Smiley face

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ!


Του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου - Συγγραφέα
3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1926
Αν η Θεσσαλονίκη μας γιόρταζε έστω με την αναγκαία λιτότητα που απαιτούν οι περιστάσεις ,την επέτειο των 100 Χρόνων από την Απελευθέρωσή της , σήμερα θα έπρεπε να φωταγωγηθεί τουλάχιστον στο κέντρο της και γύρω από το χώρο της Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης με την οποία συνδέεται άρρηκτα πολλές δεκαετίες . Και αυτό γιατί σαν σήμερα , στις 3 Οκτωβρίου 1926 , εδώ δηλαδή και 86 χρόνια , εγκαινιάζεται με κάθε επισημότητα από τον τότε Υπουργό – Γενικό Διοικητή Μακεδονίας Αχιλλέα Καλεύρα στο Πεδίον του ΄Αρεως (εμπρός από το Γ΄Σώμα Στρατού) η πρώτη Διεθνής ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε μετά από πρόταση του φωτισμένου πολιτικού Νικολάου Γερμανού από τη Βάβδο της Χαλκιδικής .
Ο διαθέσιμος χώρος της πρώτης ΔΕΘ ήταν 7.000 μ2 και οι εκθέτες που έλαβαν μέρος έφταναν τους 500 από τους οποίους οι 310 ήταν ξένοι. Όμως οι επίσημες ξένες συμμετοχές ήταν μόνο δύο : της Σοβιετικής ΄Ενωσης και της Ουγγαρίας , ενώ οι «παραδοσιακοί» μας φίλοι απείχαν επιδεικτικά από την εκδήλωση .
Τα περίπτερα και τα εκθέματα της πρώτης ΔΕΘ εντυπωσίασαν τους 150.000 συνολικά επισκέπτες παρόλο ότι δεν υπήρχε πείρα και γνώση από προηγούμενες παρόμοιες εκδηλώσεις στην Ελλάδα . Τα πιο κομψά πάντως περίπτερα της ΄Εκθεσης ήταν του κεραμοποιείου Αλλατίνι , του εργοστασίου μπύρας ΦΙΞ ,των ηλεκτρικών λαμπτήρων «ΦΩΣ» και του Οίκου Geo Le Jenne . Αξιόλογες ακόμα συμμετοχές ήταν της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Ford , των καπνοβιομηχανιών Ματσάγγου και Καραβασίλη , της γαλακτοβιομηχανίας Νεστλέ κ.ά .
Στον ίδιο χώρο της πρώτης Δ.Ε.Θ. λειτούργησε για πρώτη φορά και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Θεσσαλονικιού ηλεκτρολόγου Χρίστου Τσιγγιρίδη , που υπήρξε ο πρώτος ραδιοσταθμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Ένα όμως γεγονός , χαρακτηριστικό των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην Ελλάδα και επί δεκαετίες αργότερα , παραλίγο να τινάξει τα πάντα στον αέρα : Όπως είναι διεθνώς καθιερωμένο έξω από τα περίπτερα των ξένων χωρών που επίσημα μετέχουν σε παρόμοιες εκδηλώσεις αναρτάται η σημαία του αντίστοιχου κράτους που κυματίζει μέρα-νύχτα σε όλη τη διάρκεια της ΄Εκθεσης .
Εξω λοιπόν από το περίπτερο της Σοβιετικής ΄Ενωσης , όπως ήταν επόμενο , αναρτήθηκε από τους Ρώσους η «παντιέρα ρόσα» των μπολσεβίκων με το χαρακτηριστικό σφυροδρέπανο αλλά το γεγονός εξελήφθη από τους χωροφύλακες παρακείμενου Σταθμού Χωροφυλακής ως … εχθρική ενέργεια στρεφόμενη κατά του … πολιτεύματος και της …εδαφικής ακεραιότητας της χώρας . Και ένα βράδυ ένας φανατικός «αντικομουνιστής» χωροφύλακας μπήκε κρυφά στην ΄Εκθεση και αφαίρεσε τη σοβιετική σημαία από τον ιστό της .
Το γεγονός όπως ήταν επόμενο προκάλεσε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες της σοβιετικής εμπορικής αποστολής και όλα φαίνονταν πως οδηγούνταν σε αποχώρηση της ΕΣΣΔ από την ΄Εκθεση αλλά παρενέβησαν οι αρμόδιοι της΄Εκθεσης και μετά από κόπο πείσθηκαν οι Ρώσοι πως δεν υπήρχε δόλος από πλευράς …Χωροφυλακής και ότι απλά ο συγκεκριμένος χωροφύλαξ ένεκα υπερβάλλοντος ζήλου υπερέβη τα καθήκοντά του …

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος