Smiley face

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Αγνοείται λίστα ...1991 φοροφυγάδων!


Το θέμα που απασχολεί τους πάντες αυτή την εποχή, είναι ο έλεγχος για ενδεχόμενες μεμπτές πράξεις τριών πολιτικών (μεταξύ τους των οποίων και ο νυν πρόεδρος της Βουλής) όπως απόκρυψη εισοδημάτων και ξέπλυμα χρήματος μέσω αγοράς ακινήτων.
Όσο ανησυχητικό είναι για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνική συνείδηση, η αιώρηση υποψιών, έως ότου προκύψουν πορίσματα και βεβαιότητες, εμένα δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι». Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, και με ελληνικές ταχύτητες (δηλαδή αργές) θα γίνουν έλεγχοι.
Εμένα, εκείνο που με ανησυχεί, είναι το άλλο θέμα (της επικαιρότητας) που επισκιάστηκε εξαιτίας του προηγούμενου κι αυτό γιατί ούτε ένας υποτυπώδης μηχανισμός ελέγχου, έστω για τα μάτια του κόσμου, δεν κινήθηκε μέχρι τώρα.
Ο λόγος για τη περίφημη λίστα Λαγκάρτ που περιλαμβάνει… 1991 άτομα πελάτες μεγάλης Ελβετικής τράπεζας και Ελληνικής υπηκοότητας! Το ιστορικό είναι λίγο πολύ γνωστό. Υπάλληλος της τράπεζας υπεξαίρεσε cd με χιλιάδες ονόματα ευρωπαίων καταθετών και μετά πούλησε το περιεχόμενο στην Γερμανική κυβέρνηση. Ανάμεσα σε ονόματα Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών, υπάρχουν (ή υπήρχαν) και …1991 Ελλήνων τα οποία ανέλαβε να μας δώσει η τότε υπουργός Γαλλίας και νυν πρόεδρος ΔΝΤ Λαγκάρτ, όπως κι έγινε!
Παρέδωσε τα ονόματα στον τότε υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και έκτοτε… αγνοούνται!
Τα ίχνη της λίστας των φοροφυγάδων, «χάνονται» ακριβώς αυτή τη στιγμή και στα χέρια του πρώην υπουργού. Ο πρώην διοικητής του ΣΔΟΕ Καπελέρης, αλλά και η σημερινή διοίκηση δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κανένα στοιχείο και καμία σχετική εντολή για έρευνα.
Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να τους αμφισβητήσω. Άλλωστε αυτά προκύπτουν και από έγγραφα. Όταν ο υπουργός παραγγέλνει έρευνα εναντίον κάποιου, αυτό συμβαίνει με υπουργική διάταξη και έγγραφη εντολή.
Η Λαγκάρτ παρέδωσε στα χέρια Παπακωνσταντίνου τη συγκεκριμένη λίστα και η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν την προώθησε στα θεσμικά ελεγκτικά όργανα (ΣΔΟΕ κτλ);
Αξίζει να αναρωτηθούμε και να σημειώσουμε ότι οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εισέπραξαν από τους φοροφυγάδες υπηκόους τους μέσω της αποκαλυφθείσας λίστας καταθετών της Ελβετικής τράπεζας, αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και έτσι δεν χρειάσθηκαν να κάνουν περικοπές σε συντάξεις και μισθούς…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος