Smiley face

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Το ΠΑΣΟΚ που ...περίσσεψε

Οι δύο βασικές κοινωνικοπολιτικές τάσεις, που ανέδειξε ο διαφωτισμός, εξακολουθούν να κυριαρχούν και σήμερα στoν πολιτικό μας πολιτισμό. Ο νεοφιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός.

Στη χώρα μας ο πρώτος ...συκοφαντήθηκε τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους (τους σοσιαλιστές) που έφθασε σε σημείο η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού - σε αντίθεση με τη σημασία της ίδιας της λέξης - να σημαίνει κάτι ξεπερασμένο μεμπτό και ανήθικο! 

Χρόνια αριστερής προπαγάνδας οδήγησαν την έννοια της φιλελεύθερης τάσης στην πολιτική να ταυτίζεται με ...άγρια εκμετάλλευση, άκρατο καπιταλισμό κτλ. (Στη δε Μεγάλη Βρετανία νεοφιλελεύθεροι είναι οι συντηρητικοί, στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα κόμματα των χριστιανοδημοκρατών και στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι. Αντίστοιχα η άλλη μεγάλη τάση της πολιτικής, ο σοσιαλισμός αντιπροσωπεύεται από τους Εργατικούς στη Μ.Βρετανία, τους σοσιαλδημοκράτες στην υπόλοιπη Ευρώπη και τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ)

Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε πως η τάση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ως δεξιά - κεντροδεξιά, έχει κεντρική ιδέα την εύρωστη αστική κοινωνικοοικονομική δημοκρατία, ενώ τα σοσιαλιστικά κόμματα ως κεντροαριστερά πρεσβεύουν τις ιδέες του κοινωνικού κράτους.

Στη χώρα μας τα δύο μεγάλα κόμματα των προηγούμενων δεκαετιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκπλήρωναν έστω και με στρεβλώσεις (πχ η ΝΔ ασκούσε αριστερή πολιτική με... διορισμούς στο δημόσιο και ...κρατικοποιήσεις) τον πολιτικό λόγο ύπαρξης και την πολιτική της οντότητα.

Σήμερα η ΝΔ με... κουτσουρεμένα ποσοστά και λαβωμένη εκλογικά σε σύγκριση με τις παλιές χρυσές εποχές, εξακολουθεί να είναι το πρώτο κόμμα εξουσίας και παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή.(Εξακολουθεί να κυβερνά έστω με εταίρους, ο αρχηγός της λαμβάνει δημοσκοπικά τα υψηλότερα ποσοστά ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός κ.α). Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει και βυθίζεται ολοένα και χαμηλότερα στην πενία των μονοψήφιων ποσοστών.

Αλλά επειδή όλη η παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα του δυτικού πολιτισμού προϋποθέτει την ύπαρξη της κεντροαριστεράς ως σημαντικό πόλο εξουσίας που είναι απαραίτητος στην κοινωνία, στη χώρα μας παρουσιάζεται ένα κενό, που είναι επιζήμιο για την πολιτική και τη δημοκρατία μας.  

Κι αυτό το υποστηρίζω εγώ, που είναι γνωστό από το δημόσιο λόγο μου ότι είμαι αντίθετη με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Όμως χωρίς κεντροαριστερά το κενό καλύπτεται από ακραία κόμματα και δυνάμεις που μόνο περιπέτειες και δεινά θα προκαλέσουν (περισσότερα και από το ΠΑΣΟΚ) στην πολύπαθη πολιτική ζωή μας.

Παρακολούθησα στενά την πρωτοβουλία των 58 για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και ομολογώ ότι παρόλο που ανάμεσα στα ονόματα των συντελεστών βρήκα αρκετούς που εκτιμώ και δεν αμφισβητώ τις ειλικρινείς προθέσεις τους, οργίστηκα με το θράσος τον ερασιτεχνισμό, την προχειρότητα και την υποτίμηση της νοημοσύνης μας από ορισμένους.

Δηλαδή έτσι ανασυγκροτείται η κατακερματισμένη, ισοπεδωμένη και αποτυχημένη κεντροαριστερά; Με τους ...ίδιους ανθρώπους, τα ξεπερασμένα κομματικά στελέχη που ευθύνονται για την κατακερμάτωση και την ισοπέδωσή της, αλλά και ως αντανάκλαση και για την καταστροφή που βιώνουμε ως Ελλάδα;  

Επαναλαμβάνω, θα συμφωνήσω με όσους επισημαίνουν ότι χρειάζεται κάλυψη του κενού της κεντροαριστεράς, αλλά με ποιους; Με τον Κώστα Σημίτη, τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον Γιώργο Παπανδρέου που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις; Μα ακριβώς όλοι αυτοί είναι η αιτία, μαζί με τις πολιτικές που άσκησαν και σήμερα ο πολιτικός χώρος της κεντροαριστεράς είναι κενός. 

Όσο όλοι αυτοί θα συνασπίζονται, θα σχεδιάζουν συσπειρώσεις και θα επιχειρούν να μας κοροϊδέψουν γιατί "ο Μανωλιός άλλαξε όνομα" τόσο περισσότερο οι πολίτες και η κοινωνία θα κωφεύουν.

Το κέντρο και η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δεν "πέθανε".Το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε εξαιτίας όλων αυτών που προσπαθούν να το αναβιώσουν με ...άλλο όνομα. Κτίζοντας με τα ίδια αποτυχημένα εργαλεία, τους ίδιους ανεπαρκείς μάστορες με υλικά τα ίδια στεγνά τετριμμένα κονιάματα της "πασοκαρίας" που... περίσσεψε και δεν αφομοιώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι απαραίτητος για την επιβίωση της δημοκρατίας. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και θα έπρεπε να αποσυρθούν από αυτόκλητοι "αναβιωτές" του πολιτικού χώρου που οι ίδιοι κατέστρεψαν. 

Νέοι, άφθαρτοι με όρεξη για δουλειά μπορούν να διαχειριστούν την έλλειψη και να γεμίσουν το κενό αυτού του ιδεολογικού χώρου για να επαναπροσεγγίσουν τους ψηφοφόρους του, που σήμερα ελλείψει  αξιόπιστης αντιπροσώπευσης προσεγγίζουν ...ακραίες δυνάμεις και κόμματα που ζημιώνουν την πολιτική ζωή της χώρας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος