Smiley face

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αχ Μιχε-λάκη, Μι-χε-λά-κη, ξύλο που θα το φας!



Το 30 ή και 40% των μαθητών της Α’ Λυκείου, δεν κατάφερε να περάσει στις εξετάσεις – Ευτυχώς, για πολλούς πολιτικούς, δεν υπάρχει αντίστοιχη διαδικασία εξετάσεως γνώσεων – Δεν θα τις περνούσαν ούτε με ανοικτά βιβλία – Όπως συμβαίνει τώρα, αλλά πάλι, μετεξεταστέοι μένουν – Ακόμη να βαρεθούμε, ως κοινωνία, την ανικανότητά τους; - Η μήπως πάσχουν από σύνδρομο διάσπασης προσοχής; - Και γιατί κρύβει ο Μιχελάκης το ποσό του δανεισμού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο άριστα γνωρίζει; 


Γράφει ο Θάνος Τάκης

Πρόσφατα, κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, σχετικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Πόσα να είναι, άραγε;

Ο (καλός και απόλυτα ειλικρινής) Υπουργός Μιχελάκης δήλωσε άγνοια, ο δυστυχής. Δεν φταίει εκείνος, αλλά ο νόμος, ο σατανάς: «Από τον νόμο δεν προβλέπεται ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τα χρέη των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες καθώς και των συμβατικών υποχρεώσεων τους προς αυτές».

Δεν έχω κάποια ειδική γνώση που θα με βοηθούσε να αμφισβητήσω με βεβαιότητα την πιθανότητα ο κ. Μιχελάκης να είναι ο πλέον ειλικρινής άνθρωπος του πλανήτη. Δεν έχω, ταυτόχρονα, κάποια ειδική γνώση ώστε να αμφισβητήσω και την διαμετρικά αντίθετη περίπτωση. Οπότε θα προσπαθήσω να διακρίνω την αλήθεια ή το ψέμα, βασιζόμενος σε αυτή την μόνη φράση του. 

Ας υποθέσουμε, καλοπροαίρετα, ότι ο (καλός και απόλυτα ειλικρινής) κ. Μιχελάκης, έδωσε την ως άνω απάντηση, αφού είχε συμβουλευθεί, δηλαδή διαβάσει, κάθε σχετικό νόμο. Άρα, προφανώς και γνωρίζει το άρθρο 18 ‘Δημοσίευση ισολογισμού και της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών’, του ν. 3023/2002 με τον βαρύγδουπο τίτλο «Χρηματοδότηση κομμάτων-βουλευτών, Έσοδα, δαπάνες, έλεγχος». Τι λέει αυτό;

«1. Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων, που λαμβάνουν  κρατική τακτική χρηματοδότηση δημοσιεύουν, κατ` έτος, ισολογισμό εσόδων και δαπανών. Ο ισολογισμόςδημοσιεύεται το πρώτο δίμηνο κάθε έτους σε δύο τουλάχιστον καθημερινές εφημερίδες της Αθήνας».

Στις εφημερίδες, λοιπόν, πάνε οι ισολογισμοί, και όχι στου Υπουργού. Έτσι δεν είναι; Καλοπροαίρετα να υποθέσουμε ότι ο (καλός και απόλυτα ειλικρινής)  Υπουργός είχε τυπωμένο, μπροστά του, και διάβασε μόνο τον αρχικό νόμο του 2002 και όχι την από το 2004 τροποποίηση (ειδικότερα την παρ.2 του άρθρου 36 του ν.3274/2004) όπου ορίζεται:

«4. Αντίγραφο του ισολογισμού και της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών,καθώς και τα φύλλα των εφημερίδων και του οικείου τεύχους της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στα οποία δημοσιεύτηκαν αντίστοιχα, αποστέλλονται από τα Κόμματα, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση στην Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 21, καθώς καιστον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης».

Χμμμ. Άρα, ο νόμος, κ. Μιχελάκη μου, ορίζει με σαφήνεια ότι ισολογισμό παίρνεις κι εσύ. Όχι μόνο οι εφημερίδες. Ή, ορθότερα, επιβάλλεται στα κόμματα να σου στείλουν. Και σε σένα και στην Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών Πολιτικών Κομμάτων και Συνασπισμών. Τώρα, αν δεν σου έστειλε το συγκεκριμένο κόμμα, αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα, προς εξέτασιν. Και ο ισολογισμός, φυσικά και περιλαμβάνει, τα χορηγηθέντα δάνεια!

Και για να μην έχεις καμία απορία, στο ίδιο άρθρο του νόμου ορίζεται ότι «Η σύνταξη του ισολογισμού πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες και τις δομές του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των σχετικών κανονιστικών πράξεων, που διέπουν την εφαρμογή του».

Ε, υποθέτω ότι ο (καλός και απόλυτα ειλικρινής) Υπουργός, χρόνια στην πιάτσα, κάτι θα έχει ακούσει για μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις, όπως είναι τα δάνεια των τραπεζών. Οι οποίες υποχρεώσεις, φυσικά και επιβάλλεται να εμφανίζονται, σύμφωνα με το ΓΛΣ στον ισολογισμό. Επιπλέον, ειδικά για τα κόμματα, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 19 Β’ 19.01.2005) όπου περιγράφεται και με παράδειγμα ο ακριβής τρόπος σύνταξης ισολογισμού και τα υποχρεωτικώς παρατιθέμενα στοιχεία. Θες να το δεις (καλέ και ειλικρινή, αλλά με διάσπαση προσοχής) Υπουργέ μου;

Ιδού, στα κοκκίνησα, για να μην χάσεις και από τον πολύτιμο χρόνο σου:












Άρα







Άρα, ήξερες, ή όφειλες να γνώριζες, κ. Μιχελάκη μου! Και πάλι, θα πει ο καλοπροαίρετος τρίτος, αναγνώστη μου, ότι όλα αυτά λεπτομέρειες. Του ξέφυγε το εδαφιάκι του νόμου, δεν το είδε, και επειδή δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε με αδιάσειστα στοιχεία ότι δεν είναι ούτε καλός ούτε απόλυτα ειλικρινής, επιβάλλεται να σιωπήσουμε.

Αλλά επειδή, δυστυχώς, εκ των ως άνω στοιχείων ισχυρώς πιθανολογείται ότι πηδάει (εκτός των λοιπών) γραμμές στα κείμενα που διαβάζει, να του επισημάνουμε και αυτή την χρήσιμη λεπτομέρεια.

Ας παρακαλέσουμε τον (καλό και απόλυτα ειλικρινή) Υπουργό να πάει ευθύς στο άρθρο 24 του ιδίου νόμου. Αυτό τιτλοφορείται «Κυρώσεις σε βάρος πολιτικών κομμάτων». Δεύτερη παράγραφος: «Η μη εμπρόθεσμη δημοσίευση του ετήσιου ισολογισμού, καθώς και της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών κόμματος ή συνασπισμού τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με το 5% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας, στο κόμμα ή το συνασπισμό, τακτικής ή, αντίστοιχα, εκλογικής χρηματοδότησης».

Τώρα, που το διάβασες (καλέ και απόλυτα ειλικρινή) Υπουργέ, ξαναδές στα αρχεία σου. Εσύ, ή ο νέος Υπουργός. Αν πράγματι δεν έχετε τον ισολογισμό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος λέγεται ότι είναι σπανιότερος κι από κέρατο μονόκερου, ίσως επειδή ποτέ δεν δημοσιεύτηκε, τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Να τηλεφωνήσεις του Βενιζέλου και να του γνωρίσεις ότι χρωστάει ακριβώς 137.099 ευρώ, όσο και το 5% της χρηματοδότησης που έλαβε για το 2013. Επειδή, κι εκείνος, μάλλον ξέχασενα εφαρμόσει τα οριζόμενα του νόμου. Είμαι βέβαιος ότι εσύ πλέον, δεν θα το ξεχάσεις.

Και με αυτή την βεβαιότητα, από πλευράς μου, σε αφήνω τώρα.

Πάω να ταΐσω τον μονόκερω...
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΤΑΧΑΛΙΑ

ΚΥΑ ισολογισμού κομμάτων:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος