Smiley face

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

"ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ"

Ο συγγραφέας και φιλόσοφος Dr Yaron Brook βρέθηκε στη χώρα μας προσκεκλημένος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών για το βιβλίο του "Η επανάσταση της Ελεύθερης Αγοράς" Ο Brook είναι οπαδός της Ραντ (άλλωστε είναι διευθυντής του ινστιτούτου που φέρει το όνομά της) της φιλοσόφου που διακήρυξε τον λογικό ατομισμό σε συνδυασμό  με την ελεύθερη οικονομία* 

Έριξα μια ματιά σε συνέντευξη του συγγραφέα και απομόνωσα τέσσερις λέξεις που είναι και αντιπροσωπευτικές της σκέψης του: "οι φόροι είναι...κλοπή" Πιθανότατα, ένας τέτοιος αφορισμός είναι η πιο στοχευμένη και αληθινή παρατήρηση για τη συγκεκριμένη στιγμή στη συγκεκριμένη χώρα!

Δεν συμμερίζομαι τις ιδέες του, αλλά ομολογώ πως αυτές οι τέσσερις λέξεις με άγγιξαν, ακριβώς όπως με αγγίζουν οι φόροι του ελληνικού κράτους. Γιατί άραγε πληρώνουμε φόρο; Πόσο...κλεψιά είναι όσα μας παίρνουν με εξοντωτικές φορολογίες και μεθόδους αναγκαστικών μέτρων; Αναρωτιέμαι, διότι φόροι χωρίς ανταποδοτικότητα και παροχή κοινωνικών παροχών σε αδύναμους και στην κοινωνία, κατά την άποψη μου, είναι... καθαρή υπεξαίρεση. Και εξηγούμαι: Πληρώνουμε εξοντωτικούς φόρους για να εξακολουθούν αρκετές από τις 150 επιχειρήσεις του δημοσίου να δίνουν παχυλούς μισθούς στους υπαλλήλους τους. Πληρώνουμε φόρους για να λαμβάνουν συντάξεις 800.000 υγιέστατοι 55άρηδες και 30.000 περίπου άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων. Πληρώνουμε φόρους για να σιτίζονται συνδικαλιστές, σύμβουλοι και διοικητικά μέλη οργανισμών που ...δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Πληρώνουμε φόρους για να είναι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι διευθυντές και να λαμβάνουν το διευθυντικό τους επίδομα! Πληρώνουμε φόρους για να παραμένουν στην εργασία τους διάφοροι εγκληματίες που τους έδωσαν τον ευφάνταστο χαρακτηρισμό "επίορκοι" αλλά ακόμη και...φυλακισμένοι που εξακολουθούν να λαμβάνουν μέρος του μισθού τους. Πληρώνουμε φόρους για να διατηρούμε επιδόματα όπως έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ,ΕΜΕΛ κτλ)μέχρι επίδομα πλυσίματος χεριών(ΟΣΕ).

Το κακό συνεχίζεται και σε άλλα. Αγοράζουμε αυτοκίνητο στη μέση του έτους, αλλά πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας για ...όλη τη χρονιά. Ερχεται ο λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας και χρεώνουν ΦΠΑ στο τέλος, δηλαδή φορολογούν τον φόρο! Μας χρεώνουν με χαράτσια υπολογίζοντας αντικειμενικές αξίες που είναι σχεδόν διπλάσιες από τις εμπορικές.Το ίδιο με τα τεκμήρια διαβίωσης που τα εφαρμόζουν σύμφωνα με τη διάθεση του εκάστοτε υπουργού. 

Στη δε παρούσα συγκυρία αν έχεις αυτοκίνητο 1929 κυβικά θεωρείσαι πλούσιος και φορολογείσαι αναλόγως. Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να κόψουν το λαιμό τους για να βρίσκουν κάθε μήνα 400 ευρώ να πληρώνουν τον ΟΑΕΕ, ενώ γνωρίζουν πως τα χρήματά τους τα διαχειρίζεται ένα διεφθαρμένο και αναξιόπιστο κράτος όπου τα ασφαλιστικά του ταμεία, αν δεν φαλιρίσουν, θα τους δώσει μία πενιχρή σύνταξη ανάξια των εισφορών και των κόπων τους. 

Αν όλα αυτά δεν συνιστούν κλοπή, τότε τι είναι; Όμως το πονηρό κράτος που ξέρει να κλέβει από τους πολίτες του (όπως έκλεψε τους ομολογιούχους), έχει εύκολη την απάντηση. Δεν φταίμε εμείς που καταστρέψαμε τη χώρα, που δανειστήκαμε υπέρογκα για να διορίζουμε τους εκλογικούς πελάτες μας κατασκευάζοντας μία προνομιούχα κοινωνική τάξη που ζει εις βάρος των άλλων. Οχι. Φταίτε εσείς που είστε ...φοροφυγάδες και μας δώσατε λίγα και έπρεπε να μας δώσετε περισσότερα. Κάποιοι "τσιμπάνε".Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη τους οτι όσο περισσότερα χρήματα δώσεις στον αναξιόπιστο διαχειριστή που υπεξαιρεί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η υπεξαίρεση του...

*(Η μελέτη αυτών των απόψεων προϋποθέτει την απόσχιση από κάθε ιδεολογία και κατευθύνσεις άκρατου νεοφιλευθερισμού μέχρι αναρχικού καπιταλισμού και τη δαιμονική φιλοσοφική βία του ατομιστή-μηδενιστή Μάξ Στίρνερ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος