Smiley face

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Εποχές για πρίγκιπες...


Είχε πει κάποτε ο Φαρούκ (Farouk)  της Αιγύπτου ότι στο τέλος του 20 αιώνα θα έχουν μείνει πέντε βασιλιάδες. Ο Ρήγας σπαθί, ο Ρήγας καρό, ο Ρήγας μπαστούνι, ο Ρήγας κούπα και ο βασιλιάς της Αγγλίας! Έτσι, ο νέος πρίγκιπας της Μεγάλης Βρετανίας - που ήρθε πρόσφατα στον κόσμο - έχει αρκετές πιθανότητες να... βασιλέψει! Ο δε Βασιλιάς Φαρούχ (που είχε προαναγγείλει και τη δική του πτώση) είχε δίκιο στην πρόβλεψή του.  Οι Εγγλέζοι θα παραμένουν πάντοτε προσκολλημένοι στις παραδόσεις τους και στην πριγκιπική γενιά, αλλά επειδή  δεν διαβάζω λεπτομέρειες αυτής της γενιάς, θα σας πω,  από πού κρατά η σκούφια του νέου πρίγκιπα, να ναι γερό, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου, με ή χωρίς πριγκιπικούς τίτλους.

Από το σόι του παππού του γεννήτορα της οικογένειάς του ήταν ο πρίγκιπας της Ελλάδας Ανδρέας. Η Ελλάδα τον τίμησε με τα υψηλότερα αξιώματα και με το βαθμό του υποστράτηγου ως επιτελάρχη του Β´ Σώματος Στρατού στην Μικρασιατική εκστρατεία. Αυτός όμως αρνήθηκε να εκτελέσει εντολές του στρατηγού Παπούλια, εγκατέλειψε τη θέση του αποσύροντας το Β´ ΣΣ και προσφέροντας στους Τούρκους την κρισιμότερη στιγμή -στον Σαγγάριο- μία ανέλπιστη νίκη που αργότερα μετατράπηκε σε καταστροφή της χώρας μας!

Ο... προδότης πρίγκιπας Ανδρέας δικάστηκε μετά την επανάσταση του 1922 και καταδικάστηκε σε έκπτωση από το βαθμό του και ισόβια εξορία. Δεν καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τους έξι στο Γουδί, γιατί ο στρατηγός Πάγκαλος προτίμησε να τον ανταλλάξει στους Άγγλους με ένα καράβι όπλα. Μέχρι το τέλος της ζωής του ΔΕΝ σταμάτησε να καταριέται την Ελλάδα να εύχεται την καταστροφή της και να υποστηρίζει τον Κεμάλ Ατατούρκ. Ο γιος του Φίλιππος που γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921, είναι σήμερα με τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου, σύζυγος της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ.

Ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος που ήταν μέγας καλαμπουρτζής είχε ψυχολογήσει καλά τους Άγγλους στο CITY που ήθελαν τίτλους και στέμματα. Τους πουλούσε λοιπόν  "φούμαρα"  ότι η γενιά του προέρχεται από τον ναύαρχο του Μ. Αλεξάνδρου τον Νέαρχο - απο εκεί και  το όνομά του Νιάρχος (Μαθιόπουλος- βιογραφία Νιάρχου). Έως ότου ανακαλύψουν το ψέμα οι Εγγλέζοι έτρεμαν μπροστά του με δέος και τον... προσκυνούσαν!

Ας είναι καλά λοιπόν το νεογέννητο παιδάκι και να το χαίρονται οι γονείς του. Κάπου όμως σε άλλες μεριές της γης, γεννήθηκαν παιδάκια χωρίς πριγκιπικούς τίτλους. Μπορεί σε μια καλύβα στην Ινδονησία, σε μια σκοτεινή σπηλιά στο Νεπάλ, σε ένα φτωχό χωριό στη σαβάνα της Αφρικής, μέσα σε μια παγωμένη σκηνή στην τούνδρα του Καυκάσου. Κάποια από αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν ταυτόχρονα με τον πρίγκιπα, θα διαπρέψουν στις επιστήμες και την τεχνολογία.  Οπως ο Εντισον που καταγόταν από φτωχή οικογένεια και ο Στιβ Τζόμπς που ήταν παιδί φτωχών μεταναστών από τη Συρία.

Αυτά τα παιδιά -που δεν απασχολούν τον παγκόσμιο τύπο - μπορεί να προσφέρουν επιτεύγματα τεχνολογίας και ιατρικής, κάνοντας καλύτερη τη  ζωή και απαλύνοντας τον ανθρώπινο πόνο. Θα ανατραφούν χωρίς πριγκιπικές τιμές και λαμπρές τελετές σε παλάτια με αυλικούς και υπηρέτες.
Σε αυτά τα φτωχά παιδιά που θα διαπρέψουν στο μέλλον, η ανθρωπότητα πρέπει να γονατίσει - γιατί μεταξύ μας - είναι οι αληθινοί πρίγκιπες και μάλιστα χωρίς πολλές πολλές φανφάρες και ...κορώνες!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος