Smiley face

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Όπλα κι "όπλα"...

Μερικά πράγματα έχουν το συμβολισμό τους. Όπως το να είσαι επαρχιώτης βουλευτής και να κυκλοφορείς με το όπλο στη ζώνη. Μερικοί στο παρελθόν το φορούσαν και κάτω από τη μασχάλη, ώστε να είναι εμφανές στο άπλωμα των χεριών,  στις... "ζεμπεκιές" που χόρευαν στα "σκυλάδικα" ή κατά τον μακαρίτη Γιαννόπουλο "πολιτιστικά κέντρα".  Οι κυρίες, δε,   εντυπωσιάζονταν διότι "έχει και πιστόλι" και είναι βουλευτής και διαθέτει και νόμιμη άδεια...
Οι πολιτικοί  μας λοιπόν εκτός από νομοθέτες κι άλλα, είναι και ...μάγκες.Τόσο μάγκες που περιφέρουν τα κουμπούρια τους μέσα στις αίθουσες του κοινοβουλίου  όπου - υποτίθεται - λειτουργεί ομαλά  η δημοκρατία. Το πόσο προσβάλει τη ιδέα του πολιτεύματος, η ύπαρξη όπλων στο κοινοβούλιο, μπορώ να το περιγράψω με τρία γεγονότα της αρχαίας Ρώμης (Αυτοί οι συμβολισμοί ήταν ιεροί στις αρχαίες δημοκρατίες).
Το πρώτο είναι ο Ρουβίκωνας, ο μικρός ποταμός έξω από τη Ρώμη, στις όχθες του οποίου, υπήρχε  αναρτημένη η πινακίδα πως όποιος τον διέρχεται πρέπει να παραδώσει τα όπλα του!
Το δεύτερο είναι ο τρόπος που δολοφόνησαν (οι συνωμότες του Βρούτου) τον Ιούλιο Καίσαρα.Έκρυψαν τα μαχαίρια μέσα στα φαρδιά ρούχα τους, όμως ο Καίσαρας ήταν άοπλος στην σύγκλητο, όπως ήταν υποχρεωτικό. Αν κρατούσε ένα σπαθί δεν θα κατάφερναν,  όχι 5 αλλά ούτε 50 συνωμότες  να μαχαιρώσουν τον  πολεμιστή που κατέκτησε με την 10η λεγεώνα, ολόκληρη την οικουμένη. (Τι ειρωνεία, αυτός που κατέλυσε την δημοκρατία με τα όπλα (γιατί διάβηκε τον Ρουβίκωνα) σκοτώθηκε γιατί σεβάστηκε τη δημοκρατία και ήταν άοπλος στη σύγκλητο.)
Το τρίτο γεγονός έχει να κάνει με την προσωρινή κατάκτηση της αιώνιας πόλης από τους Γότθους.Έτυχε ο στρατός του Καμήλου να βρίσκεται μακριά από την ανυπεράσπιστη πόλη και  η σύγκλητος μήνυμα στον στρατηγό να επιστρέψει για να τους απελευθερώσει. Πριν όμως ο στρατηγός αντεπιτεθεί,τους ανάγκασε να ψηφίσουν νόμο στην σύγκλητο, που να δίνει την άδεια να εισέλθει στην πόλη ο στρατός για να.... τη σώσει με τα όπλα!
Οι συμβολισμοί αυτοί λοιπόν στην σύγχρονη εποχή της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο κοινοβούλιο έχουν παραμεριστεί λόγω ...μαγκιάς. Μένει τώρα να δούμε στην πράξη τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μειμαράκη να απαντά με τη δική του μαγκιά, αυτή που στην πορεία της πολιτικής του καριέρας ο ίδιος διαφήμισε και πολλοί έχουν παραδεχθεί . 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος