Smiley face

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

AMKA, AΦΜ κι άλλα νούμερα...

Όλοι μιλούν για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να απλουστευθεί η δημόσια διοίκηση. Κι όπως πάντα, περισσεύουν οι διαπιστώσεις και οι επισημάνσεις.
Κι ενώ οι … «συμπερασματολόγοι» αναπτύσσουν τις θεωρίες τους και δεν υπάρχει κανείς να διαφωνεί με την ανάγκη εξάλειψης της γραφειοκρατίας, προτεινόμενες λύσεις, απλά δεν υπάρχουν! Καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά, ούτε κατάρτισε ποτέ ένα ουσιώδες πρόγραμμα για να σπάσει τη γραφειοκρατική δομή και να απλουστεύσει τις διαδικασίες.
Κι όμως υπάρχουν λύσεις! Ας προβληματιστούμε  γιατί έχουμε τόσους πολλούς αριθμούς. Υπάρχει το ΑΜΚΑ (αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης), ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, έχουμε το ΑΦΜ, αριθμό διπλώματος αυτοκινήτου, αριθμό ληξιαρχείου, αριθμό δημοτολογίου, ξεχωριστό αριθμό μητρώου αρρένων, ξεχωριστό αριθμό εκλογικών δικαιωμάτων, ναυτικού φυλλαδίου, αριθμό συνταξιούχου κτλ κτλ. (Κάποιοι είναι ερασιτέχνες αλιείς και έχουν κάποιον αριθμό στο λιμεναρχείο για την άδειά τους και κάποιοι είναι κυνηγοί και έχουν άλλον αριθμό και άδεια στο δασαρχείο κ.ο.κ.)
Θα αρκούσε ένας αριθμός που θα συνόδευε τον πολίτη από τη γέννησή του, κι όλα τα στοιχεία από την ασφάλισή, μέχρι την άδεια μοτοσικλέτας του θα συμπεριλαμβάνονταν σε ένα νούμερο, σε μία κάρτα όπου θα είχαν οι αρχές την ευχέρεια και την πρόσβαση με ένα κλικ του υπολογιστή σε μία πλήρη εικόνα για να ασκήσουν έλεγχο, αλλά και να προσφέρουν την πολυαναμενόμενη, πολυπόθητη και πολυεξαγγελλόμενη  εξυπηρέτηση στον πολίτη.
Γιατί δηλαδή, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες, χιλιάδες υπάλληλοι σε εκατοντάδες χιλιάδες διεκπεραιώσεις  αιτήσεων, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κ.α. αναγράφουν εκτός από τον αριθμό ταυτότητας  - που είναι εξαψήφιος – μαζί με ένα κεφαλαίο γράμμα και την ημερομηνία έκδοσης της ταυτότητας και το αστυνομικό τμήμα πού εκδόθηκε. Εφόσον ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας είναι μοναδικός, η περαιτέρω αναφορά στοιχείων και μάλιστα του αστυνομικού τμήματος σε τι εξυπηρετεί;
Ρώτησα σχετικά και μου έδωσαν μία απάντηση που μάλλον δεν με άφησε ικανοποιημένη. «Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λειτουργούσαν με καρτέλες, ήταν πιο εύκολο να γίνει έλεγχος αν γνώριζαν από πού εκδόθηκε η ταυτότητα. Στα …καινούρια σύγχρονα χρόνια που υπάρχουν κομπιούτερ έμεινε η αναγραφή ως …εθιμοτυπική» ή επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει οτιδήποτε αναχρονιστικό.
Από μόνη της η εφαρμογή της κάρτας του πολίτη με έναν και μοναδικό αριθμό για καθένα μας, θα εξάλειπτε το 50% της γραφειοκρατίας. Θα γλιτώναμε από ένα σωρό βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ουρές, καθυστερήσεις, χάσιμο χρόνου και χρήματος. Η δημόσια διοίκηση θα απαλλάσσονταν από πρωτόκολλα, φακέλους «πνιγμένους» στις βεβαιώσεις, εσωτερική αλληλογραφία και πιστοποιήσεις.
Στο παρελθόν έγιναν μερικές συζητήσεις για να συμπυκνωθούν όλα τα στοιχεία του πολίτη σε μία κάρτα, αλλά προσέκρουσαν σε παλαιοημερολογίτες και θρησκόληπτους, που ισχυρίσθηκαν για κάποιον ανεξήγητο λόγο πώς αν απλοποιηθούν οι διαδικασίες τότε θα εμφανιζόταν το τέρας του Αντίχριστου και ο 666!
Και επειδή το Ελληνικό κράτος είναι άβουλο και δειλό, φοβάται να συγκρουστεί και με τα συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά και με ανόητες ιδεοληψίες! Μόνο που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τους εξηγήσει πώς δουλειά του Θεού είναι η απλότητα και η τάξη ενώ του διαβόλου η πολυπλοκότητα και η αταξία…
http://www.karfitsa.gr/2014/02/12/i-doyleia-toy-theoy/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος