Smiley face

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Το τέλος της ανυποληψίας


Του Άγη Βερούτη


Οι αγορές είναι αγελαίας συμπεριφοράς. Το ίδιο και οι λαοί.
Αντιδρούν σε κρότους και ιαχές, αλλά κυρίως σε...
συμβολισμούς.

Οι συμβολισμοί είναι πρωταρχικό πολιτικό εργαλείο για την προώθηση αλλαγών πλεύσεως. Ας μη ξεχνάμε ότι "κάποιοι" έκαναν τα πάντα να πείσουν ότι η Ελλάδα είναι "κράτος διεφθαρμένων" και ότι ...
"κυβερνούν τον Τιτανικό".

Η μετέπειτα ραθυμία των ίδιων να διορθώσουν τα προβλήματα που "επεσήμαναν", καθώς και η παντελής απουσία διαρθρωτικών αλλαγών, έπεισαν τις αγορές και τους λαούς για το δηλητηριώδες της οικονομίας μας.

Συνδυαστικά με τις μονοδιάστατες οριζόντιες περικοπές και την υπερφορολόγηση η οικονομία μας μετετράπη σε πραγματικά τοξικό περιβάλλον αποδιώχνοντας κάθε πιθανότητα επένδυσης.

Η επιστροφή από την ανυποληψία θα είναι έργο Τιτάνειο και μακροχρόνιο, αν αποδειχθεί εφικτή για όσους ζουν σήμερα (που το ελπίζω). Χρειάζεται όμως συμβολικές νίκες στην αρχή του, για να μη σβήσει πρόωρα.

Πρόσφατες προσπάθειες του Πρωθυπουργού δείχνουν ότι το σκέφτεται σοβαρά: η παύση των άκριτων χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ, η μείωση των αποδοχών των μελών του υπουργικού συμβουλίου, η χρήση αεροπλάνου της γραμμής για τις μετακινήσεις του στην Ευρώπη (ναι, αυτός ήταν ένας τεράστιος ηθικός θρίαμβος σεμνότητος), η αργή αλλά σταθερή μηχανογράφηση των λειτουργιών του ΥΠΟΙΚ, η απόφαση να μειωθεί η χρηματοδότηση του “πηγαδιού χωρίς πάτο” που λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση, η εισαγγελική δίωξη κατά προέδρου ΔΕΚΟ που δεν εφάρμοσε το νόμο για μείωση των προκλητικών αποδοχών των εργαζομένων της, η πραγματική πρόθεση ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ με χρηματο-οικονομικά κριτήρια, και άλλα πολλά που είναι πολύ νωρίς να δούμε αποτελέσματα.

Αυτή την πρόθεση την είδα πριν τις εκλογές, όπως αποδείχθηκε ότι το είδαν επίσης και οι περισσότεροι από τον μεταρρυθμιστικό και τον φιλελεύθερο χώρο. Η εναλλακτική τού να αποπειραθούμε να αντιπαρέλθουμε παθογένειες δεκαετιών κατακερματισμένοι απλά ήταν άνευ ουσίας, και πιθανότατα βλαπτική. Ελπίζω ο Σαμαράς να με δικαιώσει. Αν πάλι όχι, δε θα έχει πλέον καμία σημασία...

Η παρούσα τρικομματική κυβέρνηση είναι το τελευταίο ανάχωμα πριν τις κοινωνικές αναταραχές. Αν αποτύχει μας περιμένουν δεινά. Ο μόνος τρόπος να αποτρέψει τα δεινά είναι να τελειώνουμε με την ανυποληψία του κράτους και της χώρας, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Αυτό είναι μια μάχη λειτουργικότητας, όσο και συμβολισμών.

Περιπτώσεις όπως του Πολύδωρα και του Τραγάκη χύνουν μπαρούτι στη φλόγα της κοινωνίας. Όποιος παίζει με τη φωτιά αργά ή γρήγορα θα καεί. Καλός ο αποκλεισμός συγγενών από προσλήψεις στη βουλή, όμως ο Ελληνικός Λαός δεν έχει διάθεση να πληρώνει εφ’ όρου ζωής τους ήδη προσληφθέντες. Θα έπρεπε και αυτοί να εκτίουν θητείες, εφόσον οι βουλευτές αποφασίζουν ότι τους χρειάζονται. Όταν λήγει η θητεία των βουλευτών, οι προσληφθέντες αποτελούν σαβούρα στη συνείδηση του Έλληνα φορολογούμενου. Καλό θα ήταν η κατάργηση της μονιμότητας του δημοσίου να ξεκινήσει από εκεί. Εφόσον θέλουν να εισέρχονται χωρίς ΑΣΕΠ, ας μην έχουν και μονιμότητα. Αυτό το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε όλους τους εκτός ΑΣΕΠ προσληφθέντες στο Ελληνικό δημόσιο, σε σύντομο χρόνο, με πρώτους όμως τους υπαλλήλους της Βουλής των Ελλήνων.

Η Ελλάδα χρειάζεται συμβολισμούς για αρχή, και το ίδιο και οι διεθνείς εταίροι μας: πως δεν έχουν να κάνουν με ένα ανυπόληπτο κράτος ημέτερων, αλλά με ένα κράτος δικαίου.

Όπως πάμε τώρα, βαδίζουμε σταθερά προς κοινωνική σύγκρουση ανάμεσα σε ομάδες: δημόσιοι υπάλληλοι - ελεύθεροι επαγγελματίες, εφοριακοί - πολίτες, μετανάστες - ρατσιστές, βολεμένοι - άνεργοι, καλοί - κακοί. Μόνο με αποφασιστικές κινήσεις συμβολισμού της επαναφοράς κράτους δικαίου θα ανακοπεί αυτή η τάση. Φυσικά πρέπει άμεσα να ακολουθήσουν και οι λειτουργικές βελτιώσεις, γιατί πολύ σύντομα οι συμβολισμοί χάνουν την λάμψη τους.

Η κοινωνία έχει κρίση αυτοεκτίμησης και τρώει τις σάρκες της. Αν δεν δείξει αποφασιστικότητα η σημερινή κυβέρνηση θα βρεθεί με αίμα στα χέρια της. Αυτό με πανικοβάλλει.

Η εξωκυβερνητική αριστερά διακηρύττει ότι προτίθεται να ρίξει λάδι στη φωτιά των κοινωνικών αναταραχών, με κύριό της μέλημα τη στήριξη για διατήρηση των παράλογων προνομίων των πάσης φύσεως αδίκως προνομιούχων που η κοινωνία δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει. Η αριστερά σήμερα δεν εκπροσωπεί την πρόοδο αλλά τη συντήρηση. Με μια αντιπολιτευτική αριστερά που έχει χάσει την ηθική της νομιμοποίηση, η χώρα κινδυνεύει. Ελπίζω η ενδοκυβερνητική αριστερά (ΔΗΜΑΡ) να αποτελέσει ανάχωμα. Η ευθύνη που της αναλογεί είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό της στις προηγούμενες εκλογές.

Πιθανολογώ ότι οι πραγματικοί αριστεροί είναι τόσο αηδιασμένοι με τα εξωκυβερνητικά "αριστερά" κόμματα της συντήρησης και της παρασιτοκρατίας, που σιωπούν... Αν στην Ελλάδα είχαμε αληθινή Αριστερά (με "Α"κεφαλαίο) αυτή σίγουρα θα ασχολείτο με τη φτώχια και την ανεργία. Όχι με τη διατήρηση προνομίων των ολίγων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ευτυχώς υπάρχει λίγος χρόνος. Πολύ λίγος όμως.

Αν η τρικομματική κυβέρνηση καταφέρει να λειτουργήσουν οι τρεις ως “ένας”, και πέρα από την ψήφιση των νόμων κάνουν πραγματική εφαρμογή των με ενέργειες και μέτρα για:

• το ουσιαστικό άνοιγμα των επαγγελμάτων,


την αληθινή κατάργηση της γραφειοκρατίας που παιδεύει τον Έλληνα (δείτε ενδιαφέρον άρθρο: “Χαζοί ήταν να κάνουν ...διασύνδεση υπηρεσιών;" melinakarapanagiotidou@blogspot.com)


• την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με απλές διαδικασίες,
• την παραδειγματική τιμωρία της διαφθοράς και των επίορκων (όχι, ο Άκης μόνος του δε φτάνει!),
• την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος σε κάτι πραγματικά απλό και εφαρμόσιμο,
• την κατάργηση της υποχρέωσης κρατικής αδειοδότησης των πάντων ώστε να μπορέσουν επιτέλους να γίνουν επενδύσεις,
• το ουσιαστικό χτύπημα της φοροδιαφυγής εκεί που έχει σημασία όπως στο transfer pricing και τις τριγωνικές παραδόσεις των πολυεθνικών και όχι στους καφετζήδες και τους τυροπιτάδες,
• τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο βέλτιστο σημείο της Καμπύλης Laffer,
• το κλείσιμο των αμέτρητων άχρηστων και ευρωβόρων “δημόσιων οργανισμών” και τη μείωση του μεγέθους των υπόλοιπων σε όσα η χώρα και οι φορολογούμενοί της μπορούν να αντέξουν.

Τότε θα μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για το τέλος της ανυποληψίας, και την αρχή μιας πραγματικά Νέας Εποχής ανάπτυξης και ευημερίας για την Ελλάδα.


Παρακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

agissilaos@gmail.com

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος