Smiley face

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Kε Γενικέ έχω κάτι να σας πω...



Σε μια συνέντευξη του κ. Γενικού Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου δικαιοσύνης (ΝΕΑ 14-12-2013 στον Σταύρο Θεοδωράκη) τέθηκε ένα ακόμη θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων
Ο κ. Σκανδάμης διαθέτει ένα άριστο βιογραφικό, με σπουδές νομικής και δημοσιογραφίας. Είναι διδάκτορας στο Δημοκρίτειο, επιλέχτηκε από την Ευρωπαϊκή επιτροπή σε ομάδα εργασίας -για ποινικά ζητήματα- του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ υπήρξε και καθηγητής στο Χάρβαντ! Το εντυπωσιακό είναι πως ο Γενικός Γραμματέας (ο οποίος έχει στην εποπτεία του το σωφρονιστικό μας σύστημα) βρίσκεται στο πόστο του επί σειρά ετών και …»επιβίωσε» πέντε υπουργών (Καστανίδη – Παπαϊωάννου – Γεραρή (ο υπηρεσιακός) – Ρουπακιώτη και – Αθανασίου).
Σε κάποιο σημείο, της συνέντευξης του, αναφέρει οτι «Πρόσφατα επισκέφθηκαν τις ελληνικές φυλακές εκπρόσωποι του υπουργείου δικαιοσύνης της Κίνας. Μας ρωτούσαν πως προάγονται οι υπάλληλοι. Όταν τους είπαμε ότι γίνεται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους,μας ξαναρώτησαν. Τους το ξαναείπαμε. Ξαναρώτησαν. Για 15 λεπτά δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς είναι δυνατό να προαγάγεις κάποιον με μόνο κριτήριο την…αρχαιότητα»!
Ο κ.Γενικός τα λέει ωραία και συμφωνώ μαζί του, – όπως επίσης οι περισσότεροι φαντάζομαι – διότι δεν νοείται σύγχρονο κράτος, χωρίς συστήματα αληθινής αξιολόγησης των υπαλλήλων και στελεχών του! Όμως, εκείνο που δεν μας είπε ο κ.Γενικός είναι γιατί τόσα χρόνια που κάνει κουμάντο, δίπλα σε τόσους υπουργούς, δεν φρόντισε να βρει μία λύση ώστε να κάνει πράξη όσα πολύ σωστά μας θέτει στη συνέντευξη του και μάλιστα μας εξιστορεί με αρκετά γλαφυρό τρόπο…
Ύστερα από σκέψη, κατέληξα ότι μάλλον ανήκει σε αυτούς τους…ειδικούς της κοινωνίας και της κρίσης μας, που επισημαίνουν και ταυτόχρονα διοικούν. Είναι ένας ακόμη «επισημαντολόγος – συμπερασματολόγος» του δημόσιου βίου, από τους εκατοντάδες που εμφανίζονται συχνά πυκνά στα ΜΜΕ και διατυπώνουν ορθές απόψεις!Τους ακούς να επιχειρηματολογούν και καθηλώνεσαι από τον πλούτο των ιδεών και το ρηξικέλευθο των θέσεων. Με στοχευμένες παρατηρήσεις και εμπεριστατωμένες κατευθύνσεις, ενώ την ίδια ώρα αναλύουν την πραγματικότητα με ρεαλισμό και τονίζουν την ανάγκη να γίνει αυτό και το άλλο. Καταφέρονται εναντίον της λάθος τακτικής, διότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα,να διορθωθούν τα κακώς κείμενα κτλ κτλ… Το μόνο περίεργο είναι ότι τα λένε σε εμάς που… δεν κυβερνάμε! Αυτοί έχουν την εξουσία να εφαρμόσουν τις ιδέες τους – και γι αυτό τους ψηφίζουμε ή διορίζονται διοικητές δημοσίων οργανισμών και υπουργείων – και τους πληρώνουμε!
Είναι πλέον και ενοχλητικό, διότι έχουμε χορτάσει από σοφά λόγια. Κι αν μπορούσα να πω κάτι στον κύριο Σκανδάμη, θα του έλεγα τα εξής:
«Αφού κύριε Γενικέ έχετε, αυτή την τόσο σωστή άποψη για την αξιολόγηση των υπαλλήλων (σας) και αφού πιστεύετε ότι είναι ακατάλληλος τρόπος προαγωγής η …αρχαιότητα, γιατί δεν εφαρμόζετε και δεν επιβάλετε έναν άλλον τρόπο βαθμολόγησης των προσόντων και επιλογής των ικανών, ώστε να επιβραβεύονται οι εργατικοί και συνεπώς αυτό να έχει άμεση αντανάκλαση στις υπηρεσίες τους, προς εμάς τους φορολογούμενους;
Δεν έχετε την εξουσία ή τη θεσμική εντολή;
Γιατί συνήθως, αυτοί που είναι αδύναμοι χωρίς κυβερνητική θέση… μιλούν, ενώ όσοι είναι ισχυροί και κατέχουν θέσεις εξουσίας…πράττουν!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος