Smiley face

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Αμυντική βιομηχανία ...παραδομένη!

Τον προηγούμενο αιώνα δεν υπήρξε πολεμική σύρραξη, όπου η Ελλάδα να μην έχει πάρει μέρος! Πολεμήσαμε - εκτός από την Μικρασιατική εκστρατεία - σε δύο Βαλκανικούς και σε δύο παγκόσμιους πολέμους! Ολόκληρες γενιές εξοικειώθηκαν στα ...όπλα - επί δεκαετίες - κι αυτό θα περίμενε κανείς να είναι απο μόνο του μία "προίκα",  μία "τεχνολογική κουλτούρα" στα οπλικά συστήματα η οποία θα δημιουργούσε στη συνέχεια μια ανθηρή παραγωγή για να συμβάλλει στην εθνική οικονομία.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, όχι γιατί τα προϊόντα του κλάδου που κατασκευάζονται στη χώρα μας δεν είναι ποιοτικά  (άλλωστε εξάγονται σε όλο τον κόσμο!!!) αλλά γιατί οι εταιρείες (ΔΕΚΟ) είναι οικονομικά κατεστραμμένες λόγω υπεράριθμου διοικητικού προσωπικού το οποίο - φυσικά -  διορίστηκε με πελατειακά κριτήρια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ


Σήμερα έχουμε:

1) Την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ( ΕΑΒ)
2) Την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ( ΕΛΒΟ) που συγχωνεύτηκε με την "εθνικοποιημένη" ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ το 1987.
3) Την "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα" (ΕΑΣ) που συγχωνεύτηκε το 1982 με την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ).

Αν και υπάρχει ένας σοβαρός και σπουδαίος πυρήνας από εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανολόγους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ηλεκτρονικούς) το οποίο κατά καιρούς έχει αναπτύξει τεχνολογικά ...θαύματα σε παγκόσμια κλίμακα - και παρόλο που τα προϊόντα αυτών των εταιριών βαθμολογούνται με άριστα στις αξιολογήσεις - η οικονομική τους κατάσταση είναι ...απελπιστική και τα χρέη τους γιγαντωμένα με θαλασσοδάνεια προκειμένου να συντηρούν το πελατειακό κράτος.


Η ΕΛΒΟ ενώ εισέπραξε το 2012 από τους πελάτες της 10 εκ. πλήρωσε 12 εκ στους υπαλλήλους της 9,5 εκ. σε προμηθευτές, 

3 εκ. για τόκους και 13 εκ. για αποπληρωμή κεφαλαίων δανείων.

Η ΕΑΒ εισέπραξε το 2011 από πελάτες 91 εκ. και κατέβαλε 64 εκ. στους υπαλλήλους της, 34 εκ. σε τόκους δανείων και 134 εκ. για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.


Να σημειωθεί ότι έχει 600 εκ. λοιπά χρέη και αρνητικά ίδια κεφάλαια 276 εκ. όταν ο  "μέτοχος"  δηλαδή το... δημόσιο και οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει ήδη 1 δις!!!


Η ΕΑΣ (στοιχεία του 2009 διότι δεν βρήκα άλλα!), είχε εκείνη τη χρονιά πωλήσεις 58 εκ.  έξοδα μισθοδοσίας 83 εκ. δηλαδή περίπου 3 φορές της πωλήσεις της! Ενώ το συνολικό ποσό των δανείων της είναι 874 εκ (!!!) δηλαδή το δεκαπενταπλάσιο του τζίρου της!


Γιατί τα πράγματα πήγαν στραβά στην αμυντική βιομηχανία; Για τους ίδιους λόγους που είναι όλες οι ΔΕΚΟ ζημιογόνες και προβληματικές. Εάν για παράδειγμα μία επιχείρηση ενώ πουλάει όλα τα εμπορεύματα που παράγει σε καλές τιμές και  "μπαίνει μέσα" τότε δεν φταίει το προϊόν ούτε η παραγωγή του! 


Στην προκειμένη περίπτωση αιτία είναι το μισθολογικό κόστος των υπεράριθμων- και μάλιστα όχι των τεχνικών αλλά των διοικητικών- υπαλλήλων. Όμως έχει νόημα να διατηρείς μία επιχείρηση που μοσχοπουλάει τα υλικά της αλλά παρόλα αυτά "δεν βγαίνει" γιατί τα έξοδά της είναι περισσότερα από τα έσοδα της;


Αυτοί που διαχειρίζονται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δεν συμβαδίζουν με τέτοιους είδους ...λογικές της αγοράς. Κατασπατάλησαν σε διορισμούς τα έσοδα από τη βαριά αμυντική βιομηχανία, τη φόρτωσαν με χρέη και δάνεια απεμπολώντας την τεχνολογική ικανότητα της χώρας σε έναν κλάδο που δικαιούται ηγετική θέση...


http://www.karfitsa.gr/2013/08/03/o-afoplismos-tis-amyntikis-mas-viomix/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος