Smiley face

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Θέμα ενέργειας...

Tης Μ. Καραπαναγιωτίδου
 
«Πού να ξέρω αν γιορτάζω,που να ξέρω αν πενθώ,
για καλό και για κακό, μαύρο ρούχο εγώ φορώ»
Στάθης Παχίδης (Άγαμοι Θύται)
 
Αυθυποβολή -σύμφωνα με την ορολογία της ψυχολογίας -είναι η κατάσταση όπου πιστεύουμε τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας. Ετσι μόνο μπορώ να εξηγήσω, αυτό το μαζικό βομβαρδισμό αισιοδοξίας, από ΜΜΕ και κυβερνώντες του τύπου: Τι «βλέπουμε φως στο τούνελ», τι «έχουμε για πρώτη φορά πλεόνασμα», τι «θα επιστρέψουμε στις αγορές το 2014″, τι «επιστρέφει η αισιοδοξία» κτλ κτλ.
 
Στο παιχνίδι, της καλής χαράς, μπήκε και η Κομισιόν με διθυράμβους και ευαρέσκειες «κουστουμάτων», ενώ ΚΑΙ το ΔΝΤ μας δίνει και συγχαρητήρια. Δηλαδή είμαστε στο παρά πέντε, για να βγούμε στους δρόμους, με σημαίες και λάβαρα για να πανηγυρίσουμε το τέλος της κρίσης και δυστυχίας μας.
 
Όμως, πριν μερικές εβδομάδες εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, δεν ήταν που ξεκαθάρισαν στον υφυπουργό οικονομικών ότι με κόστος ενέργειας ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά 50% ακριβότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, όσες επιχειρήσεις άντεξαν ως τώρα,θα καταρρεύσουν μέσα στους επόμενους μήνες;
 
Και είναι λογικό, γιατί το μεγαλύτερο κόστος στη βιομηχανία δεν είναι οι εργατικές αμοιβές, ούτε οι πρώτες ύλες αλλά η …ενέργεια. Πώς θα ανταγωνιστούν οι επιχειρήσεις μας τις Ευρωπαϊκές, όταν πληρώνουν πανάκριβα την ενέργεια, μόνο και μόνο για να εισπράττει το κράτος περισσότερα ώστε να συντηρεί τις προβληματικές ΔΕΚΟ της ενέργειας;
 
Πόσο ακόμα η …αγελάδα της βιομηχανίας θα κατεβάζει γάλα, χωρίς να τρώει χορτάρι; Παραδοσιακές βιομηχανίες 70 και 80 ετών, τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, κ.α. παραπαίουν βυθισμένες στα χρέη.
 
Η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου πέρασε στην ιστορία ως αποβιομηχανοποίηση της χώρας μέσω κρατικοποιήσεων. Η σημερινή πολιτική διεκδικεί τη θέση της, ως αποβιομηχανοποίηση μέσω υψηλού κόστους ενέργειας; Και μεταξύ μας, χωρίς παραγωγικές μονάδες, τζάμπα προσπαθούν να μας αυθυποβάλλουν σε μαζική υστερία αισιοδοξίας για το μέλλον. Καμία ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει όταν οι Ελληνες επιχειρηματίες πληρώνουν 50% ακριβότερα το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα λόγω φόρων.
 
Σε αντίθεση με τις αισιόδοξες φανφάρες που μας κατακλύζουν τον τελευταίο καιρό, άκουσα τις δηλώσεις του μέχρι πρόσφατα αντιπροέδρου της MOODY’S Κρίστοφερ Μαχόνι ότι «το σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα είναι να πεθάνει της πείνας, όπως η Ρουμανία τη δεκαετία του 80″ ! Κάτι τέτοιες δηλώσεις τις θεωρώ ειλικρινείς και τις λαμβάνω τοις μετρητοίς, όταν γίνονται από «πρώην» – που βγήκαν από το παιχνίδι – και έχουν την ευχέρεια της αλήθειας.
 
Αφού λοιπόν θα πεινάσουμε δεν πειράζει να μας ταΐσουν λίγη αισιοδοξία. Τζάμπα είναι…

Αναδημοσίευση απο karfitsa

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος