Smiley face

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Tα 32 πιο διάσημα ...φρεάτια!

DSC_8910

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε πέντε… Αμέτρητα φαντάζουν, αυτά τα ...32, κάτω από την ίδια γέφυρα, στεγνά ή βουλωμένα! "Στοιχειώνουν» την …άγια περιοχή, του ιερού ναού των Αγίων Πάντων, των συσσιτίων, των φτωχών της Μητρόπολης Νεαπόλεως, Σταυρουπόλεως και Βαρνάβα.
Λίγα μέτρα από το σιδηροδρομικό σταθμό, από τα πρώτα εργοτάξια του μετρό – απ΄ όπου πέρασαν πρωθυπουργοί και υπουργοί- από τις εγκαταστάσεις της ιστορικής εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, από το κέντρο της πόλης, από την πιάτσα των ανέργων, από το πρακτορείο λεωφορείων για την Αλβανία, οι ανταποκριτές των τηλεοπτικών αθηναϊκών ΜΜΕ  - χρόνια τώρα – «καλύπτουν» τα … «καλυμμένα» και ...ακάλυπτα, χειμώνα, καλοκαίρι!
DSC_8930
Σπεύδουν σ΄αυτή τη γέφυρα, με τις πρώτες σταγόνες βροχής, γιατί ξέρουν ότι δεν θα τους απογοητεύσει και δεν θα τους… προδώσει. Είναι και θα είναι εκεί, για να κάνει την ίδια δουλειά. Βρώμικη μεν, δουλειά δε.
Η γέφυρα των Αγίων Πάντων είναι η μυστική "φράση – κωδικός" ΜΜΕδων και συναρμοδίων. Δίνει το σινιάλο για τα στραβά κι ανάποδα. Η φράση που τα λέει όλα. Για ξεριζωμένα ...περίπτερα και δένδρα, για ...κύματα στο δρόμο, για νέες κολυμβητικές εμπειρίες στα… πεζοδρόμια!
Όχι, αυτή η γέφυρα με το ξεχασμένο πανό -που λέει για την περιουσία των Ελλήνων (βλ φωτο) – δεν είναι πια… γέφυρα στα μάτια μου. Είναι σήμα κατατεθέν σε κάθε «τρομακτικό» ή πραγματικό καιρικό ρεπορτάζ που σέβεται το μετεωρολόγο και παρουσιαστή ειδήσεων.
Είναι το πιο… σταθερό σημείο αναφοράς για την πόλη των καθυστερήσεων και παραλείψεων. Ξέρουμε ότι εκεί πλημμυρίζουν ΠΑΝΤΑ μαγαζιά, εκεί «μένουν» ΠΑΝΤΑ αυτοκίνητα, εκεί βρίσκονται ΠΑΝΤΑ κάμερες και «ζωντανά».
Ναι, είναι η αγαπημένη μου γέφυρα που περπάτησα, βράχηκα ως το γόνατο και ενίοτε …σκούπισα και καθάρισα με το μικρόφωνο στο χέρι (μαζί με τέως αντιδήμαρχο) ώστε να συμβάλλω, κι εγώ , ως νεαρά ρεπόρτερ τότε στην αρχή της δόξας της (γέφυρας) στην προστασία πολιτών. Ναι, αυτή η γέφυρα έχει αποκτήσει στην πορεία 20 -και βάλε- χρόνων, εμβληματική αξία και σημασία, για την πόλη του Παπαγεωργόπουλου και του Μπουτάρη.
Όχι, δεν ήταν ποτέ, μόνο ένα έργο διευκόλυνσης ανθρώπων και οχημάτων. Όχι, είναι ένα …μνημείο διατηρητέο που δεν «πειράζεται», δεν βελτιώνεται, δεν καθαρίζεται, με το φόβο της φθοράς και της αλλοίωσης του αρχικού του χαρακτήρα!
Οι Άγιοι Πάντες, να είναι καλά, να μας δίνουν κι άλλα ρεπορτάζ κι άλλα «ζωντανά» από το ίδιο σημείο, για άλλα τόσα και βάλε χρόνια… Βοήθεια μας…
Αναδημοσίευση από karfitsa  - Φωτο 16/07/2014 : Σοφία Δρακοπούλου

DSC_9010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος