Smiley face

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Με την κουλτούρα του..."λακέ"!


Του Νίκου Κτιστάκη
Πόσο απέχει η απάντηση του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου: «έκανα έλεγχο σε 20 ονόματα από τα 1991», από το «έκανα τα στραβά μάτια, έπνιξα το θέμα, κουκούλωσα τα στοιχεία»;
Όπως καταλάβατε αναφέρομαι στην λίστα Λαγκάρτ. Δεν είναι εύλογα τα ερωτήματα, δεν είναι λογικό να κινούνται υποψίες;
Άλλωστε ο οικονομικός εισαγγελέας Πεπονής ξεκίνησε τις διαδικασίες. Προσέξτε όμως, μιλάμε για τον υπουργό οικονομικών που:
Τσεκούρεψε μισθούς και συντάξεις.
Επέβαλε οριζόντιες περικοπές σε όλο τον λαό.
Διπλασίασε τη φορολογία εισοδήματος.
Αύξησε τα τέλη κυκλοφορίας, τη βενζίνη, το πετρέλαιο, το ΦΠΑ σε όλα τα είδη, αύξησε τις αντικειμενικές αξίες και διπλασίασε το φόρο μεταβίβασης.
Επέβαλε φόρο πολυτελείας,αύξησε τα τεκμήρια διαβίωσης, χαμήλωσε το αφορολόγητο.
Επέβαλε έκτακτες εισφορές σε όλες τις επιχειρήσεις και αύξησε την προκαταβολή φόρου.
Σταματώ εδώ περίπου τα επιτεύγματα του πρώην υπουργού αν και θα μπορούσα να συμπληρώσω δύο- τρεις σελίδες με την φορομπηχτική πολιτική του.
Αυτός λοιπόν ο τύπος που μας έγδαρε κυριολεκτικά μαζί με σύσσωμη την κυβέρνηση Παπανδρέου, μας λέει: πήρα την λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες συμπατριώτες μας που αγαπούν τόσο την πατρίδα τους ώστε έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία, και δεν έκανα τίποτα!!!
Για τον φουκαρά τον άνεργο όμως που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα και τα χαράτσια έκανες. Τον καταδίκασες στην δυστυχία και την εξαθλίωση. Μήπως πρέπει να σε δικαιολογήσουμε υπουργέ πώς δεν έλεγξες τους μεγιστάνες γιατί ήσουν υπεραπασχολημένος να φορολογείς τους φτωχούς;
Δεν ξέρω τί θα κάνει και τί θα αποκαλύψει η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα. Φαντάζομαι δύο πράγματα: ή υπάρχει περίπτωση διαφθοράς και κάποιοι από την επίμαχη λίστα που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους πλήρωσαν για να πνιγεί και να μην φτάσει ποτέ το θέμα στο ΣΔΟΕ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ή έχουμε να κάνουμε με την κουλτούρα του υπηρέτη, του λακέ των πλουσίων και ισχυρών.
Και αν με ρωτήσετε τί από τα δύο προτιμώ να συμβαίνει, θα σας απαντήσω το πρώτο. Γιατί αν έχουμε την περίπτωση διαφθοράς, θα την αποκαλύψουμε ( εννοείται με ελληνικές ταχύτητες), θα την τιμωρήσουμε και θα την στιγματίσουμε. Ίσως κάποτε να φτιάξουμε τους θεσμούς ώστε να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα.
Όμως στην δεύτερη περίπτωση δηλαδή να είναι πολιτική σου να είσαι γλοιώδης υπηρέτης και παρατρεχάμενος προστάτης των μεγαλοκαταθετών, έ λοιπόν αυτό είναι το χειρότερο, γιατί οι σάπιες ιδέες και νοοτροπίες δεν ξεριζώνονται ποτέ από τους εγκεφάλους των ανθρώπων και δηλητηριάζουν ολόκληρη την κοινωνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος