Και φτάσαμε εδώ, στo Μάρτιο του 2014 όπου πραγματοποιήθηκε το οικονομικό όνειρο της πενταετίας. Τα σπρεντ κατρακύλησαν στις 500 μονάδες βάσης, άρα το επιτόκιο που μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές είναι 6,6%.
Κι ενώ λοιπόν οι δύσκολες εποχές που διανύσαμε προήλθαν κυρίως λόγω της κρίσης χρέους και της άρνησης των αγορών να μας δανείσουν, ήρθε ο καιρός που οι αγορές …μας εγκρίνουν για να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Όμως η κυβέρνηση καθυστερεί και σχεδόν δείχνει αδιάφορη στις προσφορές που άλλωστε ήταν στόχος πολιτικής και μεγάλης επιτυχίας. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους;
Α) Διοτι κακοί, απαίσιοι, καταπιεστικοί και δυνάστες οι Τροϊκανοί αλλά τα …χρήματα που μας χορηγούν έχουν σχεδόν …μηδενικά επιτόκια! (Δανειζόμαστε φθηνότερα και από την Γερμανία!)
Β) Η έξοδος της χώρας στις αγορές με φθηνό δανεισμό, είναι η διαχωριστική γραμμή που μας βγάζει από την κρίση, όμως υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα μεταρρυθμίσεις -από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων μέχρι τον εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, κατάργησης άχρηστων οργανισμών και ιδιωτικοποιήσεις - που επιβάλουν την παραμονή μας στο μνημόνιο.
Έχω αντίθετη άποψη και εκτιμώ πώς η χώρα έπρεπε να βγει στις αγορές …χθες αγνοώντας τα παραπάνω επιχειρήματα που μας καθηλώνουν:
1) Γιατί εάν ετοιμάσουμε δεκαετείς τίτλους και βγούμε στην πρωτογενή αγορά με ζήτηση ας πούμε 10 δις, μπορούμε να «σκουπίσουμε» ότι μας δώσουν, ακόμη και 50 δις με επιτόκιο 6,6% (Ότι ΔΕΝ έκανε δηλαδή ο υπουργός του ΓΑΠ Γ. Παπακωνσταντίνου όταν είχε την ευκαιρία το 2009 και μας εισήγαγε στην κρίση χρέους ενώ είχε ενδείξεις γι αυτό).
2) Υπάρχει ο κίνδυνος (λένε πολλοί) οι πολιτικοί μας αν …μυριστούν φρέσκο και φθηνό δανεικό χρήμα να επιστρέψουν στις παλιές τακτικές τους. (Ρουσφέτια, προσλήψεις, δημιουργία άχρηστων οργανισμών κτλ) Οπότε καλύτερα στο μνημόνιο, μπας και γίνει και καμία μεταρρύθμιση.
Αλίμονο, όμως, αν σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο. Αλίμονο αν η κρίση που μας στοίχισε 800 χιλ. επιχειρήσεις και 1,5 εκατομμύρια ανέργους δεν μας ωρίμασε, δεν μας προσγείωσε και δεν άλλαξε αυτή την άρρωστη νοοτροπία μας.
Οι αγορές μπορούν να μας προσφέρουν άφθονο και φθηνό χρήμα χωρίς να έχουμε στο κεφάλι μας επόπτες, ελεγκτές και κηδεμόνες στο πού θα το διοχετεύσουμε. Η συγκυρία είναι καλή, μετά την έκπτωση του 15% στο φυσικό αέριο των Ρώσων, την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τις καλές προοπτικές του τουρισμού.
Η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει την έξοδο στις αγορές και την οριστική απεμπλοκή από το μνημόνιο.Θα είναι και ένα μεγάλο τεστ για το πόσο άλλαξε η πολιτική νοοτροπία στην χώρα μας.
Αν εξακολουθήσουμε τις παροχές τις προσλήψεις και την προστασία συντεχνιών και φατριών, ε… τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας!
http://www.karfitsa.gr/2014/03/14/tolmiste-kyrioi/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου