Smiley face

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

"Γουρούνι στο σακί"

Όλοι μιλούν για τους προγραμματισμένους -από τρόικα και κυβέρνηση- πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης ή "δευτερεύουσας" κατοικίας. Γίνονται δε διαρκώς συζητήσεις στη βουλή και στα ΜΜΕ για την ενδεδειγμένη προστασία αδυνάτων, δανειοληπτών και ανέργων. Κανείς όμως δεν έθεσε την ατζέντα στη σπουδαιότερη παράμετρο της η οποία είναι μία και μοναδική: Ποιος θα πάει να "χτυπήσει" στα ειρηνοδικεία κατά τη διαδικασία πλειστηριασμού, ακίνητα στην αντικειμενική αξία, όταν αυτή υπολείπεται... 40 και 50% της εμπορικής; Γιατί ο νόμος είναι σαφής: τα ακίνητα (βγαίνουν στο σφυρί ΜΟΝΟ με τιμή εκκίνησης την αντικειμενική αξία τους! 

Δηλαδή ψάχνουν για ...κορόιδα που θα αγοράσουν ακίνητο κατασχεμένο στην αντικειμενική αξία, όταν ακριβώς το ίδιο πωλείται -  αν και δεν υπάρχουν αγοραστές - στη μισή τιμή που είναι πλέον η εμπορική; Και μάλιστα ο πλειοδότης αγοράζει ..."γουρούνι στο σακί", γιατί δεν έχει δικαίωμα να μπει μέσα στο διαμέρισμα για να το εκτιμήσει αναλόγως (ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν ή όχι ζημιές, χρήζει επισκευών κτλ) γιατί το απαγορεύει ο νόμος! Ο υποψήφιος αγοραστής, μπορεί να το δει ή να λάβει γνώση ΜΟΝΟ από περιγραφές του προγράμματος πλειστηριασμών του δικαστικού επιμελητή. Ενώ αυτό που πωλείται στη μισή τιμή, στην ελεύθερη αγορά, το επισκέπτεται με μεσίτη ή με τον ιδιοκτήτη και το βλέπει με τα ματάκια του από την καλή και την ανάποδη!

Επειδή όμως ΔΕΝ υπάρχουν κορόιδα που να αγοράζουν στη διπλάσια τιμή διαμερίσματα που δεν τα έχουν δει κιόλας εσωτερικά (συνήθως η αξία διαμορφώνεται από την κατάσταση κουζίνας, μπάνιου και υδραυλικών), τότε "παίζουν" τρία σενάρια:


Α) Οι εγκέφαλοι που επεξεργάζονται αυτά τα σχέδια στο αρμόδιου υπουργείου να είναι ηλίθιοι.

Β) Δεν είναι ηλίθιοι,απλά παρελκύουν την Τρόικα για να την ικανοποιήσουν και να συναινέσουν στις απαιτήσεις τους ενώ γνωρίζουν ότι όλη η διαδικασία είναι ...ατελέσφορη και 

Γ) Σκοπεύουν να αλλάξουν το νόμο και να ξεκινούν οι πλειστηριασμοί από το... 1/3 της αξίας τους ή από μηδενική βάση!



Εάν συμβαίνει το τελευταίο, τότε θα πέσουν οι μάσκες του ανάλγητου κρατικού τέρατος που φορολογεί στις πολλαπλάσιες αντικειμενικές κι ενώ εξαιτίας αυτής της αυθαιρεσίας  δημιουργούνται άδικα εξουθενωτικά χρέη, θα βγαίνουν στο σφυρί χαμηλότερα από την αξία που αυτό φορολόγησε!!!


Όμως, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βρουν και μέλη του ΣτΕ (γιατί ο νόμος θα προσβληθεί) τα οποία θα νομιμοποιήσουν μία τέτοια τρανταχτή αντισυνταγματικότητα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος