Smiley face

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

"Κάθε χωριό και γυμναστήριο..."


Το ότι ήταν άκαιρη και άστοχη η δήλωση Βορίδη το θεωρώ δεδομένο. Άλλωστε εχουν δίκιο όσοι λένε "Δεν είναι δυνατόν να αναμοχλεύεις την πολιτική ιστορία προηγούμενων δεκαετιών για να αποδώσεις ευθύνες, την στιγμή που συνεργάζεσαι (με τους πολιτικούς απογόνους του ...Παπανδρεισμού), και να ξύνεις ...παλιές πληγές".

Είναι σαν ο καπετάνιος -εν μέσω φουρτούνας- αντί να έχει το μυαλό του στο πηδάλιο,να καταριέται το ναυπηγό του σκάφους - που το κατασκεύασε πριν από δεκαετίες. Και να σημειωθεί τα λέω αυτά, ενώ επί της ουσίας συμφωνώ με την άποψη Βορίδη που λέει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ευθύνεται για τα περισσότερα από τα δεινά της μεταπολιτευτικής μας εποχής!

Όμως, αν ο κ. Βορίδης ή κι άλλοι πολιτικοί - μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο της διακομματικής συνεργασίας - δεσμεύονται από το "εφικτό" και την ευγενική (και απαραίτητη) λήθη,  αυτό δεν ισχύει για τους υπόλοιπους που - όσο να πεις - είμαστε πιο απελευθερωμένοι από τέτοιες δεσμεύσεις.
Γι αυτό και (φυσικά) θα καταφερθώ για ακόμη μία φορά, ενάντια στο κράτος - ΠΑΣΟΚ ! Κι αυτό όχι γιατί το μεγαλύτερο λάθος του(ς) ήταν η αποβιομηχανοποίηση, οι μεγάλες κρατικοποιήσεις, η γιγάντωση τών ΔΕΚΟ, η συρρίκνωση των δομών παραγωγής, αλλά γιατί εγκαθίδρυσε ή εμπέδωσε στην κουλτούρα (νοοτροπία - ψυχολογία) του Ελληνα τον κρατισμό και τη... δημοσιοϋπαλληλικότητα.

Και για να μην ταυτιστώ πλήρως με τον κ. Βορίδη -που οπως είπα είναι άκαιρος - θα επικαιροποιήσω τη θέση μου.

Μόλις χθες διέρρευσαν από τα υπουργείο παιδείας σχέδια για τη μετακίνηση χιλιάδων... γυμναστών που είναι υπεράριθμοι στην εκπαίδευση και κατά την αποψη μου, το αποτέλεσμα μιας ακόμη λανθασμένης πολιτικής του Παπανδρεισμού .

Τη δεκαετία του 80*, είχαν μπουκώσει τις ακαδημίες φυσικής αγωγής, που τους υπόσχονταν λαμπρό μέλλον στο δημόσιο ως καθηγητές και μάλιστα για να τους διορίσουν όλους τους έστελναν μέχρι και στα... δημοτικά! Για να μοιραστούν, δε, οι οργανικές θέσεις και να βολευτούν είχαν φθάσει στο σημείο μερικοί από αυτούς να εργάζονται εννιά ώρες την εβδομάδα! Ως ενα σημείο, ηταν ...λογικό οι νέοι της εποχής Ανδρέα Παπανδρέου να δουν στα σορτσάκια και τα τότε...σπορτέξ παπούτσια το σίγουρο μέλλον τους! (Άλλο αν σήμερα ειναι ανεργοι και επι της ουσίας επαγγελματικά ανειδίκευτοι).

Η κατεύθυνση που έδινε η πολιτική Παπανδρέου και υιοθέτησε και η δεξιά διακυβέρνηση (δυστυχώς) ήταν το βόλεμα στο δημόσιο για ψηφοθηρία. Έτσι οι τότε νέοι και σημερινοί 45ρηδες και 50ρηδες δεν έμαθαν να καλλιεργούν τη γη ,ούτε "να δουλεύουν τη θάλασσα", ούτε να βγάζουν το ψωμί τους με το κατσαβίδι ,τον τόρνο, την παραγωγή, το εμπόριο τη βιομηχανία...

Τώρα όμως είναι αργά για δάκρυα ή έστω νωρίς για απολογισμούς κε Βορίδη. Αυτό το έργο θα το αναλάβουν οι ιστορικοί του μέλλοντος και όχι οι πολιτικοί του παρόντος οι οποιοι και συνεργάζονται σε νόμους και σε κρίσεις. Και να είστε σίγουρος ότι θα είναι αμερόληπτοι και σκληροί, για όλους. Γι αυτούς που τα έκαναν και γι αυτούς που τα δέχθηκαν ή να ανέχθηκαν...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος