Smiley face

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Εκπτώσεις... δημοκρατίας!


Ποια νομίζετε ότι είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή; Η ελευθερία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η αξιοπρέπεια και τα ατομικά δικαιώματα; Ότι κι αν επιλέξετε όλα οδηγούν στο σπουδαίο αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης που πρέπει να παρέχει η... ευνομούμενη πολιτεία στους πολίτες της.

Είναι αυτονόητο ότι όλοι είμαστε αθώοι, όχι έως ότου κάποιος θα μας κατηγορήσει για κάτι, αλλά έως ότου αυτός που μας κατηγορεί θα μπορέσει να αποδείξει ότι είμαστε ένοχοι. Εάν συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, εγώ θα προσθέσω ότι το τεκμήριο αθωότητας, είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί τον σύγχρονο άνθρωπο από τα σκοτάδια του μεσαίωνα.

Κι όμως στον 21ο αιώνα στην Ελληνική Δημοκρατία, υπήρξε ανατροπή της νομικής υπόστασης μας. Με νόμο που προώθησε ο Μπέζας και ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να αποδείξει τη νομιμότητα των χρημάτων του (και την αθωότητά του), και όχι η εφορία την παρανομία και την ενοχή του!

Είναι τέτοιες οι συνθήκες, όπου όλοι είναι εξαγριωμένοι εναντίον της φοροδιαφυγής (δικαιολογημένα), ώστε δεν υπήρξε καμία σθεναρή αντίσταση εναντίον αυτής της «έκπτωσης» δημοκρατίας, ούτε απο ανθρώπους του πνεύματος, ούτε από νομικούς επιστήμονες.

Να φοβούνται άραγε την γενική κατακραυγή του οργι-σμένου όχλου; (τύπου «Ακου τι λέει αυτός, υπερασπίζεται τους φορο-φυγάδες!»).
Όμως πόσο δικαιολογημένη είναι η …υποβάθμιση της δημοκρατίας και του νομικού μας πολιτισμού προκειμένου να πετύχουν αποτελέσματα εναντίον της φοροδιαφυγής; Γιατί – επειδή είναι σωστό να συλληφθούν οι φοροφυγάδες – να θεωρεί ο νόμος (ex lege), ότι όλοι είμαστε φοροφυγάδες που πρέπει να αποδείξουμε την αθωότητά μας;

Η ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης δεν καταστρέφει μόνο την κοινωνία αλλά και κατακρεουργεί τα ατομικά δικαιώματα. Για παράδειγμα οι μαϊμού συντάξεις. Επειδή οι ανίκανοι στα ληξιαρχεία και στο ΙΚΑ, δεν μπορούν να φτιάξουν ένα λογισμικό που να διασταυρώνει τα στοιχεία, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ταλαιπωρήθηκαν για να απογραφούν και να αποδείξουν (ως να ήταν παράνομοι), ότι νόμιμα παίρνουν τις συντάξεις τους.

Το ίδιο συμβαίνει με την εφορία, την απόδοση φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ. Αφού η διοίκηση και τα πληροφοριακά συστήματα έχουν αδυναμία εφαρμογής αυτοματοποιημένων λογισμικών συστημάτων τα οποια να διασταυρώνουν στοιχεία και να εξαλείψουν την φοροδιαφυγή, τι μένει;

Μία έκπτωση δημοκρατίας. Είστε όλοι σας ένοχοι και πρέπει να αποδείξετε την αθωότητά σας.Κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα αλλά θα γίνουμε κράτος… Ταλιμπάν για να απαλλάξουμε τους ανίκανους και ανεπαρκείς ελεγκτές, που πληρώνονται χωρίς έργο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος