Smiley face

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η χαρά της ατιμωρησίας! Ελληνικό δημόσιο...

Πενήντα πέντε (55) υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, στην πλειοψηφία τους εφοριακοί και τελωνιακοί, σε βάρος  των οποίων αν και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έχει επιβληθεί ποινή από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο δεν έχει προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία, εντόπισε το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Οι εν λόγω υπάλληλοι κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα (εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, πλαστογραφία, απιστία, απάτη κατ' εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.) και τα σχετικά στοιχεία διαβιβάστηκαν αρμοδίως στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς απαιτείται η πειθαρχική διερεύνησή τους.

Αμέσως μετά τη διαβίβαση των στοιχείων, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε την πλήρη και σε βάθος πειθαρχική διερεύνηση όλων των περιπτώσεων, την επιβολή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας σε όσους κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και συντρέχουν οι απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα ζήτησε και τη διερεύνηση των λόγων μη εκκίνησης ή καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι ανάλογη διαδικασία, ακολουθείται για όλους τους φορείς στους οποίους εντοπίζονται αντίστοιχα φαινόμενα.

Με αφορμή την αποστολή των εν λόγω στοιχείων ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:

«Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι προσηλωμένο στο στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων. Με σταθερά βήματα, δημιουργεί τις βάσεις για ένα αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, για τον οποίο ο πολίτης θα είναι βέβαιος ότι ο νόμος εφαρμόζεται και όπου η πλειοψηφία των άξιων υπαλλήλων θα αισθάνονται ασφαλείς και δεν θα απαξιώνονται από τις συμπεριφορές των ευτυχώς λίγων κακών περιπτώσεων που προσβάλλουν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Βάζουμε τέρμα σε χρόνιες παθογένειες όπως η ατιμωρησία και η μη εφαρμογή των πειθαρχικών κανόνων και αποδεικνύουμε ότι το σύστημα παρακολούθησης της πειθαρχικής διαδικασίας ενεργοποιήθηκε και ήδη παράγει τα πρώτα του σημαντικά αποτελέσματα».

Σημειώνεται, επίσης, ότι για την αντιμετώπιση του εν λόγω απαράδεκτου φαινομένου, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με πρόσφατη νομοθετική του ρύθμιση κατέστησε υποχρεωτική, την αιτιολογημένη άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του υπαλλήλου.


Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η οποία ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, ο έλεγχος των εταιριών που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει και παραμένει στη δικαιοδοσία των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων του δημοσίου. Με αυτή τη διόρθωση διασφαλίζεται σε απόλυτο βαθμό ο έλεγχος αυτών των εταιριών, ενώ συμβάλλει και στην εν γένει διαδικασία αξιοποίησής τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος