Smiley face

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Δικάζουν στα σπίτια τους...


Γιατί οι δικαστές προτίμησαν τέτοιου είδους απεργία που πολλοί χαρακτήρισαν …“λευκή”; Πιθανότατα, διότι ως νομομαθείς κρατούν τις «πισινές» τους, γιατί το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο. Απαγορεύει την απεργία δικαστών με… οποιοδήποτε τρόπο!
Έτσι το «εφεύρημα» έχει ως εξής, δεν απεργούμε, εργαζόμαστε το 8ωρο μας εντός δικαστηρίων (όπου όσο προλαβαίνουμε δικάζουμε στα ακροατήρια) και μετά μοιράζουμε τον χρόνο στα γραφεία μας για μελέτη και έκδοση αποφάσεων.
Τελικά, όμως, θα αποδειχθεί ότι αυτό το 8ωρο δεν επαρκεί για την απονομή δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί οι δικαστές εργάζονται ακόμη και 15 ώρες την ημέρα συμπληρώνοντας εργασία στο σπίτι!
Μου έλεγε φίλη, σύζυγος δικαστή, ότι δεν παντρεύτηκε… άνδρα αλλά μία νομική βιβλιοθήκη και υπολογιστή μαζί! Όταν δε, νεαρή ρεπόρτερ, έκανα δικαστικό ρεπορτάζ, δικαστίνα μου ειχε δείξει έναν τεράστιο όγκο φακέλων που προορίζονταν για το σπίτι της «Πρέπει να τους μελετήσω και να γράψω τις σχετικές αποφάσεις… Παλι θα ξημερώσω…» Θα μου πείτε λαμβάνουν επίδομα απασχόλησης, εντός οικίας! Όμως έχει τύχει να πιάσω στα χέρια μου αποφάσεις 64 και 55 και 36 σελίδων. Η δουλειά αυτή είναι σκληρή και ζητά τη θυσία οικογενειακής και προσωπικής ζωής και φυσικά δεν είναι δυνατόν να πληρώνεται φτηνά.
Δικηγόρος μελέτησε τον αριθμό των υποθέσεων που φορτώνεται ένας πρωτοδίκης σε άθροιση με τις εκδικάσεις στα ακροατήρια και το διαίρεσε με το ποσό του μισθού του. Προκύπτει ένα εξευτελιστικό ποσό αμοιβή κατά αποκοπή. Περίπου 25-30 ευρώ ανά… υπόθεση όταν για την κάθε υπόθεση ο δικηγόρος έχει λάβει 600-700 ευρώ!
Βέβαια τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν είναι… ορθές αλλά δίνουν μία εικόνα της σχέσης εργασίας-απολαβής. Άλλωστε τους Έλληνες δικαστές τους έχουν κατηγορήσει για τα πάντα, εκτός από τεμπελιά! Είναι πνιγμένοι μέσα σε ένα σύστημα δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, διεκπεραιώνουν έναν τεράστιο όγκο εργασίας που απαιτεί υπευθυνότητα (γιατί κρίνει ζωές και περιουσίες) γνώση και κατάρτιση και σαφώς δεν είναι δυνατόν να γράφουν… μπούρδες σε πορίσματα, διατάξεις και αποφάσεις…
Στα προηγούμενα χρόνια ασκήθηκε κριτική για το ότι οι ίδιοι αύξησαν τους μισθούς τους και αυτό ήταν άκομψο όπως επισημαίνει και ο εισαγγελέας Γιώργος Κτιστάκης* με το άρθρο που ακόμη συζητιέται.
Όμως άκομψο είναι και ο δικαστής να αμείβεται λιγότερο από έναν υπάλληλο ΔΕΚΟ (απ΄εκείνον για παράδειγμα στον ΟΣΕ που λαμβάνει 7000 μηνιαίως με τις υπερωρίες και σηκώνει με την μανιβέλα την μπάρα του τρένου).
Η τρόικα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γρήγορη απονομή, η οποία με τις υπάρχουσες δομές είναι άπιαστο όνειρο. Τα πράγματα είναι πολυσύνθετα και το μοναδικό σίγουρο είναι πως μπαίνουμε σε περίοδο ξεκαθαρίσματος και στη δικαιοσύνη.
Η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να τα βρει με τους δικαστές γιατί όπως λέει και μια παλιά τουρκική παροιμία «αν σου την φέρει ο Καδής (δικαστής*), μετά που θα πας να δικαστείς»;
Για το άρθρο του Γιώργου Κτιστάκη: http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4752518

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος