Smiley face

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Το παιχνίδι διπλής και τριπλής μπλόφας...

Toυ Νίκου Κτιστάκη


"Ποτέ δεν προχώρησε τόσο πολύ στην τέχνη της ύβρις, ποτέ δεν κατόρθωσε να φτάσει τόσο πετυχημένα στην υπερβολή, γιατί η υπερβολή όσον τον αφορούσε, είναι ο μέσος όρος" Λουί- Φερντινάν Σελίν. (Το μακελειό)

Έχουμε λοιπόν μία νέα λίστα εκτός της Λαγκάρντ. Είναι ολιγάριθμη- με μόλις τρία ονόματα- και κανονικά θα έπρεπε να περιέχεται στην Λαγκάρντ όμως αποσυγχωνεύτηκε με παράνομο ηλεκτρονικό τρόπο. Είναι η καινούργια λίστα Παπακωνσταντίνου που μας προέκυψε με τα ονόματα των συγγενών του.

Ο Βενιζέλος τον διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ και μεθόδευσε με τους άλλους εταίρους τη διενέργεια προανακριτικής. Τι είπε όμως ο Παπακωνσταντίνου μόλις μετά τη διαγραφή του;

"Ψάξτε να βρείτε ποιΟς έχει κίνητρο να με ενοχοποιήσει, και να αλλοιώσει τη λίστα σβήνοντας μονάχα τα ονόματα των συγγενών μου."

Απίστευτος ε; Δεν θα μείνω ότι ο τύπος φωτογραφίζει τον Βενιζέλο, διότι είναι πασιφανές  ότι αυτός έχει το κίνητρο για κάτι τέτοιο. Ούτε ότι στέλνει μηνύματα και στη στριμωγμένη κατάσταση που βρίσκεται τα εννοεί.

Μένω στον τρόπο που σκέφτεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Με παγίδευσαν - λέει - αφαιρώντας μόνο τα ονόματα που με αφορούσαν ώστε να φανώ εγώ υπαίτιος και αυτό είναι χοντροκομμένο, και κάποιος χειρούργος σαν αυτόν δεν θα έκανε ποτέ τέτοια χοντροκοπιά, άρα είναι αθώος, και θύμα πλεκτάνης.

Με εντυπωσιάζει όμως ο πολύπλοκος και δόλιος τρόπος σκέψης. Το παιχνίδι διπλής και τριπλής μπλόφας. Το μυαλό αυτού του ανθρώπου κινείται με 5000 στροφές το λεπτό. Στη δολιότητα την συνωμοσία τη ραδιουργία τη μπλόφα για να μην πω τίποτα χειρότερο αν και όλοι καταλάβατε.

Αν όταν ήταν υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης ΓΑΠ , έβαζε αυτή την δαιμόνια φαιά ουσία, να φτιάξει καμία μαρίνα στα νησιά για να ωφελήσει τον τουρισμό και έδινε κίνητρα στις βιομηχανίες και μας απάλλασσε  από την γραφειοκρατία, τότε θα έλεγα ότι το μυαλό του δεν είναι μόνο νοσηρό. Όμως αυτός ο υπουργός του ΔΝΤ, των περικοπών των συντάξεων, της κατακρεούργησης της οικονομίας είναι ικανός μόνο στη δολιότητα.

Στο πεδίο του λοιπόν πήραν θέση όλοι οι "συμπαίκτες" και αυτό που αναμένουμε να παρακολουθήσουμε είναι την κωμωδία της οργής, την κωμωδία της μπλόφας, το θέατρο της αποποίησης ευθυνών. Γιατί με το γράμμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο Παπακωνσταντίνου δεν πρέπει καν να παραπεμφθεί.

Εκτός κι αν το κοινοβούλιο ξεπεράσει και νομολογήσει αντίθετα, και εδώ ως τραγική ειρωνεία δούμε να πέφτει ο νόμος Βενιζέλου από σκάνδαλο που είναι ο ίδιος εμπλεκόμενος. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να χαρακτηρίσουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς τις πράξεις Παπακωνσταντίνου διαρκείς ( όπως του Άκη), και να δούμε διαφορετική μεταχείριση. Μέσα λοιπόν στη δίνη των εξελίξεων ένας άλλος εμπλεκόμενος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο Παπαντωνίου Γιάννος, είναι ο μοναδικός που επωφελείται.

Το 1,3 εκ. ευρώ που αποκαλύπτει η λίστα στο όνομα της γυναίκας του, ενόψει χειρότερων εμπλοκών άλλων προσώπων τον απομακρύνει από την δημοσιότητα. Αυτός δεν ήταν θύμα συνωμοσίας, ούτε τον παγίδευσαν. Ψέλλισε διάφορες δικαιολογίες, περί ότι δεν γνώριζε και η σύζυγος τα είχε κρυφά, ότι της τα έβαλε ο πρώην της, ότι στο παρελθόν πούλησε κάτι ακίνητα κτλ.

Τα λέει βέβαια αυτά ο υπουργός που προέτρεπε το λαό να παίξει στη Σοφοκλέους και δήλωνε ότι το "χρηματιστήριο ψηφίζει ΠΑΣΟΚ" αλλά η σύζυγός του προτίμησε - ενώ ένας ολόκληρος λαός καταστράφηκε- τη σιγουριά της Ελβετίας.

 Και οι ξένοι Ευρωπαίοι εταίροι μας κοιτούν έκπληκτοι τους χθεσινούς συνομιλητές υπουργούς οικονομικών μας, να εμπλέκονται σε σκάνδαλα.
Γιατί δεν δικαιούται ας πούμε ο Σόιμπλε να κατονομάζει επίσημα ως λαμόγια τους Έλληνες; Μας έδωσαν λίστα με ονόματα που αρκετοί εξ αυτών είναι φοροφυγάδες, και ενώ το κράτος μας θα μπορούσε να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια, δεν έγινε τίποτα γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί και κρατικοί λειτουργοί την "έπνιξαν" για να μη θιγούν συγγενικά τους πρόσωπα.

 Σας φαίνονται όλα αυτά υπερβολικά; Μα στην Ελληνική πολιτική σκηνή, παραφράζοντας το Σελίν, η υπερβολή είναι ο μέσος όρος.

Όμως υπάρχει και η Νέμεσις για τον ΓΑΠ που δηλώνει από κάποιο μακρύνω προορισμό : "όλα στο φώς" αυτός που μας επέβαλε αυτούς τους υπουργούς και μας έριξε στο σκοτάδι και την καταχνιά του ΔΝΤ.

 Υπάρχει η Νέμεσις για τον Βενιζέλο, που λαμβάνει πρωτοβουλίες για απόδοση ευθυνών όταν ο νόμος του περί ευθύνης υπουργών τους απαλλάσσει όλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος