Smiley face

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Φαύλος κύκλος...

MELINA KAR
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

Αν κάνουμε μία συνοπτική αποτίμηση των χρόνων της κρίσης (δηλαδή από το 2009 που βρισκόμαστε σε ύφεση) θα διαπιστώσουμε πως… τίποτα δεν έχει αλλάξει σε επίπεδο δομών, διοίκησης και νοοτροπίας!
Όλα αυτά τα χρόνια:
-η ανεργία σκαρφάλωσε στο …30%
-η μεσαία τάξη συνεχίζει να πτωχεύει
-τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους εξοντωτικούς φόρους
-οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, όμως τα αίτια που μας οδήγησαν στη δυσμενή και τραγική – για ορισμένους – θέση δεν καταπολεμούνται!
Η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας, η εξαφάνιση των μικρομεσαίων συνοικιακών επιχειρήσεων, οι στρατιές των ανέργων, οι οικογένειες που κρυώνουν, τα σπίτια που δεν έχουν ρεύμα,το κύμα των νεόπτωχων, τα συσσωρευμένα χρέη στις τράπεζες, τα δυστυχισμένα νιάτα που δεν έχουν δουλειά και μέλλον. Γιατί έγιναν όλα αυτά; Ποιο το αντιστάθμισμα και ποιο το νόημα αυτών των θυσιών;
-Η γραφειοκρατία παραμένει η ίδια και απαράλλαχτη, για να μην πω και χειρότερη.
-Η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να εργάζεται …χειροκίνητα στους ρυθμούς της προ κρίσης εποχής.
-Τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΤΑΧΙS κατέρρευσαν και οι εφαρμογές τους (ηλεκτρονική σύνδεση ταμειακών κτλ) έμειναν λόγω ανικανότητας …σχέδια επί χάρτου.
-Την ίδια στιγμή, τυχαία μάθαμε ότι τα ληξιαρχεία δεν είχαν σύνδεση με το ΙΚΑ (απάτη του ΙΚΑ Καλλιθέας και ψεύτικες συντάξεις). Τυχαία μάθαμε ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διορίστηκαν με πλαστά πτυχία, αλλά τρόπος για να ελεγχθούν άμεσα και γρήγορα, ακόμη δεν βρέθηκε. (Είναι τόσο δύσκολο φαίνεται να επεξεργαστούν (ή μήπως δεν είναι;) οι υπολογιστές τα σχετικά στοιχεία)
-Οι προνομιούχοι των 150 ΔΕΚΟ εξακολουθούν να αμείβονται με παχυλούς μισθούς κατά -παράβαση του νόμου περί ενιαίου μισθολογίου.
-Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έγιναν
-Δημόσιοι οργανισμοί που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας ούτε καταργήθηκαν ούτε συγχωνεύθηκαν!
-Οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να λαμβάνουν τα διευθυντικά επιδόματα γιατί είναι διευθυντές υπηρεσιών με… έναν υπάλληλο.
-Προνόμια,επιδόματα,αργομισθίες δεν καταργήθηκαν
-Δίνουν σε παλιννοστούντες επιδόματα ενώ έχουν περάσει …23 χρόνια από τότε που ήρθαν στη χώρα.
-Εξακολουθούν να δίνουν συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες και σε υγιέστατους 55αρηδες.
-Τρένα του ΟΣΕ ταξιδεύουν σε ζημιογόνα δρομολόγια με 10 και 20 επιβάτες ενώ τα νησιά δεν έχουν μαρίνες.
-Τα καρτέλ των πολυεθνικών εξακολουθούν να λυμαίνονται τα σούπερ μάρκετ και να κρατούν υψηλές τις τιμές!
-Δύο χρόνια πολεμούν να κατασκευάσουν ένα σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων και δεν το κατάφεραν. Στο μεταξύ το λαθρεμπόριο ανθεί.
-Τα πανεπιστήμια παραμένει το προσωπικό «φέουδο» των διοικητικών υπαλλήλων που θυσιάζουν υπέρ των συμφερόντων τους, τα εξάμηνα των φοιτητών, ενώ οι καθηγητές έχουν στήσει εδώ και χρόνια …οικογενειοκρατία, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
-Η λίστα Λαγκάρτ δεν αξιοποιήθηκε και δεν απόδωσε ούτε ένα ευρώ, γιατί οι προνομιούχοι σε αυτό το κράτος θα είναι πάντα στο απυρόβλητο.
-Τα δικαστήρια εξακολουθούν να αποδίδουν δικαιοσύνη μετά από… χρόνια.
-Οι ουρές στις εφορίες είναι μακριές και το επίπεδο παροχής υγείας στα νοσοκομεία τριτοκοσμικό
- Σε δε υπουργείο εξακολουθεί να υπάρχει:
-η  Γενική Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-η  Διεύθυνση Οργάνωσης και λειτουργίας ΟΤΑ
-η  Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής πολιτικής ΟΤΑ 
-η Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
(Προσοχή: είναι διαφορετική  η Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ , με τη Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης!)
Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά,  για κορυφωθεί ο …εμπαιγμός ζει και βασιλεύει και η … Διεύθυνση Οργάνωσης και Απλούστευσης Διαδικασιών!
Αυτά έμαθαν και διδάχτηκαν οι κυβερνώντες από την κρίση και τη δυστυχία του λαού;  Προτίμησαν να καταστρέψουν τον ιδιωτικό τομέα, να εκμηδενίσουν τις αξίες των ακινήτων, να καταπλακώσουν την επιχειρηματικότητα με φόρους, να δημιουργήσουν …δύο εκατομμύρια ανέργους, αλλά να μην καταργήσουν άχρηστους οργανισμούς;;;
Όσο για το θετικό αποτέλεσμα, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού  (που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές και θα γυρίσει τη ψυχολογία για να βγούμε στις αγορές με χαμηλά επιτόκια) ένα έχω να πω:
Αν δεν αλλάξει όμως η νοοτροπία μας και δεν ξεχάσουμε τον  κρατισμό, τη λαμογιά, το βόλεμα, το ρουσφέτι, ακόμη κι αν απεγκλωβιστούμε από το μνημόνιο και καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές, όσα …δανεικά και να  μας δώσουν, τόσους …νέους φορείς και οργανισμούς {τύπου ΟΤΑ} θα δημιουργήσουμε  και άλλους τόσους δημοσίους υπαλλήλους θα προσλάβουμε , ξεκινώντας ένα  νέο φαύλο κύκλο που θα διατηρήσει ατόφιες τις γενεσιουργές  αιτίες τις κακοδαιμονίας μας…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος