Smiley face

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Το κόμμα εξουσίας με τις αναρχικές ιδέες...

Την εποχή του ψυχρού πολέμου, το 1948, όταν ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι είχε ξεκινήσει μέσω της βουλής των αντιπροσώπων, ένα αδυσώπητο ...αντικομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών -που έφτασε στα όρια της υστερίας- κάποιοι φωστήρες "επιστήμονες" έκαναν μερικά γελοία πειράματα. Αντικείμενο της μελέτης τους ήταν ο ...οργανισμός των κομμουνιστών, γιατί ισχυρίζονταν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν μολυνθεί από μικρόβιο! Αν είναι δυνατόν!  Έτσι έψαχναν στα μικροβιολογικά εργαστήρια να βρουν την αιτία που ευθύνονταν για αυτή την... ιδεολογία! Το μικρόβιο του κομμουνισμού! Σήμερα, χωρίς τις γελοιότητες του παρελθόντος, προσπαθώ με την κοινή λογική, να ερμηνεύσω και να καταλάβω πού και πώς βρέθηκαν ...δύο εκατομμύρια κομμουνιστές στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν μία ξεπερασμένη ιδεολογία που καταποντίστηκε στην ιστορική πραγματικότητα και τα εγκλήματα του Τσαουσέσκο, του Χόνεκερ, του Ζιβκωφ, του Γιαρουζέλσκι και πιο πριν του Στάλιν, του Μπέρια και του Γεζόφ, της KGB, της Στάζι και των κολασμένων στρατοπέδων συγκέντρωσης γκούλαγκ, να αναβιώνει ως ...ιδεολογία σε μια Ευρωπαϊκή χώρα το 2013!!!

Για όσους διάβασαν την συνεδριακή διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα να σκέφθηκαν ο,τι κι εγώ. Το κόμμα αυτό είναι ένα ... κομμουνιστικό κόμμα "παλαιού τύπου" με αρκετά στοιχεία αναρχισμού και μενσεβικικού χαρακτήρα Σοβιέτ. (Οι μενσεβίκοι ήταν μειονότητα σε σχέση με τους μπολσεβίκους στα Σοβιέτ και αργότερα εξολοθρεύτηκαν από τους συντρόφους τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί ακριβώς τις απόψεις τους). Κατά την άποψη μου η διακήρυξη του συνεδρίου είναι ένα κείμενο μίσους και προαναγγελίας ...κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, πασπαλισμένου με ιδεολογικές "ξεπεσμένες μπαρούφες" και συνταγές ...αναρχοκομμουνισμού 

Στη θέση 7 της διακήρυξης λέει ότι " θα κοινωνικοποιήσει τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις και θα επιβάλλει το κρατικό μονοπώλιο στο εξωτερικό εμπόριο"!
Λίγο πιο πάνω οτι "η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό φυσικό και ορυκτό πλούτο"!  (Σκεφτείτε, τόλμησε ποτέ κανείς να εξορύξει κάτι στη χώρα, χωρίς να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά, αυτό δεν εμποδίζει τα μέλη του να επικαλούνται την ύπαρξη του ορυκτού πλούτου!)

Στη θέση 8 τα βάζει με τους επιχειρηματίες, το στρατό και την εκκλησία. Προτείνει δημεύσεις, κρατικοποιήσεις και υποχρεωτική κοινωνική εργασία για τους κληρικούς!
Επισημαίνει ότι για όλα φταίνε "οι καπιταλιστικές σπατάλες" και εξαγγέλλει την περίφημη διαγραφή του χρέους.

Στο 8ε καταργείται η ιδιωτική παιδεία και απαλλοτριώνονται οι ιδιωτικές εταιρίες υπηρεσιών υγείας.

Στο 8ζ και 8η αναφέρει για μια πανίσχυρη  "Πανελλαδική Επιτροπή Εργατικού Ελέγχου" δηλαδή ...Σοβιέτ!

Στο 8θ δηλώνει πώς τις κρατικές επιχειρήσεις θα κυβερνούν "οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων", αυτό είναι ακόμη πιο περίπλοκο. Δεν υποδηλώνει απλά πως οι συνδικαλιστές θα αναλάβουν θεσμικά πλέον την διοίκηση των δημευμένων επιχειρήσεων, αλλά τέτοιου είδους επιτροπές εκπληρώνουν τις αναρχικές θεωρίες του κατακερματισμού της εξουσίας (Μπακούνιν, Μαλατέστα, Κροπότκιν).

Η πιο ενδιαφέρουσα θέση είναι η 9 όπου τιτλοφορείται  "Για ένα νέο σοσιαλιστικό Σύνταγμα- για μια νέα εξουσία" Η σημερινή δημοκρατία- κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι αστική και πρέπει να αντικατασταθεί από τη σοσιαλιστική. "Η επαναστατική σοσιαλιστική κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τον αστικό κρατικό μηχανισμό και να επανιδρύσει την εξουσία των εργαζομένων"  

Και πώς η επαναστατική σοσιαλιστική κυβέρνηση θα τα πετύχει όλα αυτά;

α) θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα μετατρέψει το πολίτευμα σε  "εργατική σοσιαλιστική δημοκρατία"! Επίσης για να καταλάβουν όλοι τον ολοκληρωτισμό και να μην έχουν ψευδαισθήσεις μιλούν για  "συγχώνευση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας σε ένα εκλεγμένο και ανακλητό ανώτερο συμβούλιο των εργαζομένων". Εμείς ...νομοθετούμε εμείς ...εφαρμόζουμε τους δικούς μας νόμους! Συνεχίζει από τη μιά, κομμουνιστικός συγκεντρωτισμός και από την άλλη σε παραλήρημα αναρχικής διακυβέρνησης με λαϊκά συμβούλια εκπροσώπων των συνοικιών και επιτροπές βιομηχανικών εργατών.  Εδώ αναδεικνύεται η πολυσυλλεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Μένουν ικανοποιημένοι οι συγκεντρωτικοί κομμουνιστές και ταυτόχρονα οι κατακερματισμένοι αναρχικοί των συνιστωσών. Από τη μιά πανίσχυρη κεντρική εξουσία με συγχωνευμένη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία αλλά ταυτόχρονα (οξύμωρο), εκπρόσωποι στις λαϊκές γειτονιές,καθοδηγητικές επιτροπές διάσπαρτες σε μικρές περιοχές κτλ.

β) Στο στρατό επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση "Οι εκλεγμένες και ανακλητές επιτροπές στρατιωτών και κατώτερων αξιωματικών (!) πρέπει να αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μονάδα". Και κάτι που προσφέρει άφθονο ...γέλιο αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει πόσο ανεύθυνοι είναι οι συντάκτες αυτού του κειμένου "Εκλογή και ανάκληση όλων των αξιωματικών από τους στρατιώτες"! Στις πρώτες βδομάδες διακυβέρνησης από τα Σοβιέτ στη Ρωσία, ο Λένιν κατάλαβε ότι δεν είναι δυνατόν οι στρατηγοί να παίρνουν εντολές από τους στρατιώτες και διέταξε τον Τρότσκι να καταργήσει το μέτρο. Τότε οι αναρχικοί ναύτες των θωρηκτών (Σεβαστούπολη και Πετροπαβλόβσκ)... επαναστάτησαν για να συντριβούν στην Κρονστάνδη. (Προφανώς αυτή η αναφορά της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για τους ...φαντάρους που κάνουν κουμάντο στους αξιωματικούς τους, έγινε για να ικανοποιήσει τα αναρχικά αισθήματα κάποιας συνιστώσας (!)

Στη θέση 10 δηλώνει διεθνιστικές πολιτικές και αφήνει να εννοηθεί πώς το εθνικό συμφέρον είναι ...ουτοπία και πως εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο από το έθνος τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο διεθνισμός. Δεν είχα καμία αμφιβολία περί αυτού και δεν σχολιάζω περαιτέρω γιατί θα ανακατέψω ιστορικά γεγονότα από τον εμφύλιο. Εκείνο όμως που ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ είναι "Η εφαρμογή του προγράμματος ανατροπής του καπιταλισμού συνεπάγεται αυτονόητα τη σύγκρουση με την καπιταλιστική ΕΕ και τους θεσμούς της και αναπόφευκτα την έξοδο από αυτή"!  Άρα πρέπει να σταματήσει πλέον η φιλολογία περί διγλωσσίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την έξοδο από το ευρώ. Μέχρι τώρα είχα μείνει με την εντύπωση ότι άλλοι ήθελαν το ευρώ (Δραγασάκης) και κάποιοι ακολουθούσαν τις απόψεις του Λαφαζάνη για έξοδο. Μετά από την συνεδριακή διακήρυξη και το κείμενο που υπέγραψαν και αποδέχτηκαν όλοι, επαγγέλλονται την έξοδο από την ΕΕ και κατά συνέπεια από το Ευρωπαϊκό νόμισμα.

Είμαι σίγουρη ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουν τις θέσεις του κόμματος που ψηφίζουν (Κάτι ανάλογο συμβαίνει στα περισσότερα κόμματα...εξουσίας, δυστυχώς) Ελάχιστοι θα μπουν στον κόπο να διαβάσουν το κείμενο της ιδρυτικής συνεδριακής διακήρυξης. Oι περισσότεροι αγνοούν την ιδεολογία του και άλλοι συγκρίνουν τον συμπαθητικό νεαρό Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε "έξω από την ΕΟΚ και ΝΑΤΟ" και τελικά... άλλα έπραξε.Έτσι καθησυχάζουν και υποτιμούν την περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το κόμμα αυτό τάζει δημεύσεις, αλλαγή πολιτεύματος και εχθρεύεται απροκάλυπτα την αστική δημοκρατία (την δική μας δημοκρατία) Εάν μερικοί, εκτιμούν ότι τέτοιου είδους διακηρύξεις είναι εξωπραγματικές είναι γελασμένοι. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση -και εφαρμόσει τα μισά απ αυτά του συνεδρίου του -είμαι πεπεισμένη οτι θα επιχειρήσει να καταστρέψει τη χώρα μέσω ενός... προγράμματος διακυβέρνησης τύπου ανατολικού μπλοκ και επικίνδυνων αυτοσχεδιασμών των συνιστωσών του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος