Smiley face

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Όχι άλλους αριστερούς νόμους...

Στη δήλωση του υπουργού οικονομικών Στουρνάρα ότι οι Έλληνες δεν είναι υπερφορολογούμενοι πολίτες (σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους) υπάρχουν επιχειρήματα που αντιπαρέρχονται τον ισχυρισμό του. Οπως:

- Στις ομόρρυθμες εταιρίες ίσχυε και ισχύει η διπλή φορολογία (εταιρικά και φυσικών προσώπων).
-Εξαιτίας της φοροδιαφυγής, η ανισοκατανομή επιβαρύνει υπέρμετρα... αδύναμες κοινωνικές τάξεις
- Έχουμε θεσμοθετημένες απαλλαγές σε συντεχνίες που επιβαρύνουν όλη την κοινωνία όπως πχ το αφορολόγητο των αγροτών ή οι φόροι υπέρ τρίτων (ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί τους λένε τρίτους ή τέταρτους ή πέμπτους, ενώ θα αρκούσε το "νταβατζήδες" για να τελειώνει η πλάκα) 
- Η φορολόγηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στη φορολογική βάση είναι λογιστικό χρήμα. Με την έννοια ότι ο δημόσιος υπάλληλος (ΔΥ) έχει κρατήσεις από τον υποτιθέμενο μισθό του και λαμβάνει το υπόλοιπο καθαρό.
- Υπάρχει ολόκληρη σειρά προϊόντων (πχ τα καύσιμα, τα αυτοκίνητα κτλ) όπου η έμμεση φορολογία είναι αποδεδειγμένα η υψηλότερη στην Ευρώπη, κι ας ξέχασε να μας το πει αυτό ο υπουργός. 

Θα περιοριστώ να επισημάνω: ότι οι πολίτες της χώρας, που επιβάλλει υψηλούς  φόρους, αλλά τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής, υποδομών και κοινωνικής ανταποδοτικότητας - μέσω των χρημάτων που καταβάλει ως φόρους - είναι απο τους...ευνοημένους πολίτες. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, ακόμη κι αν πληρώνουν λιγότερους φόρους αλλά η ανταποδοτικότητα τους είναι ...πενιχρή, τότε το αποτέλεσμα είναι το χειρότερο! Πόσο... περισσότερο για τους Έλληνες φορολογούμενους, που τους "μαδάει" η εφορία και βλέπουν τα χρήματά τους να ...μεταγγίζονται σε ένα κράτος-βάσανο με τα δικά τους λεφτά! Με την τριτοκοσμική κατάσταση στα νοσοκομεία, τη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία στις δημόσιες υπηρεσίες, τη χαμηλού επιπέδου δημόσια παιδεία με "θεατρίνους" παντός είδους, τους επικίνδυνους αυτοκινητόδρομους, τη βραδεία επίλυση υποθέσεών του στη δικαιοσύνη, την υποτυπώδη ποιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες, τις πόλεις με τα γεμάτα σκουπίδια πεζοδρόμια, τις ανύπαρκτες υποδομές.

Όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί με τα χρήματα που πληρώνουμε για φόρους και το ερώτημα το οποίο θα έπρεπε να απαντήσει άμεσα ο υπουργός δεν είναι αν είμαστε (που είμαστε) υπερφορολογούμενοι, αλλά ...πού διάολε πηγαίνουν τα λεφτά μας, οι φόροι μας. (Κλάσμα αυτών των ποσών πηγαίνουν στις συντάξεις 800.000 55αρηδων συνταξιούχων και στις άγαμες κόρες ΔΥ).

Εκείνο που αξίζει δε, την ιδιαίτερη προσοχή μας, είναι η δήλωση του ΓΓ εσόδων Χάρη Θεοχάρη, σύμφωνα με την οποία ο φόρος ακινήτων είναι ένας...αριστερός φόρος. Σαφώς και έχει δίκιο, γιατί κατά την κομμουνιστική ιδεολογία κανείς δεν δικαιούται να είναι ιδιοκτήτης και όλα πρέπει να είναι ιδιοκτησία του κράτους (κατά Μαρξ η ιδιοκτησία είναι ...κλοπή). Όμως αυτή η δήλωση του ΓΓ έγινε προκειμένου να ...ειρωνευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιπολιτεύεται το φόρο ιδιοκτησίας, αλλά πέτυχε τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Στην πραγματικότητα ειρωνεύεται εμάς που πιστέψαμε ότι ζούμε σε μία εύρωστη αστική οικονομία, η οποία προστατεύει την ιδιοκτησία και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ασχολούνται με το επιχειρείν, ενώ με τις δηλώσεις τους οι κατ εξοχήν υπεύθυνοι (Στουρνάρας - Θεοχάρης) με οδηγούν στη σκέψη οτι  αν δεν έχει αποσαφηνίσει η πατρίδα μου - στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα την οικονομική πολιτική της -  είναι γιατί παραμένει η τελευταία Σοβιετική χώρα. 

Με αριστερούς νόμους και νοοτροπία ενώ την πολιτική ασκούν δεξιές κυβερνήσεις...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος