δεν ήταν απελευθέρωση), είναι επουσιώδης έως ανύπαρκτη, ενώ ...βαφτίζεται εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 ετών ακόμα και "το άναμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου".
-Οδήγησε στα δικαστήρια την Παμποντιακή Ομοσπονδία επειδή τόλμησε να κάνει τον καθιερωμένη τελετή μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους στην πλατεία Αγίας Σοφίας (την οποία παραχώρησε για πλήθος άλλων εκδηλώσεων) και προκάλεσε πλήγμα στην εικόνα της πόλης, αρνούμενος την πλατεία Αριστοτέλους στον Μίκη Θεοδωράκη, για να μην ακουστεί η άποψή του για το ΠΑΣΟΚ.
Τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης παραπαίουν. Δημοσιογράφοι και -τεχνικοί μένουν απλήρωτοι και εργάζονται υπό καθεστώς διαρκών απειλών για κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης.
-Και βέβαια, τον κ. Μπουτάρη εγκαταλείπουν οι ίδιοι οι άνθρωποί του. Παραιτήθηκε με καταγγελίες ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, παραιτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της επιτροπής για το "2012", παραιτήθηκαν τα δύο από τα τρία μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής των Δημητρίων.
-Προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων με θρασύτατη παραδοχή κομματικών κριτηρίων του τύπου "εντάξει μωρέ, δεξιός είναι..." (σύμφωνα πάντα με όσα 'έχει καταγγείλει ο κ. Γκιουλέκας).
Αυτός ήταν συνοπτικά ο απολογισμός δύο ετών της διοίκησης Μπουτάρη, από τον Κώστα Γκιουλέκα. Και ενίοτε, όταν τα γεγονότα μας μιλούν κάθε μέρα, διότι τα ζούμε κάθε μέρα, οι περαιτέρω σχολιασμοί περιττεύουν...
http://dimosiografiko.blogspot.gr/2012/10/blog-post_19.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος