Smiley face

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Οι Δημοσιογράφοι, η Ενημέρωση και οι...Μηχανισμοί.


Του Γιώργου Αδάμ, υπ. μέλος του διοικητικού συμβουλίου, με το συνδυασμό  "Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν - Ένωση Δημοσιογράφων"

Στις εκλογές που γίνονται στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης
(ΕΣΗΕΜ-Θ), οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν και προτείνουν Ένωση των Δημοσιογράφων.
Οι απερχόμενοι αφήνουν (και με την αφήγηση του απολογισμού τους),το σοκαριστικό αποτέλεσμα της...απόδρασής τους, από τα πραγματικά ζητήματα και προβλήματα που δοκιμάζουν, ανεξέλεγκτα, το δημοσιογραφικό κόσμο της Μακεδονίας και της Θράκης.

Έχουν ακυρώσει, με την απραξία, την έλλειψη προτάσεων, σχεδίου, προγράμματος και την ανάπτυξη του συστήματος της ...καρέκλας, των πελατειακών σχέσεων (ανάλογων του πολιτικού συστήματος) και των μηχανισμών, τόσο την ενότητα, όσο και την προοπτική.

Στις εκλογές αυτές, οι δημοσιογράφοι και η Ενημέρωση, βρίσκονται, πάλι,
απέναντι σε (προεκλογικούς) ...μηχανισμούς.Αποδυναμωμένους, ίσως...
Στην τακτική γενική συνέλευση της 27ης Μαϊου, οι 175 (από τους 850) 
δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, προσήλθαν σ΄ ένα (ακόμα) ραντεβού με τον απολογισμό του...τίποτα. Ούτε μια πληροφορία. Ούτε μια αλήθεια. Έστω, από στατιστικό λάθος.

Στις πέντε αραιογραμμένες σελίδες, προβληματομετρήθηκαν ελάχιστα,
από τα όσα δοκιμάζουν τους δημοσιογράφους, τη δημοσιογραφία, 
την Ενημέρωση. Ωραίο, αυτό το παραμύθι με τις...δικαιολογίες. Ποιούς, να νανουρίσει; Τους δημοσιογράφους; H δράση έλειπε. Παντελής (όχι...Καψής). 

“Σοκαριστικό” το αποτέλεσμα της απαξίας της Ένωσης, των δημοσιογράφων-μελών της, των μέσων που έχουν Συνταγματική υποχρέωση να ενημερώνουν τους πολίτες. Να εξυπηρετούν την ενημέρωση. Όχι πρόσωπα και συμφέροντα.  Αυτό το (σοκαριστικό) αποτέλεσμα (η αναποτελεσματικότητα) τους κρίνει. Το “σημαδεύουν” οι δημοσιογραφοσφαγές, η ανεργία, η εργασία με τους όρους του “μαύρου”, του άδικου, του οριζόντιου και του απλήρωτου.
Μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, ακόμα και η ΕΡΤ, 
με τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της. 

Μπροστά σ' όλα αυτά, η αδυναμία του προεδρείου και της πλειοψηφίας, 
στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου τελειώνει η θητεία, 
ν΄αρθρώσει δημοσιογραφικό και συνδικαλιστικό λόγο, 
ατάκτως μετατράπηκε, σε υποχωρήσεις, στη ναρκοθέτηση 
της προσπάθειας να διασφαλιστούν συλλογικές κατακτήσεις (συνέβαλε μάλιστα στην προσπάθεια να ξεθεμελιωθούν), στην απεμπόλιση δικαιωμάτων, τα οποία όχι μόνον αναγνωρίζονται, αλλά και επιβλήθηκαν  από το Ελληνικό Σύνταγμα και από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. 
Ευτυχώς που αρκετοί δημοσιογράφοι, μίλησαν στις σύντομες τοποθετήσεις τους, για την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας.  Στην καθεστωτική νοοτροπία του προεδρείου αυτά...απαγορεύτηκαν,  τα τελευταία χρόνια, με αντικαταστατικές μεθοδεύσεις.

Το τελευταίο παράδειγμα (σε...ζωντανή μετάδοση, στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου “Νικ. Γερμανός”, όπου έγινε η συνέλευση), το απολαύσαμε όλοι. Με το που άρχισε η συνέλευση, άνοιξαν και οι κάλπες, για να δοθούν “λευκές επιταγές” (απαλλαγής από κάθε ευθύνη), σ' όσους απέρχονται και σ' όσους επιμένουν να συνεχίσουν, παρέα με αδιέξοδες επιλογές.

Πρώτα άρχισε η ψηφοφορία, εκτός της αίθουσας και μετά από αρκετά λεπτά, τέθηκε από το προεδρείο για την ...έναρξη της (“αντικαταστατικό” είπαν αρκετοί). Γι΄ αυτούς δεν έχει σημασία το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης και δράσης. Η αγωνιώδης έμφαση δίδεται στο να μένουν μακριά, οι δημοσιογράφοι-μέλη που απλώς καλούνται να επικυρώσουν και να νομιμοποιήσουν. 

Τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου που καταψήφισαν 
τον απολογισμό, ανέφεραν ότι το ανάλογο επικρατεί και στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Αποφασίζει η πλειοψηφία, “χωρίς ψηφοφορίες, τις περισσότερες φορές”. Δεν είναι λίγοι, όσοι συνδέουν το παρ-επόμενο, αυτής της αντιθεσμικής λειτουργίας, με την απρόθυμη προσέλευση των πολλών.

Τυχαίο είναι το ότι το πολύ μεγάλο ζήτημα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που πρέπει να ξαναλειτουργήσει, άμεσα, με διαπαραταξιακό, κοινωνικό και οικονομικό έλεγχο και να αποκαταστήσει το “μαύρο” των Καψή Κεδίκογλου, που συνοδεύτηκε από απολύσεις και επιλογές που αντιμετωπίζονται και ως αντισυνταγματικές., δεν αποτέλεσε θέμα έκτακτης γενικής συνέλευσης, αλλά μέρος της τακτικής συνέλευσης, απ' την οποία, επίσης, ατάκτως προσπάθησαν να (το) προσπεράσουν στην ουσία του; 

Με την επιστράτευση, όσων προφανώς, εγκρίνουν τον απολογισμό του ...τίποτε και με όσα αποθέματα διαθέτουν οι μηχανισμοί, ενός συστήματος που λειτουργεί, με πελατειακούς όρους και συναισθηματισμούς, επανενεργοποιείται ο ...μύλος που κουβαλά ψήφους, σε ...καρέκλες και πρόσωπα, τα οποία δείχνουν αδιαφορία (;), ανεπάρκεια(;), αδυναμία (;), αλλά και επιμονή σε όσα, με ιδιοκτησιακή αντίληψη, απολαμβάνουν.

Υπάρχει και ένα μεγάλο κεφάλαιο, που έχει σχέση με την διαχείριστη
δια-χείριση των θεμάτων και των οικονομικών της ΕΣΗΕΜ-Θ, τα οποία συρρικώνονται , χωρίς αξιοποίηση.Γι' αυτό, λοιπόν, στις εκλογές έχουμε, αντί προγραμμάτων, προτάσεων και σχεδίων δράσης, υποψηφιότητες, υποψηφιότητες, υποψηφιότητες, για πολλές θέσεις (από τα ίδια πρόσωπα). Υποψηφιότητες, ανάλογα πολλές, με τις πρόσφατες εκλογές 
στην Αυτοδιοίκηση. 

Εμείς, επιμένουμε σε Ένωση Δημοσιογράφων και τη Συμμετοχή τους, σε μια αποτελεσματική προσπάθεια, για θεσμική λειτουργία της ΕΣΗΕΜ-Θ, που θ΄αποκαθιστά, το κύρος της. Στην κατεύθυνση αυτή, θα συμβάλουμε με ενημέρωση, προτάσεις, πρόγραμμα δράσης και χρονοδιαγράμματα(τις επόμενες ώρες, θα τα παρουσιάσουμε-με την ακριβολογία και αριθμών).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος