Smiley face

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

«Δήμαρχο δήθεν μάγκα ή αληθινά προοδευτικό;»


Του Δημήτρη Κούβελα*
kouvelas@otenet.gr

Αμηχανία, αναποφασιστικότητα, εσωστρέφεια και συντροφικά  μαχαιρώματα κυριαρχούν στη παράταξη που διοικεί το δήμο Θεσσαλονίκης. Η «Πρωτοβουλία» που σημάδεψε τον καινούργιο χρόνο, 4 μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, είναι ο ανασχηματισμός στις Αντιδημαρχίες με αλλαγές σε πρόσωπα και αρμοδιότητες. Ότι, χρειάζεται δηλαδή, για να παραλύσει η λειτουργία πολλών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα κατέφθασε στην πόλη μας ο υπουργός Υποδομών και Περιβάλλοντος για να εξαγγείλει την επικείμενη  νομοθέτηση του νέου Ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, καταργείται ο αρμόδιος για το Ρυθμιστικό Οργανισμός (ΟΡΘ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και όλα θα «τηλεδιοικούνται» από την Αθήνα, κατά την εύστοχη  παρατήρηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Η παρέμβαση του δημάρχου στη σχετική σύσκεψη ήταν εκτός θέματος. Ενώ το ρυθμιστικό (χωροταξικό) είναι ο σχεδιασμός που προβλέπει υποδομές, εγκαταστάσεις και δραστηριότητες σε κάθε περιοχή, ο κ. Μπουτάρης μίλησε για τα σκουπίδια και τη δημοτική αστυνομία! Και ήταν φυσικό, αφού δεν έχει θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης.

Σήμερα αναδεικνύεται ξεκάθαρα το έλλειμμα προγράμματος της διοίκησης Μπουτάρη. Δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις, ή παρουσιάζει προτάσεις ανεδαφικές για τα μεγάλα θέματα και στην ουσία δεν προωθεί τίποτα.

Το κυκλοφοριακό ταλαιπωρεί τον κόσμο και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ρύπους πολύ πάνω από τα ανεκτά όρια και όμως ο κ. Μπουτάρης:
α) Πολέμησε την επέκταση της παραλίας, που εξασφάλιζε υπόγειο διπλό αυτοκινητόδρομο, παρκινγκ για 4.000 αυτοκίνητα, χώρους αναψυχής και πολιτισμού καθώς και προϋποθέσεις για ανάπλαση του κέντρου της πόλης με πεζοδρομήσεις κλπ.
β) Δεν ίδρωσε το αυτί του όταν η λύση της προτίμησής του (τούνελ κάτω από τη θάλασσα) αποδείχτηκε στην πράξη ανεδαφική, ακυρώθηκε μετά τη δημοπράτησή της και επιδικάστηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ υπέρ του εργολάβου ως ποινική ρήτρα! Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
γ) Δέχθηκε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες του τότε υπουργού Δ. Ρέππα, όταν σε ειδική συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη προ των δημοτικών εκλογών του 2010, ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατείτο εντός του 2011 η ζεύξη του Θερμαϊκού (Καλοχώρι-Αγγελοχώρι) με γέφυρα τύπου Σαν Φρανσίσκο! Βέβαια, οι ανευθυνότητες αυτές προβλήθηκαν τότε προς ενίσχυση του υποψήφιου Μπουτάρη.
δ) Υποστηρίζει με μανία την αφελή και ανεδαφική πρόταση για θαλάσσια αστική συγκοινωνία επικαιροποιώντας συνεχώς την ίδια μελέτη. Δηλαδή σε λόγια να βρισκόμαστε και λεφτά να πετάμε.
Πεζοδρομήσεις-φαντάσματα βλέπει και προτείνει ο δήμαρχος:
α) Η οδός Αγ. Σοφίας είναι η πιο ήπια περίπτωση κι όμως έχει ταλαιπωρήσει τους οδηγούς κι έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα την κυκλοφορία. Κρατάει δοκιμαστικά για δύο χρόνια και είναι πολύ αμφίβολο εάν τελικά οριστικοποιηθεί.
β) Η λεωφόρος Νίκης, πώς μπορεί να πεζοδρομηθεί, χωρίς να έρθουν τα πάνω–κάτω;
γ) Η Τσιμισκή–πεζόδρομος που έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος είναι πέρα από κάθε φαντασία. Εδώ σταματάει το μυαλό του απλού ανθρώπου. Μόνο εξωγήινοι θα μπορούσαν να κατανοήσουν τέτοια πρόταση.

Το μετρό ξεπέρασε «το γιοφύρι της Άρτας» κι ο δήμαρχος που ανήκε στους πολέμιούς του δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις παλιές αναστολές του. Μοιάζει να είναι ένας μπελάς για αυτόν. Από καιρό σε καιρό βγάζει μια κραυγή ή πετροβολά τα στάσιμα νερά. Δεν διεκδικεί χρηματοδότηση, ρυθμούς υλοποίησης και λύσεις για τ΄ αρχαία ανάλογες μ΄ αυτές της Αθήνας. Η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε μαζί με την Αθήνα, έχοντας όμως τον πόλεμο της παράταξης του σημερινού δημάρχου.

Στην πρωτεύουσα κατασκευάστηκαν ήδη 72,3 χλμ. γραμμών και 57 σταθμοί. Επιπλέον, έγινε σύγχρονο τραμ με 48 στάσεις, σε τρεις διαδρομές και τέλος προαστιακός σιδηρόδρομος. Δεν θα έπρεπε η δική μας δημοτική αρχή να επαναστατήσει για την κακομεταχείριση της Θεσσαλονίκης; Αντίθετα, κατά τον κ. Μπουτάρη κάτι τέτοιο θα ήταν απόδειξη κομπλεξικού επαρχιωτισμού!  

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι αδιανόητη. Αντίθετα η αναδιοργάνωση στη διοίκηση (που άρχισε) και νέος προγραμματισμός σε κλαδικές εκθέσεις και νέες δραστηριότητες επιβάλλονται. Η λειτουργία του «Αστερόκοσμου» και η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε επιβεβαιώνει οτι υπάρχουν περιθώρια για νέους προσανατολισμούς. Μια ιδέα κεντρική και ίσως καταλυτική θα ήταν οι χώροι της ΔΕΘ να είναι λειτουργικοί και προσιτοί στο κοινό ολόκληρο το χρόνο.

Χωρίς νέες εγκαταστάσεις, αλλά με καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων, μπορούμε να ξεπεράσουμε τους χαλεπούς καιρούς. Ο δήμος πρέπει να έχει ρόλο με θέσεις, ιδέες  και καλή διάθεση για συνεργασία. Δεν τα βλέπουμε όμως.

Τα στρατόπεδα  στους δήμους είναι το αίτημα της πόλης. Το υπό έγκριση χωροταξικό σχέδιο φαίνεται να συνηγορούσε χωρίς απόλυτη καθαρότητα. Αντίθετα, ο ισχύον νόμος Τσοχατζόπουλου (ν. 2745/1999) προβλέπει ότι το 50 % των στρατοπέδων μπορούν να διατεθούν για την ανέγερση κατοικιών, αντί για χώρο πρασίνου. Αυτό το έγκλημα πρέπει ν΄ αποτραπεί οριστικά, πράγμα καθόλου εύκολο. Εδώ και 15 χρόνια ήρθαν στην εξουσία ισχυροί παράγοντες της Θεσσαλονίκης, όμως το καταστροφικό καθεστώς ισχύει. Ιδού άλλο ένα πεδίο για δημιουργικούς αγώνες της δημοτικής αρχής.

Ενόψει της ψήφισης του νέου Χωροταξικού πρέπει ν΄ αποτελέσει θέμα πρώτης προτεραιότητας για το δήμο. Θα γίνει άραγε;

Τα σκουπίδια και η καθαριότητα είναι, κατά τη γνώμη των πολιτών, το υπ΄ αριθ. 1 καθημερινό πρόβλημα στη λειτουργία της πόλης κι αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα κι ευθύνη του δήμου. Εδώ η αποτυχία είναι κραυγαλέα και ομολογημένη από τον δήμαρχο. Είναι δε συνέπεια της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Εδώ δεν σηκώνει «μαγκιές», ούτε μετακύλιση ευθυνών.

Ο δήμαρχος απέλυσε τον πρώτο αντιδήμαρχο καθαριότητας δηλώνοντας ότι είναι ανίκανος και ανέλαβε ο ίδιος τον τομέα αυτό, για να δραπετεύσει μετά από λίγο καιρό χωρίς να καταφέρει το παραμικρό. Η Θεσσαλονίκη ποτέ δεν ήταν τόσο βρώμικη, τόσο ακατάστατη.

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ισραήλ δήλωσε ότι οι εβραίοι τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη με λαχτάρα, λόγω των δεσμών τους με την πόλη, δηλώνουν απογοητευμένοι, γιατί τη βρίσκουν πολύ βρώμικη. Και να φανταστεί κανείς ότι ο δήμαρχος παινεύεται για τα ανοίγματά του προς το εβραικό στοιχείο και το Ισραήλ.

Κι όταν ήρθε η ώρα να συγκροτηθεί το Συμβούλιο του Οργανισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Μπουτάρης σαμποτάρισε τη διαδικασία επειδή δεν μπορούσε να την ελέγξει και να επιβάλει τις απόψεις του στους άλλους δημάρχους. Αδιαφορούσε αν τα έργα για το χώρο υγειονομικής ταφής και οι λειτουργίες μεταφοράς των απορριμμάτων έμεναν στον αέρα, αφού το ζήτημα της διοίκησης σέρνονταν για μήνες εξαιτίας του.

Είναι μάγκας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, λένε μερικοί. Δεν έχει αναστολές, μιλάει ελεύθερα χωρίς ταμπού. Ακόμη κι όταν βρίζει μας αρέσει, είναι πολύ καλός για παρέα. Φυσικά ο καθένας μας έχει την αισθητική του, διαλέγει και παίρνει. Όμως η έλλειψη αναστολών και μέτρου δεν περιορίζεται μόνο στις παρέες του, αλλά παρατηρείται τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στη δημόσια συμπεριφορά του.

Οι προκλήσεις, η μετακύλιση ευθυνών σε άλλους και οι ασύστολες προσβολές προσώπων είναι συνήθης τακτική του. «Αυτός είμαι και σ΄ όποιον ….αρέσω» απαντά με στόμφο όταν -και οι σύντροφοί του πλέον- του επισημαίνουν αδυναμίες και δυσλειτουργίες στη διοίκηση του δήμου. Αυτή, όμως, είναι η ξεπερασμένη πρακτική όποιου δεν μπορεί να δώσει κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο.

Ο κ. Μπουτάρης καταλαβαίνει ότι ο κύκλος του έκλεισε και γι΄ αυτό αντιδρά έτσι. Στη Θεσσαλονίκη αξίζει κάτι πολύ καλύτερο κι έχει ανάγκη από νέο δήμαρχο με ρεαλιστικό πρόγραμμα και στόχους, προπάντων αποτελεσματικό! Θέλουμε ένα δήμαρχο να το πάρει ..αλλιώς! Δηλαδή, αληθινά προοδευτικό.

*Ο κ. Δημήτρης Κούβελας είναι δικηγόρος
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Αγγελιοφόρο



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος