ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Νέα δικαστική τροπή παίρνει η υπόθεση με «πρωταγωνιστή» τον Μάρκο Καραμπέρη που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος που κατηγορείται για υποθέσεις εκβίασης και τοκογλυφίας. Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα ποινικής συνδιαλλαγής για έναν από τους φερόμενους ως συνεργάτες του επιχειρηματία και βασικούς κατηγορουμένους, ο οποίος προτίθεται να αποζημιώσει τα θύματά του.
Είναι η πρώτη φορά που στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης επιτρέπεται να ξεκινήσει ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής και αφορά στα αδικήματα της απάτης και της τοκογλυφίας. Αρχικά η αίτηση του 54χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη είχε απορριφθεί με εισαγγελική διάταξη. Ωστόσο οι συνήγοροι του επιχειρηματία επανήλθαν με το ίδιο αίτημα, το οποίο έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το υπ' αριθμόν βούλευμα 1156/2012.
Στην εισήγησή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η κρινόμενη περίπτωση δεν αφορά ποινική διαφορά αμιγώς οικονομικού περιεχομένου όπου και απουσιάζει το στοιχείο της βίας, ούτε το προτασσόμενο στοιχείο στην αξίωση για προστασία έχει εν προκειμένω αμιγώς περιουσιακό στοιχείο, όπως ρητά διακηρύσσεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου».
Ωστόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης τελικά έκρινε ότι ο εισαγγελέας που απέρριψε το αίτημα για ποινική συνδιαλλαγή έσφαλε «αποστερώντας στον κατηγορούμενο μη νόμιμα την άσκηση μιας υπερασπιστικής ευχέρειας που δυνατόν να καταλήξει σε ιδιαίτερα ευνοϊκή του μεταχείριση ως προς τα αδικήματα αυτά επί εντελούς ικανοποίησης των παθόντων».
Σε βάρος του 54χρονου, ο οποίος έχει προφυλακιστεί μετά την απολογία του στον ανακριτή, έχουν αποδοθεί κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία, εκβίαση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία ο 54χρονος φέρεται να αποκόμισε πάνω από 1.000.000 ευρώ από δάνεια με τοκογλυφικούς όρους, ενώ με τον ίδιο τρόπο κατηγορείται ότι ενσωμάτωσε περιουσία αξίας πάνω από 2.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή, σε περίπτωση που τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία και δοθεί αποζημίωση, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται από τις κατηγορίες που έχουν σχέση με τη συναλλαγή και συγκεκριμένα με τις πράξεις της τοκογλυφίας. Ακόμη και σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης, το αποτέλεσμα δεν περιέχεται στην κύρια δικογραφία για την υπόθεση.
Για την υπόθεση συνολικά είχαν συλληφθεί 53 άτομα, 34 από τα οποία είχαν οδηγηθεί στις φυλακές μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Στη συνέχεια τρεις από τους προφυλακισμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και σήμερα στη φυλακή βρίσκονται 31 άτομα που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, εκβίασης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 22 κατηγορουμένων, καθώς από την έρευνα που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι μόνον η ομάδα του Μάρκου Καραμπέρη είχε «έσοδα» πάνω από 45.000.000 ευρώ την περίοδο από το 2004 έως και το 2011.
ΠΗΓΗ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!
Μοιραστείτε το στο Facebook
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου