Smiley face

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Λιγο πριν την εκλογή του, αυτά έλεγε ο Μπουτάρης!


Συνέντευξη Μπουτάρη στο Real fm Θεσσαλονίκης και  στους δημοσιογράφους Μελίνα Καραπαναγιωτίδου και Μπάμπη Τζιομπάνογλου στις 3/11/2010

(Μελίνα Καραπαναγιωτίδου) Καλως ήρθατε κ. Μπουτάρη , σας βλέπω λαχανιασμένος, πόσα...χιλιόμετρα κάνατε;
Είναι η τελική ευθεία που ψαρεύουμε ψήφους. Διότι μην έχουμε ψευδαισθήσεις , η προεκλογική εκστρατεία είναι τρέχα από εδώ τρέχα από εκεί, σφίξε χέρια…
(Μ.Κ) Ο αντίπαλος σας ο Άνθιμος πως πάει, καλά πάει;
Ο Άνθιμος δεν είναι αντίπαλος…
(Μ.Κ) Συγνώμη μπερδεύτηκα με συγχωρείτε…
Ο Άνθιμος είναι στην αντίπερα όχθη. Μας χωρίζουν πολύ μεγάλα πράγματα. Εγώ είμαι θρήσκος ξέρετε, δεν έχω πρόβλημα. Αλλά η συμπεριφορά του Άνθιμου θα έλεγα ότι είναι έως και ντροπιαστική για την Εκκλησία.
(Μπάμπης Τζιομπάνογλου) Πάντως η αλήθεια είναι κ. Μπουτάρη ότι ο Άνθιμος «βάζει πλάτη» για να σας βοηθήσει την τελευταία εβδομάδα, να ενισχύσετε τα ποσοστά σας. Αυτή η κόντρα νομίζω σας έχει δώσει μπόνους…
 Είναι ίσως στην έννοια της γενναιοψυχίας και της αφιλοκερδειας…
(Μ.Κ) Αφήστε τα αυτά, τα  έχετε μιλημένα με τον Άνθιμο να σας στηρίξει, να συσπειρώσετε τον κόσμο, τη νεολαία…
Αυτό δεν το έχω πάρει χαμπάρι ακόμα…
(Μ.Τ) Πάντως επιμένετε ακόμα στο  χαρακτηρισμό ότι ο Άνθιμος είναι «μουτζαχεντίν»;
Δεν το λέω πια μόνον εγώ, σε ραδιόφωνο και μάλιστα με τα αυτιά μου το άκουσα εγώ ο ίδιος, ο κ. Κύρτσος είπε ότι τον υποτιμώ όταν το λέω «μουτζαχεντίν». Ο Άνθιμος έχοντας τη θέση του μητροπολίτη, είναι αντίστοιχος με τους αγιατολάχ. Αυτό δεν το είπα εγώ, αυτό ελέχθη από τον κ. Κύρτσο. Αυτό θα πει ότι ο μητροπολίτης Άνθιμος έχει ξεπεράσει τα όρια της ανεκτικότητας.
(Μ.Κ) Πολλοί λένε ότι και εσείς το κάνατε...
Θα σας πω κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι κοινό μυστικό το ότι η Εκκλησία δια μέσου ορισμένων ιεραρχών, διότι ο Ιερώνυμος ο Αρχιεπίσκοπος πριν από τις εκλογες, πριν από δέκα μέρες πριν το περιστατικό, έβγαλε μία εγκύκλιο στην οποία προτρέπει τους μητροπολίτες να μην αναμειγνύονται στα πολιτικά. Η ανάμειξη του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Αυτός κάνει και ένα δεύτερο λάθος. Χρησιμοποιεί την Εκκλησία ουσιαστικά, για δική του προσωπική πολιτική. Εγώ θέλω το μητροπολίτη να είναι πνευματικός μου ηγέτης. 

Να πηγαίνω να με αγκαλιάζει, να με αγαπάει, να κηρύσσει την αγάπη και όχι το μίσος. Για πολιτικούς θα ψηφίσω το βουλευτή, τον πολιτικό που θα μου προτείνετε. Εάν θέλει ο Άνθιμος να εμπλακεί σε αυτά, ας αφήσει τα ράσα να κόψει και τα γένια και να κατεβεί να διεκδικήσει θέση στη Βουλή. Να κάνει κόμμα, ας κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί αυτό ο φαρισαϊσμός, το ότι εμείς είμαστε οι άγιοι άνθρωποι και κάνουμε και δείχνουμε όλα αυτά, και από την άλλη μεριά πλασάρουμε και μοιράζουμε ψηφοδέλτια.

Η ιστορία που μου λένε καμιά φορά ότι «τώρα βρήκες να κοντράρεις τον Άνθιμο;», είναι πάρα πολύ ουσιαστικό αλλά και ιδεολογικό θέμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να κάνω τις ρήξεις που πρέπει να γίνουν κατά την άποψη μου. Είναι πολύ σημαντικό ότι τη ρήξη την κάνεις την ώρα που πρέπει να έρθει η απόφαση. Αυτή τη στιγμή καλούνται οι Θεσσαλονικείς να ψηφίσουν για το δήμαρχο τους. πρέπει να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν έναν δήμαρχο ο οποίος είναι προοδευτικός και εγώ δε χαρακτηρίζω τον εαυτό μου είναι δεδομένο ότι είμαι προοδευτικός, πολλές φορές έχω και εξτρεμιστικές αντιλήψεις, αλλά αυτό δεν πάει να πει τίποτα.

Ή να ψηφίσουν την οπισθοδρόμηση και να είμαστε "βαλτωμένοι", όπως είμαστε τώρα.
Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι ώρα της κρίσης. Και την ώρα της κρίσης κάνεις τις ρήξεις που χρειάζονται.
(Μ.Κ)  Κύριε υποψήφιε δήμαρχε μόνος  ήρθατε, χωρίς κουστωδία;
Μόνος πάω. Η αλήθεια είναι ότι μου δίνουνε
(Μ.Κ.) Δεν υπάρχει μια γραμματέας να σημειώνει, (Μ.Τ.)κάποιος να σας κρατάει την ομπρέλα;
Γενικά έτσι πρέπει να κάνω, αλλά επειδή έχω συνηθίσει στο τέλος να είμαι πάντα μόνος, δε μου κολλάει. Είναι σφάλμα μου πάντως. Εδώ φτάσανε να μου πούνε «δε φοβάσαι μη σου πετάξει κάποιος κανένα γιαούρτι, τώρα που έγινε αυτό το περιστατικό με τον Αλαβάνο». Και εγώ απαντάω και γιαούρτι να πετάξει το γιαούρτι θα χαλάσει.
(Μ.Κ.) Είχατε τέτοια περιστατικά;
Όχι τίποτα…
(Μ.Κ.) Όλοι δηλαδή λένε τα καλύτερα;
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι περπατάω στο δρόμο και πάρα πολύς κόσμος, άγνωστος, μου σφίγκει το χέρι μου λέει προχώρα. Εάν δεν το εννοείς πραγματικά, δεν είναι ας πούμε μια ευγενική κίνηση, δε χαλάς τη ζαχαρένια σου…
(Μ.Κ.) Δημότες Θεσσαλονίκης είναι αυτοί τους τσεκάρετε;
Δημότες Θεσσαλονίκης είναι…
(Μ.Τ.) Κύριε Μπουτάρη τελικά τι ώρα ξυπνάτε το πρωί; Μετά τη φωτογράφηση σας στον Αγγελιοφόρο, από την άλλη πλευρά από το επιτελείο του κ. Γκιουλέκα γίνεται μια προσπάθεια να εμφανίσει εσάς ως έναν άνθρωπο που ξυπνάει κατά τις 10.30 και πίνει τον καφέ του φορώντας το μπουρνούζι και που μπορεί κατά τις 12 το μεσημέρι να πάει στο δημαρχείο, τέτοια να περιμένουμε από εσάς;
Καταρχήν στην καριερα μου την επαγγελματική, μην ξεχνάτε ότι δούλευα και σε εργοστάσια. Η δουλειά στο εργοστάσιο ξεκινά στις 7 το πρωί. Οι συνήθειες μου τώρα είναι να ξυπνάω μεταξύ 7 και 8 το πρωί. Αυτό λέει το βιολογικό μου ρολόι.
(Μ.Τ.) Το μπουρνούζι τι ώρα το φοράτε;
Το μπουρνούζι το φοράω όταν είναι πάω να κάνω ντουζ. Και εν συνεχεία 8 με 10 το πρωί δεν βάζω καμία άλλη εργασία, είναι η προσωπική μου ώρα, δεν έχω άλλη προσωπική ώρα. Και σε αυτή την ώρα θα διαβάσω την εφημερίδα, θα κάνω τη νοικοκυρούλα χαρωπή μες στο σπίτι, γιατί μην ξεχναμε ότι είμαι και μόνος. Ενοχλούμαι όταν έχω ανθρώπους γύρω μου. Μετά τις 10 αρχίζω και κάνω τα τηλέφωνα και κάνω δουλειά. 8 με 10 είναι η ώρα η δική μου, εκεί δεν αφήνω κανένα να επέμβει.
(Μ.Κ.) Κύριε Μπουτάρη οι Θεσσαλονικείς είναι "συντηριτικοί" τελικά;
Η ηγεσία της Θεσσαλονίκης είναι συντηρητική γενικά.  Το φαινόμενο είναι πραγματικά κοινωνικό. Έχουμε μια ηγεσία που εγκαταστάθηκε πριν από 25 χρόνια, ουσιαστικά μια γενιά Μελίνα μου μεγάλωσε κάτω από μια τέτοια ηγεσία. Η οποία κατάφερε σιγά σιγά να κατεβάσει τον πήχυ, να περάσει στον κόσμο το ότι δε γίνεται αλλιώς, και με αυτή τη λογική όταν λέμε να κατεβάσει τον πήχυ, εννοούμε ότι όταν περπατάς δίπλα από τα σκουπίδια και δε σε νοιάζει και πας έξω σε οπιαδήποτε πόλη του κόσμου, δε λέω της Ευρώπης, και δε βλέπεις σκουπίδια στους δρόμους, παρά μόνο σε κάτι χώρες της Αφρικής, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι ο πήχυς έχει κατεβεί τόσο πολύ, που αυτό το κλειστό κλίμα έχει εγκατασταθεί από τη δημαρχεία. Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.
(Μ.Κ.) Οι Θεσσαλονικείς ρώτησα τι είναι...
Έχουμε μάθει να έχουν «ξεχειλώσει» οι νόμοι, όταν παρκάρουμε πάνω στο πεζοδρόμιο είναι φυσιολογικό ρε παιδιά. Θεωρούμε ότι το να παρκάρω το αυτοκίνητο μου μπροστά στο σπίτι μου για μια βδομάδα είναι φυσιολογικό. 

Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν κάνεις ρήξεις και εγώ κάνω ρήξεις και προς τα πάνω και προς τα πλάγια και προς τα κάτω. Όταν κάνεις ρήξεις για να αλλάξεις τα πράγματα πρέπει να κάνεις ρήξεις αναγκαστικά. Ρήξεις σημαίνει ότι το διπλοπαρκαρισμένο θα το πυροβολάω δε θα το γράφω, οι αστυνόμοι θα έχουν μπαζούκας στα χέρια τους για τα διπλοπαρκαρισμένα.  Τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να σεβαστούμε  ότι δεν πρέπει οι μανάδες με τα καρότσια να περπατήσουν στο δρόμο. Θα πρέπει να γίνει και συμφωνία με τους καταστηματάρχες, ότι «παιδιά αυτό είναι που πρέπει να λειτουργήσει και πέρα από τη δημοτική αστυνομία», θα ζητήσω από τους μαγαζάτορες να έχουν δική τους υπηρεσία αυτοελέγχου. Να βγάλουν δύο τρία άτομα και να πουν ότι για να βελτιωθεί η πόλη, γιατί και αυτοί τα λεφτά τους από την πόλη τα βγάζουν, πρέπει να συμβάλλουν και αυτοί.
Για να βελτιωθεί η πόλη θα βγάλετε μια υπηρεσία αυτοελέγχου εθελοντική και αυτή θα κάνει τις υποδείξεις και αν δε συμμορφώνεσαι με τις υποδείξεις τότε θα σας πυροβολάω.

(Μ.Τ.) Κύριε Μπουτάρη μου δίνετε μια πολύ καλή πάσα για να σας ρωτήσω το εξής: Απευθύνεται ο Γιάννης ο Μπουτάρης στους πολίτες της Θεσσαλονίκης που εδώ και 24 χρόνια εκλέγουν ουσιαστικά δήμαρχο ο οποίος ανήκει στη λεγόμενη δεξιά. Απευθύνεται κατά τη γνώμη μου σε συντηρητικούς ψηφοφόρους. Έχετε σκεφτεί ποτέ κ. Μπουτάρη επειδή είστε αρκετά ανατρεπτικός και αρκετά αντισυμβατικός, μήπως τρομάζετε τους Θεσσαλονικείς, μήπως κάποια στιγμή που από τη μια μεριά έχουμε τον κ. Γκιουλέκα τον οποίο όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ακολουθεί μια συγκεκριμένη γραμμή και μια συγκεκριμένη πολιτική, την έχουμε δει και τα προηγούμενα χρόνια από τον κ. Παπαγεωργόπουλο, μήπως ο κ. Μπουτάρης φοβίζει από ένα σημείο και μετά τους Θεσσαλονικείς;
Αυτό είναι σίγουρο. Και είναι ένα ρίσκο το οποίο το παίρνω. Ο κόσμος το έχει μάθει τα τελαυταία 12 χρόνια ή και τα τελευταία 25 χρόνια, έχει μάθει με δημάρχους, αυτό που λέμε ατσαλάκωτους. Ο Παπαγεωργόπουλος είναι κοινό μυστικό ότι το έχει αυτό. Εμένα με εμφανίζουν με τα μπουρνούζια, τρελαίνονται για το τατουάζ, για το σκουλαρίκι και δεν καταλαβαίνουν τι θα πει πίσω από αυτό. Δεν καταλαβαίνουν πως έχω βαθύτατες παραδοσιακές ρίζες. Με ποια ένοια; Το σκουλαρίκι για μας στη Δυτική Μακεδονία είναι φυλαχτό. Ο μπαμπάς μου φορούσε σκουλαρίκι μέχρι τα 16 του. Εγώ έβαλα το σκουλαρίκι μου όταν γεννήθηκε η πρώτη εγγονή μου. Άντε τώρα να εξηγήσεις στον καθένα που θέλει γιατί φοράει σκουλαρίκι στα 68 του. Φοράω σκουλαρίκι γιατί φορούσε και ο μπαμπάς μου, επειδή αυτή είναι η παράδοση της φυλής μου. Και δεν ντρέπομαι για αυτά που κάνω. Το πρώτο τατουάζ που έκανα στη ζωή μου το έκανα το ’72. Έχω εφτά τατουάζ γιατί γουστάρω να έχω τατουάζ.
(Μ.Κ.) Σκεφτήκατε ποτέ απευθυνόμενος στους Θεσσαλονικείς που έχουν μπροστά τους έναν υποψήφιο με τατουάζ γιατί δεν είχαν ποτέ έναν τέτοιο υποψήφιο, να βγάλετε κάτι, σκουλαρίκι για παράδειγμα ή να αλλάξετε κάτι;
Όχι, αυτός είμαι. Δεν κάνω καμία έκπτωση.
(Μ.Κ.) Ούτε ένα βηματάκι πίσω;
Γραβάτα δε φόρεσα. Γιατί γραβάτα δε φοράω από τότε που θυμάμαι. Τι άλλη έκπτωση να κάνω να αλλάξω το ωράριο μου; Δε θα αλλάξω το ωράριο μου.
(Μ.Κ.) Μήπως βάλατε μέσα κάποιους υποψηφίους που δεν τους θέλατε εσείς αλλά τους ήθελε το ΠΑΣΟΚ…
Έγινε μία ας πούμε συμφωνία, όταν καθήσαμε κάτω η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και εμείς και είπαμε το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να έχει 30 με 40% των υποψηφίων. Η ΔΗΜΑΡ δικαιούται να έχει γύρω στο 20% και η Πρωτοβουλία να έχει 30 με 40%.
Αυτό που πρέπει να σας πω είναι αυτό που μου είπε ο Παπανδρέου και μετά μου είπε ο Ξυνίδης και τα άλλα παιδιά από το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη: «Προς Θεού κράτα το προφίλ, την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Πρωτοβουλίας όσο μπορείς περισσότερο».
Να σας πω πως φαίνεται αυτό; Δεν απαίτησε ποτέ κανείς να αλλάξει ο τίτλος της Πρωτοβουλίας. Δεν έχουμε καμία αλαγή από το 2006. Πλέον έχουμε έρθει και συνενόηση με το υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, όταν θα βγουν οι χάρτες, ο χάρτης στη Θεσσαλονίκη δε θα είναι πράσινος, αλλά πολύχρωμος.
(Μ.Κ.) Το ζητήσατε από τώρα, δηλαδή όπου βγει Μπουτάρης να μην είναι πράσινο;
(Μ.Τ.) Το θέμα δεν είναι τεχνικά να γίνει αυτό, αλλά με τα αποτελέσματα.
Με τα αποτελέσματα πιστεύω ότι θα γίνει, η αίσθηση που έχω στο δρόμο όταν περπατάω είναι ότι το δήμο θα τον πάρουμε. Δε θα τον πάρουμε; Χάσαμε. Σκοπός είναι να μη χάσουμε.
(Μ.Κ.) Θα χάσετε μόνο εσείς, θα χάσει το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει ο Άνθιμος τι θα γίνει;
Όλοι αυτοί θα χάσουν… θα κερδίσει ο Γκιουλέκας…
(Μ.Κ.) Με τον κ. Γκιουλέκα που συμφωνείτε κάπου; Υπάρχει ένα θέμα που λέτε «σε αυτό συμφωνώ»;
Συμφωνούμε ότι διεκδικούμε και οι δύο την πόλη.
(Μ.Κ)Δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής; Μετεκλογικά πως θα συνενοηθείτε;
Με τον Κώστα δεν έχω… Με τον αδερφό του τον Άκη συναντιέμαι συχνά μέσα στο γήπεδο, είναι και αυτός φανατικός Αρειανός όπως εγώ παρόλο που εσύ είσαι ΠΑΟΚτσου…
(Μ.Κ.) Όχι δεν είμαι αλλά μοιάζω…
Με τον Γκιουλέκα δεν είχα ποτέ καμία αντιπαλότητα. Πιστεύω ότι είναι ένας κανονικός άνθρωπος.
(Μ.Κ.) Αν βγείτε πως θα συνεργαστείτε με Ψωμιάδη; Ας πούμε βγαίνετε εσείς στο δήμο και βγαίνει και ο Ψωμιάδης στην περιφέρεια. Θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε;
Ο Παναγιώτης έχει ένα χαρακτηριστικό. Μπορεί να είναι αυτός που είναι, μπορεί εγώ να μη θέλω ποτέ να είμαι με τον Ψωμιάδη, αλλά του Ψωμιάδη μπορώ να του το αναγνωρίσω ότι αγαπάει την πόλη του. Αν έχουμε αυτό το κοινό σημείο, το ότι αγαπάμε και οι δύο την πόλη…
(Μ.Κ.) Ο κ. Γκιουλέκας δεν αγαπάει την πόλη του;
Δεν το ξέρω αυτό. Και θα σας πω για ποιο λόγο. Δε με πείθει ότι είναι αποφασισμένος να πάει να γίνει δήμαρχος. Εξακολουθεί και είναι βουλευτής, που θα πει ότι είναι δίπορτο, δεν έχει ασχοληθεί με θέματα της πόλης όντας βουλευτής και μην ξεχνάμε ότι είναι πρώτος βουλευτής της Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο χρόνο κατέθεσε μία μόνο ερώτηση στη Βουλή και αυτή ήταν για τον Ηρακλή που είχε τότε ένα πρόβλημα. Μου είπε χθες ότι όχι είχε καταθέσει 70 ερωτήσεις, ναι αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τον τελευταίο χρόνο όμως έχει καταθέσει μία μόνο ερώτηση στη Βουλή. τι να πω άλλο δηλαδή; Δε με πείθει ο Κώστας ότι είναι αποφασισμένος να τα δώσει όλα για την πόλη.
(Μ.Τ.) Είχατε χθες μια συνάντηση με τον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Πως σας υποδέχθηκαν γιατί οι Αρειανοί δεν είναι συνήθως φιλοξενούμενοι και καλοδεχόμενοι στην Τούμπα.
Κοιτάξτε κατά την είσοδο ήταν έξω ο Νίκος ο Σταυρόπουλος ο «μάτζικ» για όσους γνωρίζουν. Επιπλέον αυτό που είναι σίγουρο και δεδομένο είναι ότι εγώ είμαι Αρειανός, αυτό το ξέρουν  και το γνωρίζουν. Δεν είναι ανάγκη να προσποιηθώ. Είχα ένα ατύχημα μετά το γάμο της κόρης μου, παντρεύτηκε έναν τύπο ο οποίος είναι «θύρα 4» και Πόντιος και Καραπαναγιωτίδης. Και μου είπε πεθερέ στο Νυμφαίο θα φέρουμε και κεμετζέδες και του είπα θες να με κρεμάσουν ανάποδα οι κωλόβλαχοι; Και εν συνεχεία η περιπέτεια συνεχίστηκε διότι έχω δύο εγγονάκια το Νίκο και το Γιάννη, τα οποία γίνανε «ΜΠΑΟΚ», όχι ΠΑΟΚ, και δε φτάνει αυτό, τελικά μπερδεύτηκε και η πεποίθηση μου.
(Μ.Κ.) Δε λέτε καλά που τα εγγόνια σας ψηφίζουν Μπουτάρη τουλάχιστον και τα δύο;
Να τα πούμε λίγο πιο σοβαρά, ό,τι και να κάνουμε ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που είναι κορώνα στη Θεσσαλονίκη. επιπλέον είχαμε μία συζήτηση, για διαψευσθούν ορισμένες περίεργες φήμες που βγάλανε ότι εγώ έχω πρόθεση να γκρεμίσω το γήπεδο του ΠΑΟΚ και να το κάνω πράσινο, αυτά είναι χαζά.
(Μ.Κ.) Οι φήμες μια χαρά δουλειά κάνουν…
Ε βέβαια κάνουν. Αυτό που είπαμε και το επιβεβαιώσαμε χθες με τον πρόεδρο τον Κατσαρή, ήταν ότι ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη να βελτιωθεί το γήπεδο του. και η καλύτερη λύση είναι να σκαφτεί από γύρω ο στίβος και να φτιαχτούν άλλες 10 με 15.000 θέσεις από κάτω.
Οπότε αποκτά πρότυπα ευρωπαϊκά και μπορεί να είναι άρτιος.
Εκείνο το οποίο επίσης είπαμε είναι μία βοήθεια από το δήμο για αποκτήσει και τους χώρους που ανήκουν στο μετοχικό ταμείο στρατού, γύρω από το γήπεδο, να μεγαλώσει να έχει μία ανάσα.
Βεβαίως αυτό που είναι σχεδόν αυτονόητο, είναι το δημοτικό κολυμβητήριο που βρίσκεται εκεί, να πάρει τη διαχείρηση του ο ΠΑΟΚ και οπότε αναγκαστικά θα είναι ιδιοκτησιακά δημοτικό…
(Μ.Κ.) Δηλαδή θα παραχωρήσετε το δημοτικό κολυμβητήριο στον ΠΑΟΚ;
Δεσμεύθηκα να πάρει τη διαχείριση του κολυμβητηρίου ο ΠΑΟΚ και να λειτουργεί κανονικά με τις διαδικασίες που πρέπει να λειτουργεί ένα κολυμβητήριο και να εξυπηρετεί ομάδες, ΑμεΑ και τους πολίτες.
Αυτό είναι μια υποχρέωση του δήμου προς τον ΠΑΟΚ, διότι η περιοχή αυτή η αλάνα της Τούμπας, είναι ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ είναι στολίδι για την πόλη. Εγώ ο Αρειανός το λέω: ο ΠΑΟΚ είναι στολίδι για την πόλη.
(Μ.Τ.) Βέβαια γίνεται πολύ καλή δουλειά σε όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, όπως και σε αυτά του Ηρακλή και του Άρη και χρειάζονται φυσικά και τη δική σας βοήθεια.
Κοιτάξτε ο κ. Κατσαρής μου είπε ότι έχουν 400 μικρά τα οποία κάνουν ό,τι προπονήσεις κάνουν σε μια «χαβούζα» που έχουν κάτω από την κερκίδα. «Χαβούζα» την είπαν οι ίδιοι, είναι προφανώς μια μικρή πισίνα. Λοιπόν δεν μπορείς μια ομάδα που έχει τέτοια δραστηριότα να μην μπορείς να τη βοηθήσεις όσο γίνεται περισσότερο.
(Μ.Τ.) Κύριε Μπουτάρη εσείς πάντως διεκδικείτε τη δημαρχία  για άλλη μια φορά σε μια πολύ άσχημη οικονομική συγκυρία, όχι μόνο στο δήμο με τα οικονομικά του και τις μαύρες τρύπες, αλλά και συνολικά στη γενικότερη οικονομική συγκυρία που είναι δύσκολη. Καλείστε να πάρετε μέτρα παραδείγματος χάρη για το λεωφορειόδρομο, να βγουν τα ταξί από εκεί. Καλείστε να κυνηγήσετε το παρεμπόριο, που πλήττει τους εμπόρους. Καλείστε να συμμαζέψετε τους καταστηματάρχες με τα τραπέζια. Θέλω να πω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον επόμενο δήμαρχο να μπορέσει να ισορροπήσει ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες του προγράμματος που θέλει να εφαρμόσει, αλλά και στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβάλει πρόστιμα στην πόλη.
Λοιπόν να τα πάρουμε με τη σειρά, καταρχήν για τους λεωφορειόδρομους υπάρχει μια ειδική ρύθμιση για τα ταξί, και για τη Θεσσαλονίκη όπου λέει ότι απαγορεύεται να μπαίνουν τα ταξί στους λεωφορειοδρόμους. Υπάρχει όμως ειδική ρύθμιση για τη Θεσσαλονίκη, σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό, που από ό,τι μας είπαν αποκλείεται να τελειώσει οριν από το 2015, τα ταξί μπαίνουν άνετα στους λεωφορειοδρόμους. Επομένως όσον αφορά αυτό τελειώνει μια ιστορία. Εκείνο που θα κυνηγήσουμε είναι να μπαίνει οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο στους λεωφορειοδρόμους, αυτό θα είναι πάρα πολύ αυστηρό και επιπλέον θα ρυθμίσουμε και το θέμα των φορτοεκφορτώσεων, το οποίο είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το συζητήσαμε με τους ταξιτζήδες, το συζητήσαμε και με τον ΟΑΣΘ και νομίζω ότι θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
(Μ.Κ.) Θα βγάλετε τα φορτηγά από την Τσιμισκή τις ώρες αιχμής; Θα το καταφέρετε αυτό το πράγμα;
Ένα από τα χαρακτηριστικά της οπισθοδρόμησης της Θεσσαλονίκης είναι ότι έχει ξεχειλώσει ο νόμος. Δεν μπορεί όποιος θέλει, ό,τι ώρα θέλει επειδή κάνει τη δουλειά του, να παρκάρει και να μπλοκάρει άλλους 500. Δεν μπορεί στην Ιασωνίδου να είναι διπλοπαρκαρισμένα και να αγριεύουν γιατί θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Και άλλοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους.
(Μ.Κ.) Με τις θέσεις πάρκινγκ που είναι στα προξενεία, στους επιτήμους και σε άλλα μέρη τι θα κάνετε; Μπορεί να υπάρχει δωρεάν παραχώρηση δημοτικής περιουσίας;
Η θέση μου είναι, ειδικά για τα προξενεία, εκτός και αν υπάρχει σύμβαση ανταποδοτική, είναι τελείως απαράδεκτο να δίνουμε θέσεις, για τα προξενεία κλπ.
Να πούμε τώρα και τα άλλα για τα οικονομικά. Είπαμε για τα τραπεζοκαθίσματα και τα πρόστιμα κλπ. Το πρόστιμο πρέπει να είναι τσουχτερό για έχει αξία. Δηλαδή όταν είναι να πληρώσεις ένα πρόστιμο 40 ευρώ το οποίο έχεις να το πληρώσεις σε 40 μέρες και γίνεται 20 ευρώ, για ένα διπλοπαρκάρισμα ή ένα οποιοδήποτε παράνομο παρκάρισμα, στοιχίζει φθηνότερα από το να το αφήσεις στο πάρκινγκ.  Εγώ το κάνω στην Αθήνα!
(Μ.Τ.) Κύριε Μπουτάρη εγώ θα συμπληρώσω και στα δημοτικά τα πάρκιννγκ, γιατί η τιμή και στα δημοτικά είναι πανάκριβη.
Είναι πανάκριβα.
(Μ.Τ.) Δεν έχει δηλαδή να κάνει με το γεγονός ότι εγώ είμαι γάιδαρος και παρκάρω  όπου βρω στο πεζοδρόμιο, πολλές φορές το επιλέγω γιατί δεν αντέχω οικονομικά να το βάλω σε κάποιο πάρκινγκ.
(Μ.Κ.) Τις 1.000 θέσεις πάρκινγκ κάτω από το νέο δημαρχείο θα τις δώσετε στο λαό;
Αυτές είναι πανάκριβες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό μελέτες  στα συρτάρια για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για πάρκινγκ, για πεζοδρομήσεις, οι οποίες θέλουν μόνο μία πολιτική απόφαση. Και οι ρυθμίσεις ποτέ δε χρειάζονται λεφτά. Για να πεζοδρομήσεις κάποιο χώρο, δεν είναι ανάγκη να βάζεις μέσα τσιμέντα και πλακάκια κλπ, βάζεις δύο κορίνες μπροστά, δύο κορίνες πίσω και πεζοδρομήθηκε ο δρόμος.
(Μ.Κ.) Δε θα κάνετε συσκέψεις για να γίνει όλο αυτό; Γιατί συνήθως κάνουμε συσκέψεις για να μπουν δύο κορίνες.
Δε θα γίνουν συσκέψεις για αυτό.
(Μ.Κ.) Το ορκίζεστε έτσι;
Το ορκίζομαι ναι. Θα γίνει εφαρμογή των μελετών οι οποίες έχουν ωριμάσει, γιατί πολλές φορές οι μελέτες δεν είναι ώριμες. Τον πρώτο χρόνο μάλιστα μπορώ να σας υποσχεθώ στην εφαρμογή των πεζοδρομήσεων.
(Μ.Κ.) Κύριε Μπουτάρη θέλουμε λίγο τα ονόματα αντιδημάρχων. Θέλουμε το όνομα του αντιδημάρχου Οικονομικών, του αντιδημάρχου Πολιτισμού και τους αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, αν εκλεγείτε.
Ξέρω εγώ ποιοι θα μπούνε; Δεν μπορώ να ξέρω ποιοι θα μπούνε. Αν βγω και πω τώρα ότι η Μελίνα θα μπει αντιδήμαρχος Οικονομικών, είναι σαν να το υποστηρίζω δεν επιτρέπεται  να το πω. Εκείνο που μπορώ να σας υποσχεθώ 100% είναι μην περιμένετε τον πρώτο χρόνο έργα. Αυτό που θα γίνει τον πρώτο χρόνο θα είναι μια αποτίμηση του δυναμικού του δήμου. Τι ανθρώπινο δυναμικό έχουμε.
(Μ.Κ.) Απογραφή θα κάνετε και εσείς με το που θα αναλάβετε;
Προφανώς και θα γίνει απογραφή. Τι παραλαμβάνουμε; Επιπλέον θα μπει μέσα διαδικασία εσωτερικού ελέγχου, θα μπει διπλογραφικό σύστημα, γιατί στο τέλος της ημέρας κάνεις ταμείο, αυτό το έχω μάθει και στα παιδιά μου. Τι πληρώσαμε; Τι έμεινε;
Εκείνο που μπορώ να πω σίγουρα είναι ότι για αυτό που λένε για υπερβάλον προσωπικό, δε θα απολύσουμε ανθρώπους γιατί αυτό λέει ο νόμος. Και φυσικά σε μια τέτοια περίοδο δεν απολύεις ανθρώπους. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχουν κακοί υπάλληλοι, υπάρχουν κακοί εργοδότες. Αν ο εργοδότης δεν δει ποια είναι τα δικά σου τα ταλέντα να τα ανεβάσω και να τα εκμεταλλευτώ, για να τα βγάλω στην επιφάνεια και να αποδίδεις καλύτερα, εγώ φταίω δε φταις εσύ.
(Μ.Κ.) Θα κάνετε δηλαδή καλύτερη διαχείριση προσωπικού δηλαδή;
Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι στην αντιδημαρχία δεν θα υπάρχει διεύθυνση προσωπικού μόνο, αλλά διεύθυνση ανθρώπινων πόρων. Το οποίο θα περιλαμβάνει αξιολόγηση προσωπικού, θα περιλαμβάνει εκπαίδευση…
(Μ.Κ.) Τι θέλει να κάνει ο καθένας δηλαδή…
Ακριβώς.
(Μ.Κ.) Για πείτε μου το πρόγραμμά σας από εδώ και πέρα κύριε Μπουτάρη
Δε θυμάμαι ακριβώς, το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις 9. Είχε μετά μια συνάντηση στις 10. Μετά στις 11 είχε άλλη μια συνάντηση. Στις 12 είσαστε εσείς. Μετά στις μία, στις 2, στις 3, στις 3.30…
(Μ.Κ.) Τρώτε πίνετε καφέ;
Στις 5, στις 6, στις 7…
(Μ.Τ) Εντάξει τώρα είναι και τελευταία εβδομάδα κορυφώνεται και η προεκλογική μάχη είναι δεδομένο. Κύριε Μπουτάρη, επειδή πρέπει να πάμε για κλείσιμο, θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Θέλω να μου πείτε το όραμα που έχετε για την πόλη, πως θα είναι η Θεσσαλονίκη, ο δήμος Θεσσαλονίκης σε περίπτωση που ο Γιάννης ο Μπουτάρης, πως θα την παραδώσει μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια. Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας, ποια θα είναι η ταυτότητα της πόλης, τι θα την κάνει να ξεχωρίζει, τι έχετε στο μυαλό σας θέλω να μου πείτε.
Παιδιά κοιτάξτε να δείτε. Το όραμα το δικό μου σε πρώτη φάση είναι καταρχήν να αλλάξει η ψυχολογία της πόλης. Η Θεσσαλονίκη έχει αυτή τη στιγμή μια πολύ χαμηλή ψυχολογία, έχει μια διάθεση πολύ πεσμένη. Και για αυτό γιατί όλοι λέμε ότι δε γίνεται αυτό δε γίνεται εκείνο, δε μας κάνει αυτό δε μας κάνει το άλλο. Έχουμε επιπλέον ένα πανεπιστήμιο το οποίο είναι 100.000 και φοιτητές, μόνο το ΑΠΘ, χώρια το Μακεδονίας και τα ΤΕΙ. Έχουμε δηλαδή το 10% του πληθυσμού της πόλης το οποίο είναι φοιτητές και το μόνο χαρακτηριστικό που έχουν είναι αυτό που λέμε ότι το φοιτηταριό κάθεται και πίνει φραπέδες. Δεν είναι έτσι. Απλώς ο δήμος με το πανεπιστήμιο δεν έχουν καμία απολύτως επαφή. Έχουμε πλέον ένα λιμάνι το οποίο αργεί, έχουμε μια σειρά από μνημεία ιστορικά και εκκλησίες, που δεν τα ξέρουμε ούτε εμείς. Το όραμα το δικό μου πρώτον είναι τώρα να φτιάξουμε το δήμο έτσι, ώστε να υπηρετεί την πόλη. Να πηγαίνεις στο δημαρχείο και να τελειώνεις τη δουλειά σου πριν σχεδόν πας. Όχι μετά από μια βδομάδα. Και πήγαινε και ξαναπήγαινε και ξαναέλα αύριο. Αυτό θα πει να αλλάξει η συμπεριφορά.
(Μ.Κ.) Η ψυχολογία αυτής της πόλης είναι ηττημένη;
Θεωρώ ότι είναι ψυχολογία ηττημένη και χωρίς ελπίδα.
(Μ.Κ.) Αυτό αφορά τη Θεσσαλονίκη η ολόκληρη τη χώρα;   
Αυτό αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη. Σε όλη τη χώρα είναι βέβαια έτσι διαμορφωμένη η κατάσταση…
(Μ.Κ.) Τι παραπάνω έχουμε και τρώμε τέτοια ήττα;
Έχουμε το ότι από το ’90 και μετά, αντί να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πάμε στα Βαλκάνια, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Αλβανία και στα Σκόπια και να φέρουμε τον κόσμο εδώ, περιχαρακωθήκλαμε γύρω από το σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική», θεωρούμε εχθρούς τους Αλβανούς, θεωρούμε εχθρούς τους Βούλγαρους, γυρνάμε δηλαδή σε μία φάση όπου αντί να έχουμε μία εξωστρέφεια… Θα σας πω ένα παράδειγμα που ξέρω. Η Θεσσαλονίκη θεωρείται η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Μπορούμε να φέρουμε 400 χιλιάδες Εβραίους το χρόνο να επισκέπτονται την πόλη των προγόνων τους;
(Μ.Τ.) Μπορούμε;
Εγώ λέω ότι μπορούμε. Μπορούμε να φέρουμε 300 χιλιάδες Τούρκους να επισκέπτονται το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ; Ας το θεωρούν αυτοί ό,τι θέλουν. Εγώ λέω ότι μπορούμε. Και θα σε ρωτήσω κάτι για να καταλάβεις σε τι παρανοϊκή κατάσταση ζούμε, εμείς πάμε κατά κοπάδια τώρα στην Κωνσταντινούπολη και την Παναγία τη Σουμελ, τώρα που οι Τουρκαλάδες οι έξυπνοι την ανοίξανε και δεν την ανοίξανε επειδή αγαπάνε το Χριστό, την ανοίξανε γιατί είδανε μαλλί.
Μόνο στην 26η Οκτωβρίου 5.000 άτομα από τη Θεσσαλονίκη έφυγαν και πήγαν στην Πόλη. Άσχημα θα μας πέσει να γεμίζουν τα ξενοδοχεία μας όλο το χρόνο με 300 χιλιάδες Τούρκους;
(Μ.Κ.) Είναι έτοιμη η Θεσσαλονίκη για αυτό το άνοιγμα;
Θα την ετοιμάσουμε. Αυτή είναι θέση μου και αυτό είναι το όραμα μου. Να γίνει η Θεσσαλονίκη πάλι μία κοινότητα μία πόλη διεθνής, κοσμοπολίτικη που να τη ζηλεύει ο κόσμος. Και μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Έχουμε τον τρόπο…
(Μ.Κ.) Καλή επιτυχία…
Να στε καλά… 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος