Smiley face

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ζωή για τους μισούς...

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης ακούστηκαν φωνές, γκρίνιες και προβλέψεις ότι «η  χώρα μας Βαλκανοποιείται”  και ότι θα μας  “ μετατρέψουν σε Βουλγαρία”. Η φτωχοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας μας όμως, δεν ταιριάζει ούτε δείχνει να ακολουθεί το Βαλκανικό μοντέλο …εξαθλίωσης στο οποίο βρίσκονται καθηλωμένοι οι γείτονές μας, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Σε αυτές τις χώρες περίπου το 90% του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας,     το 7-8% είναι η μεσαία τάξη και το 2-3% είναι ολιγάρχες και μεγιστάνες.  

Διαφορετικό φαινεται να είναι το μοντέλο οικονομίας με το οποίο  η χώρα μας, θα ταυτιστεί τα επόμενα χρόνια, είτε γιατί οι συγκυρίες μας οδηγούν εκεί, είτε γιατί υπάρχει σχέδιο πρός αυτή την κατεύθυνση ( διαλέγεται εσείς από τις δύο απόψεις). Νομίζω λοιπόν πώς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ...Λατινοποίηση του επιπέδου ζωής μας, όπως ακριβώς στις χώρες της λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Κολομβία, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη), όπου το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι η οικονομία του ...50%.

Δηλαδή οι μισοί κάτοικοι έχουν εργασία, ασχολούνται με παραγωγή εμπόριο και υπηρεσίες και διατηρούν ένα επίπεδο αξιοπρέπειας στην ζωή τους, ενώ το υπόλοιπο μισό είναι άνεργοι, κατοικούν σε «φαβέλες» ( παραγκουπόλεις)  και βιοπορίζονται από συσσίτια και φιλανθρωπίες.

Με την ανεργία στο 27,6% και εκατοντάδες χιλιάδες κλειστές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -οι οποίες δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν ξανά-  το μόνο που μένει είναι να εξηγήσουμε γιατί ως τώρα δεν εμφανίστηκαν τα χαρακτηριστικά της... Λατινοποίησης. 

Η εξήγηση, δεν μπορεί να είναι, παρά  η αρωγή που προσφέρει  - ακόμη - η ελληνική οικογένεια στα μέλη της. Συνταξιούχοι γονείς πληρώνουν τα έξοδα των παιδιών και συγγενείς φροντίζουν άνεργους. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές γιατί εξαντλούνται οι αντοχές της κοινωνίας.

Το άλλο 50% της οικονομίας που παραμένει ενεργό ισχυροποιείται, εφόσον αυτό καταναλώνει αυτό παράγει και ενεργοποιείται στον κύκλο του. Είναι όπως ακριβώς ο ανθρώπινος οργανισμός που για να αντιμετωπίσει το ψύχος... σταματά να στέλνει αίμα στα άκρα του σώματος ώστε να διατηρήσει την θερμοκρασία στα ζωτικά όργανα...

Όμως και τα άκρα πρέπει να τα προσέξουμε, αργά ή γρήγορα...
http://www.karfitsa.gr/2013/10/13/i-oikonomia-toy-50/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος