Smiley face

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Microsoft -Apple από αποθηκούλες σπιτιών ξεκίνησαν...


Toυ Aris Papachristou (fb)

Όλοι πλέον συμφωνούμε πως, για να μη καταστραφούμε, χρειαζόμαστε αμέσως ανάπτυξη. Πώς θα έρθει, όμως, η ανάπτυξη;

Προφανώς, δεν θα έρθει από το εισαγωγικό εμπόριο. Μήπως, όμως, να την περιμένουμε από τις επενδύσεις των πολυεθνικών; 

Ο Σαμαράς πολύ καλά έκανε και συναντήθηκε με τους επί κεφαλής των Ελληνικών παραρτημάτων μεγάλων πολυεθνικών. Σίγουρα, νέες επενδύσεις τους στην πατρίδα μας, θα αυξήσουν την απασχόληση. 

Όμως, ΔΕΝ είναι αυτός ο δρόμος που θέλουμε. Γιατί; Διότι αν βασισθούμε στις εισαγόμενες επενδύσεις, τότε θα βρεθούμε να ανταγωνιζόμαστε τις χώρες χαμηλού εργατικού κόστους. Αυτός ο ανταγωνισμός θα σπρώχνει συνέχεια το εργατικό κόστος και άρα το βιοτικό επίπεδο προς τα κάτω!

Η λύση είναι μία: Να ενθαρρυνθεί η μικρή επιχειρηματικότητα. Να αρθούν τα φορολογικά, αλλά κυρίως τα διοικητικά εμπόδια που αποτρέπουν τους Έλληνες να εκφράσουν την επιχειρηματικότητά τους σε κάτι άλλο από ένα μικρομάγαζο. 

Πρέπει η γιαγιά που φτιάχνει καταπληκτικό γλυκό κυδώνι να μπορεί να το εμπορευθεί νομίμως χωρίς να μπλέκει στον κυκεώνα των διατάξεων για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που εκτινάσσουν το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση μιας τέτοιας επιχειρήσεως σε πάνω από 30.000€. Το ποσό είναι αστρονομικό για τους πιο πολλούς. Πέρα από αυτό, ακόμα και αν το είχε κάποιος, θα το ρισκάριζε; Και αν τελικώς το γλυκό κυδώνι δεν αρέσει σε τόσον κόσμο;

Πρέπει ο ανήσυχος φοιτητής που έχει μια καλή ιδέα να μπορεί να ξεκινήσει να την υλοποιεί στην αποθήκη του σπιτιού του, νομίμως, χωρίς να μπλέκει με το ΙΚΑ, αλλά κυρίως με τον ΟΑΕΕ. 400€ τον μήνα σκοτώνουν κάθε καλή προσπάθεια στην αρχή της! Να μη ξεχνάμε: στην χώρα των ευκαιριών, τις ΗΠΑ, τόσο η Microsoft όσο και η Apple από αποθηκούλες σπιτιών ξεκίνησαν...

Αυτή η μικρή επιχειρηματικότητα, αν απελευθερωθεί, θα οδηγήσει στην δημιουργία δεκάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων με συνολικό αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μπορούν οιπολυεθνικές... Και δεν χρειάζονται πολλά. Δεν χρειάζονται μειώσεις φόρων. Δύο προϋποθέσεις: μείωση των κανονιστικών απαιτήσεων και εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ για 2-3 χρόνια όταν ξεκινά μία πολύ μικρή επιχείρηση.

Θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Φοβάμαι πώς όχι! Οι πολιτικοί μας δεν έχουν καμιά σχέση με παραγωγή ή καινοτομία. Άντε να είναι δικηγόροι, γιατροί ή εργολάβοι οικοδομών... Από επιχειρηματίες συναναστρέφονται μόνον τους πολύ μεγάλους. Δεν ακούν την κοινωνία... Για αυτό, τόσες δεκαετίες ανάπτυξη σήμαινε γι αυτούς: οικοδομή, εισαγωγικό εμπόριο και Κέντρα Υγείας παντού... Α, ναι, και ΑΕΙ σε κάθε χωριό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος