«Νιώθουμε πολύ άνετα, έχουμε πολλούς φίλους εδώ και πολλές θετικές εμπειρίες και ίσως να υπάρχει μία διαφορά μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας», έλεγε ο Γερμανός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Wolfgang Hoelscher-Obermaier, σε συνέντευξη του για το ρόλο που διαδραματίζει το Προξενείο της χώρας του στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Χθες πάντως οι διαδηλωτές έσπευσαν να τον διαψεύσουν, καθώς έδειξαν άγριες διαθέσεις, με αποτέλεσμα ο κ. Όμπερμάιερ να χάσει τα γυαλιά του κατά την είσοδο του στη ΔΕΘ, όπου διεξαγόταν η ελληνογερμανική συνέλευση.
Όσο για τον κ. Φούχτελ, ο κ. Όμπερμάιερ τον χαρακτήρισε «Κοινοβουλευτικό υπουργό στο Βερολίνο και εκεί θα μείνει. Με παραξενεύει πώς μερικοί ακόμα πιστεύουν ότι είναι δυνατό να έχουμε έναν Γερμανό υπουργό σε μια άλλη χώρα».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γερμανού Πρόξενου που έδωσε στο γράφοντα τον περασμένο Μάρτιο.
Πώς είναι να είναι να είστε ένας Γερμανός διπλωμάτης ο οποίος βρίσκεται σε μια χώρα στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της ιστορίας της και που οι Έλληνες πολίτες έχουν ένα ιδιαίτερο μίσος απέναντι στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης;
-Όταν έμαθα ότι μετατέθηκα εδώ στο γενικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, είπα στον εαυτό μου ότι θα είναι ήσυχα, ωστόσο μετά κατάλαβα ότι δεν θα ήταν έτσι.
Για μένα αυτή η περίοδος είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αντίθετα με αυτό που λέει η ερώτηση σας (για το θυμό), με την οικογένεια μου νιώθουμε πολύ άνετα, έχουμε πολλούς φίλους εδώ και πολλές θετικές εμπειρίες και ίσως να υπάρχει μία διαφορά μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας.
Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός με τη Γερμανία γιατί όταν η μετανάστευση προς τη Γερμανία ξεκίνησε 50 χρόνια πριν το 90% των Ελλήνων που μετανάστευσαν ήταν Βορειοελλαδίτες και πολύ από αυτούς μάλιστα γύρισαν με Γερμανούς συντρόφους, οπότε έχουμε δεσμούς, καθώς υπάρχουν ελληνογερμανικά ιδρύματα και σύνδεσμοι που συνεργάζονται άψογα με το προξενείο και προετοίμασαν την ελληνογερμανική πέρυσι.
Μπορώ να σας πω ειλικρινά ότι δε νιώθω αυτό το θυμό και οι συνεργασίες που έχουμε με τις τοπικές κοινωνίες τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες είναι κάτι που μας έχει κάνει πολύ χαρούμενους.
Επομένως δε φοβάστε;
-Δεν έχω να ανησυχώ για κάτι, προσωπικά δεν ένιωσα κάποια απειλή ή κάτι τέτοιο, ίσως στο νότο να είναι διαφορετικά, αλλά εδώ στο Βορρά υπάρχει καλή συνεργασία και καλή διάθεση.
Η Θεσσαλονίκη είναι η υπηρεσιακή έδρα του κοινοβουλευτικού υφυπουργού και υπεύθυνου για την ελληνογερμανική συνεργασία κ. Φούχτελ. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τελικά την πόλη σημαντική για την επίτευξη των στόχων της στην Ελλάδα;
Πιστεύω ότι αυτή η θεωρία υπάρχει και έχει εξελιχθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αλλά αυτό που με παραξενεύει είναι πως μερικοί ακόμα πιστεύουν ότι είναι δυνατό να έχουμε έναν Γερμανό υπουργό σε μια άλλη χώρα, αυτό το έχουν πάρει λάθος πολύ από την πρώτη στιγμή.
Μια εφημερίδα το δημοσίευσε και πρέπει να πω εδώ ότι η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν διπλωματικές σχέσεις, υπάρχει πρέσβης στην Αθήνα, εγώ είμαι εδώ ο Γενικός Πρόξενος και φτάνει μέχρι εδώ.
Είμαι ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Φούχτελ είναι ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο Βερολίνο και εκεί θα μείνει.
Ωστόσο η δουλειά του είναι να συντονίζει πηγές και ανθρώπους για τους σκοπούς του προξενείου στα πλαίσια των προγραμμάτων ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Για παράδειγμα εμείς μιλάμε με τους δήμους και τις περιφέρεις της Βόρειας Ελλάδας και μεταφέρουμε τυχόν αιτήματα στον κ. Φούχτελ στο Βερολίνο προκειμένου να έχουμε μια καλή συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην αδελφοποίηση πόλεων και πολλά άλλα πράγματα.
Για παράδειγμα πολλές ελληνικές τουριστικές αντιπροσωπείες θα πάνε την επόμενη εβδομάδα στην έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο, οπότε εμείς είμαστε σε έντονες διεργασίες προκειμένου να αυτές οι αντιπροσωπείες να έρθουν σε επαφή με Γερμανούς πελάτες και επιχειρηματίες του τουρισμού.
Σε ποια επίπεδα πιστεύετε ότι μπορούν να συνεργαστούν οι ελληνικοί και οι γερμανικοί δήμοι μέσα από την ελληνογερμανική επιτροπή δημάρχων;
-Μπορούμε να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα των εξουσιών που προβλέπονται για τις «τοπικές κυβερνήσεις», τις περιφέρειες και τους δήμους.
Όλη αυτή η ανταλλαγή των περιφερειών δείχνει να είναι πολύ χρήσιμη και αυτό επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά και φυσικά όταν νιώσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι το επιθυμητό θα είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε ένα πλαίσιο βοήθειας, η μια ανταλλαγή εμπειριών ή απλές συνομιλίες, οι οποίες μπορούν να γίνουν σε ατομικό επίπεδο, πολλές φορές ταξιδεύω σε διάφορες πόλεις και λαμβάνω διάφορα αιτήματα για βοήθεια που χρειάζονται από κάποιον ειδικό και μπορούμε να πληρώσουμε τα έξοδα για να φέρουμε αυτόν τον ειδικό αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να τον έχουμε εδώ οπότε δε χρειάζεται να φέρουμε κάποιον από τη Γερμανία.
Το σημαντικό όπως είναι δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, γιατί σε ατομικό επίπεδο δεν είναι αρκετό να γίνεται, έτσι ώστε η ανταλλαγή εμπειριών να γίνεται με όσους περισσότερους δήμους γίνεται και να δημιουργήσουμε μια σειρά βοήθειας προς τις ελληνικές πόλεις με συνέδρια, όπως την επόμενη ελληνογερμανική συνάντηση που θα γίνει το Νοέμβριο,
Πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα δήμαρχο να ξεκινήσει τη διαδικασία αδελφοποίησης με μια γερμανική πόλη;
-Κανονικά είναι πολύ δύσκολο επειδή οι πόλεις δεν εκτιμούν και πολύ το θεσμό της αδελφοποίησης των πόλεων, καθώς τις περισσότερες φορές αυτό που γίνεται είναι να πηγαίνει μια ομάδα ανθρώπων από την μια πόλη στην άλλη και να γίνεται απλά μια γιορτή και αυτό να είναι όλο.
Εμείς αυτό που θέλουμε είναι η αδελφοποίηση των πόλεων να είναι μια ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας και συνεργασίας σε πολλά επίπεδα.
Ο κ. Φούχτελ προωθεί πολύ το θεσμό της αδελφοποίησης των πόλεων και εγώ προσωπικά εάν λάβω κάποιο αίτημα από ελληνικό δήμο για αδελφοποίηση θα προσπαθήσω να βρω πόλη στη Γερμανία για αδελφοποίηση.
Αυτό που πρέπει να πω είναι όμως ότι η αδελφοποίηση των πόλεων δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται μεταξύ των δημάρχων των πόλεων, διότι αυτοί αλλάζουν συχνά, οπότε η αδελφοποίηση θα πρέπει να εμβαθύνει περισσότερο στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών.
Κλασσικό παράδειγμα είναι η αδελφοποίηση και η συνεργασία της Δράμας και του Λάουφ μιας πόλης κοντά στη Νυρεμβέργη που έχει πολλούς Έλληνες οι οποίοι μετανάστευσαν από την περιοχή της Δράμας για εκεί, οπότε δημιουργείται μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων.
Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί μία καλή προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών προϊόντων, από τη Βόρεια Ελλάδα μέσα από την ελληνογερμανική επιτροπή;
-Πρέπει να πω καταρχάς ότι η ελληνογερμανική επιτροπή καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα και δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τη Βόρεια, απλά εμείς σαν προξενείο έχουμε αναλάβει σε συνεργασία πάντα με την πρεσβεία μας στην Αθήνα την προώθηση του προγράμματος σε Μακεδονία και Θράκη.
Όσον αφορά το πόσο χρήσιμη είναι η επιτροπή για την οικονομία θέλουμε να υπάρξουν συγκεκριμένα θέματα και το ιδανικό για μας είναι αυτή η ελληνογερμανική επιτροπή να μην αποτελείται μόνο από ανθρώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και από επιχειρηματίες Έλληνες και Γερμανούς που θα μπορούν να έρθουν σε επαφή μέσω της επιτροπής και να συζητήσουν για τη δημιουργία πιθανών συνεργασιών.
Για παράδειγμα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα γίνει το Μάιο ένα συνέδριο που θα αφορά τον τουρισμό με πρωτοβουλία του δημάρχου της Καβάλας. Θα υπάρξουν δηλαδή προτάσεις Γερμανών ειδικών που θα αφορούν νέες προσεγγίσεις που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό (κατασκευές, υποδομές).
Μην ξεχνάμε βέβαια ότι εκτός από Γερμανούς ειδικούς θα έρθουν και τουριστικοί πράκτορες προκειμένου να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ελλάδας και μπορούν να έρθουν σε επαφή με Έλληνες συναδέλφους τους έτσι ώστε να ανεβεί και το ποσοστό των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα το οποίο έχει πέσει σε επίπεδο κρατήσεων κατά 60% και σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό.
Τον τελευταίο καιρό πολλοί νέοι Έλληνες έχουν στραφεί στην εκμάθηση γερμανικών προκειμένου να βρουν εργασία στη Γερμανία. Πως βλέπετε ως Γερμανός ένα πιθανό δεύτερο κύμα Ελλήνων μεταναστών προς τη Γερμανία μετά εκείνο του ’60, αυτή τη φορά, όχι από ανεκπαίδευτους εργάτες αλλά από μορφωμένους νέους Έλληνες;
-Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι τέτοιο είναι πολύ φυσικό να γίνεται καθώς ζούμε σε μια μεγάλη και ελεύθερη αγορά εργασίας ο καθένας μπορεί να αποφασίσει που θέλει να πάει, μόνο εμείς οι διπλωμάτες πρέπει να πηγαίνουμε όπου μας στέλνουν. Πιστεύω ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι πολύ θετική.
Για παράδειγμα όσον αφορά τους απόφοιτους της ιατρικής σχολής στην Ελλάδα, όταν ρώτησα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία τι γίνεται μου είπαν ότι οι απόφοιτοι πρέπει να περιμένουν έξι με οκτώ χρόνια για την ειδικότητα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι.
Στη Γερμανία, πολλά νοσοκομεία ψάχνουν για απόφοιτους ιατρικής που αναμένουν την εκπαίδευση τους σε ειδικότητα και σίγουρα οι συγκεκριμένοι θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτοι προκειμένου να πάρουν τις γνώσεις που θέλουν στη Γερμανία και φυσικά μετά να γυρίσουν στην Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μηχανικούς, οι οποίοι στην Ελλάδα είναι άνεργοι και θα ήταν καλό για αυτούς να εργαστούν κάποια χρόνια στη Γερμανία προκειμένου να βγάλουν χρήματα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η τεχνική εκπαίδευση που στη Γερμανία είναι πολύ διαδεδομένη, για παράδειγμα εγώ ο ίδιος αμέσως μετά από το λύκειο δούλεψα για δύο χρόνια περίπου σαν αγρότης, μετά βέβαια πήγα στο πανεπιστήμιο αλλά ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία ζωής.
Το πρόβλημα που έχουμε και οι δύο χώρες είναι ότι πολλά νέα παιδιά πιστεύουν ότι το μοναδικό τους μέλλον είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και απορρίπτουν περισσότερο τεχνικά επαγγέλματα. Για παράδειγμα στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ανάγκη και αναζητούνται νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.
Αυτό οι νέοι στην Ελλάδα μπορούν να το εκμεταλλευθούν και να εκπαιδευθούν στα τουριστικά επαγγέλματα και αφού γυρίσουν στην Ελλάδα να γνωρίζουν τη γλώσσα και άλλα δεδομένα που αφορούν τη Γερμανία έτσι ώστε να ξέρουν πια τι θέλουν οι Γερμανοί τουρίστες και να ευνοούν τις συνθήκες για αθρόα προσέλευση τουριστών από τη Γερμανία.
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε δημοσιεύει πριν λίγο καιρό ένα άρθρο που αφορούσε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και διαβάσαμε ότι ο κ. Μπουτάρης είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
-Πιστεύω ότι ήταν ένα πολύ καλό άρθρο από το Spiegel και πρέπει να πω ότι εκτιμώ πολύ τη συνεργασία που έχουμε με τον κ. Μπουτάρη, φυσικά είναι για εμάς εδώ ένας από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες, ως δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής που έχει την ευθύνη το προξενείο.
Έχουμε ωστόσο πολύ καλή συνεργασία με τις περιφέρειες και τους άλλους δημάρχους. Ωστόσο πιστεύω ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα απασχολούσαν το ενδιαφέρον των Γερμανών δημοσιογράφων και ως προξενείο θα προσπαθούσαμε να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον προκειμένου να έρθουν και να κάνουν θέματα και για άλλους πολιτικούς στη Βόρεια Ελλάδα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου